8 γυναίκες που έκαναν τον κόσμο καλύτερο

Διάσημες και μη, βραβευμένες για το έργο τους ή κορίτσια της διπλανής πόρτας, οκτώ υπέροχες κυρίες που έκαναν τον κόσμο μας καλύτερο.
8 γυναίκες που έκαναν τον κόσμο καλύτερο
της Ηρώς Κουνάδη

Η Μέρα της Γυναίκας είναι μόνο η αφορμή για να τις θυμηθούμε. Οι κυρίες που ακολουθούν έβαλαν, η καθεμία με τον τρόπο της, απλό ή σπουδαίο, το λιθαράκι τους στο να γίνει ο κόσμος μας λίγο καλύτερος.

Η Irena Sendlerowa, ή Ιρένα Σέντλερ, ήταν κοινωνική λειτουργός στην κατεχόμενη Πολωνία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που κατάφερε να φυγαδεύσει 2.500 παιδιά από το Γκέτο της Βαρσοβίας, σώζοντάς τους τη ζωή.



Η Μαρί Κιουρί, διάσημη για τη δουλειά της επάνω στη ραδιενέργεια, βραβεύτηκε όχι μία, αλλά δύο φορές, με το Βραβείο Νόμπελ.



Η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι ήταν 11 χρονών όταν τα έβαλε με τους Ταλιμπάν, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Στα 15 της, οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι. Η Μαλάλα επέζησε και έγινε η νεαρότερη κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης. Το Ίδρυμα που φέρει το όνομά της χρηματοδοτεί σήμερα την 12ετή εκπαίδευση εκατομμυρίων κοριτσιών στην Αφρική και την Ασία.



Η Danuta Danielsson ζούσε στη Σουηδία όταν αυτή η φωτογραφία της δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες όλης της Ευρώπης, την επομένη ενός νεοναζιστικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1985 στο Växjö της Νότιας Σουηδίας, για να θυμίζει σε όλους μας πως όχι, ποτέ ξανά. Η μητέρα της ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους επιζώντες των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.



Η Nujood Ali από την Υεμένη ήταν 10 χρονών όταν πήρε διαζύγιο (ναι, διαζύγιο) παραβαίνοντας τους νόμους της φυλής της. Το βιβλίο της «Είμαι η Nujood, διαζευγμένη ετών 10» ενημέρωσε τον πλανήτη για τον εξαναγκασμό ανηλίκων σε γάμο. Σήμερα, μάχεται στην πατρίδα της ενάντια στους παιδικούς γάμους.



Η 81χρονη σήμερα Margaret Heafield ήταν το 1969 η διευθύντρια του τμήματος Τεχνολογίας Λογισμικού στο διαστημικό πρόγραμμα Apollo, που έστειλε την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι.



Η Komako Kimura ήταν Ιαπωνέζα σουφραζέτα, χορεύτρια, ηθοποιός, ιδιοκτήτρια θεάτρου και συντάκτρια περιοδικού. Σε μια συνέντευξή της το 1917, δήλωσε: «Μου λένε πως μια Σουφραζέτα που χορεύει είναι κάτι που η Αμερική δεν μπορεί να καταλάβει. Κάπως πρέπει να ζήσεις, όμως, ενώ μάχεσαι για τις ιδέες σου».



Αυτή η Αρμένια κυρία, στα 106 της χρόνια, προστάτεψε με τουφέκι το σπίτι της όταν η Σοβιετική Ένωση διαλυόταν και το χωριό της διεκδικούσαν δύο χώρες –η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Το ημερολόγιο έδειχνε 1η Ιανουαρίου του 1990. Η φωτογραφία της, που έκανε τον γύρο του κόσμου, ενημέρωσε την «πολιτισμένη Δύση» για το τι ακριβώς συνέβαινε στα συντρίμμια της Σοβιετικής Ένωσης, ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις σε Ευρώπη και Αμερική.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v