Prince: Οι κορυφαίες στιγμές ενός πραγματικού Πρίγκιπα

Η ζωή, η ευφυΐα και τα αγαπημένα τραγούδια του «Πρίγκιπα της Ποπ» που έφυγε ξαφνικά το βράδυ της Πέμπτης.
Prince: Οι κορυφαίες στιγμές ενός πραγματικού Πρίγκιπα
Είναι δύσκολο να αποχαιρετά κανείς τα μουσικά του είδωλα. Τους ανθρώπους εκείνους που επηρέασαν όχι μόνο τα μουσικά είδη, αλλά και τα εφηβικά σου βράδια ή τους χορούς και τις νεανικές σου «επαναστάσεις». Γι’ αυτό και η είδηση μίας ακόμη απώλειας, αυτής του Prince, που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά στα 57 του χρόνια, έπεσε σαν βόμβα το βράδυ της Πέμπτης.

Και ήταν όντως «βαριά» απώλεια, γιατί ο Prince δεν ήταν απλά ένας τραγουδιστής. Ήταν και συνθέτης, στιχουργός, παραγωγός, ηθοποιός - με λίγα λόγια ένας άνθρωπος-ορχήστρα, ένας καλλιτέχνης που μπορούσε να κάνει τα πάντα, και να τα κάνει όλα υπέροχα.



Ναι, έγινε γνωστός και για τις υπερβολές του. Για την εκκεντρικότητά του, για τις εμμονές του, για την διαφορετικότητά του (ήταν φανατικός χορτοφάγος και μάρτυρας του Ιαχωβά) και, τώρα τελευταία, για την παράξενη προσπάθειά του να εξαφανίσει κάθε του τραγούδι από ολόκληρο το διαδίκτυο – γι’ αυτό και, αν μπήκατε να θυμηθείτε τα αγαπημένα σας του Prince, ίσως να μην βρήκατε στο Youtube όσα ψάχνατε.

Ωστόσο, ο «Πρίγκιπας» της ποπ δεν διέπρεψε (μόνο) χάρη στις «παραξενιές» του. Έλαμψε χάρη στον ιδιαίτερο ήχο του, που δημιούργησε σχολή. Εμπνεύστηκε χορευτικές μελωδίες που πάντρεψαν ιδιοφυώς ήχους funk, rock, pop, soul, R&B και ψυχεδελικούς. Έχτισε άλμπουμ και σάουντρακ που έγραψαν ιστορία με τα ανδρόγυνα φωνητικά του και έκανε συναυλίες που όσοι τις έχουν παρακολουθήσει μιλούν για μουσικές εμπειρίες ζωής.



Ο Prince Rogers Nelson ξεκίνησε την μουσική του πορεία στα τέλη των ‘70s, όταν έφτιαξε μαζί με τον ξάδερφό του το συγκρότημα 94 East. Η πραγματικά καθοριστική δεκαετία για τη μουσική του όμως ήταν τα ‘80s, τότε που το ένα συγκλονιστικό άλμπουμ διαδεχόταν το άλλο, μία πορεία στρωμένη με πάνω από 100 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, επτά βραβεία Γκράμι κι ένα Όσκαρ.



Purple Rain, Sign o’ the Times, 1999 υπήρξαν μερικοί από τους κορυφαίους του δίσκους, είτε ως μέλος κάποιου συγκροτήματος που ιδρύθηκε με δική του πρωτοβουλία, είτε ως σόλο καλλιτέχνης. Οι επιτυχίες του δεν άφησαν αδιάφορους συναδέλφους του, που έκαναν ουρά για ένα του τραγούδι – έχει γράψει κομμάτια για πολλούς διάσημους τραγουδιστές, όπως για παράδειγμα το «Nothing Compares 2U» της Σίνιντ Ο’ Κόνορ. Ουρές, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, έκαναν και οι γυναίκες για χάρη του – στα ταμπλόιντ, ο Prince συνδέθηκε ερωτικά με ονόματα όπως η Madonna, η Kim Basinger, η Carmen Electra, η Susanna Hoffs και η Sheila E, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια – ανάμεσα στα δεκάδες, όχι και τόσο επιτυχημένα εμπορικώς άλμπουμ του – έκανε και δύο γάμους που έληξαν άδοξα.

Όσο άδοξα έληξε και η ζωή του, στις 21 Απριλίου του 2016, όταν βρέθηκε νεκρός στο ασανσέρ του σπιτιού του. Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν μία πολυήμερη μάχη με τη γρίπη, αλλά τα έντυπα παγκοσμίως ήδη διαρρέουν πληροφορίες για υπερβολική δόση. Εμείς, προς το παρόν, χρειαζόμαστε υπερβολική δόση από τα τραγούδια του, γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε σε αυτό το αφιέρωμα μερικά από τα κορυφαία του, για να θυμηθούν οι παλιοί, και να μάθουν οι νεότεροι την μουσική ευφυΐα που έθρεψε πάνω από δύο γενιές αυτιών.











Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v