Όσα θέλετε να μάθετε για τον Φερνάντο Σάντος

Από την Πορτογαλία στην Ελλάδα, και από εκεί στο Ρίο, ακολουθούμε την πορεία του Φερνάντο Σάντος, που έστειλε την Εθνική για… σάμπα στα τελικά του Μουντιάλ.
Όσα θέλετε να μάθετε για τον Φερνάντο Σάντος
Ο διαιτητής σφυρίζει την λήξη. Τα παιδιά με τα μπλε πανηγυρίζουν στο κέντρο του γηπέδου. Και ένας πορτογάλος τεχνικός τρέχει σαν παιδί προς την κερκίδα για να ευχαριστήσει τον κόσμο. Το ημερολόγιο γράφει 19 Νοεμβρίου: Είναι η βραδιά που η Εθνική Ελλάδος σφράγισε το διαβατήριό της για το Μουντιάλ του 2014 και ο Φερνάντο Σάντος απέδειξε πως αποτέλεσε σοφή επιλογή της ΕΠΟ για την διαδοχή του Ότο.

Το όνομα του Σάντος θα μπει ξανά στην καθημερινότητά μας σε λίγους μήνες, υπό τους ήχους της σάμπας στο Ρίο, όταν θα παρατάξει την ομάδα του απέναντι στα μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ως τότε, συγκεντρώνουμε τα highlights της ζωής και της καριέρας του, για να μάθουμε τον… έλληνα Πορτογάλο μας.

Από την άμυνα… στον πάγκο


Γέννημα-θρέμμα της Λισαβόνας, ο Σάντος ανδρώθηκε στις ποδοσφαιρικές «θερμοκοιτίδες» της Μπενφίκα και έπαιξε ως δεξί μπακ ως το 1973 στις τοπικές ομάδες Μαριτίμο και Εστορίλ. Αρκετά χρόνια αργότερα, θα αναλάβει την τελευταία ως προπονητής αυτή τη φορά, την οποία κατάφερε από το 1987 που έκατσε στον πάγκο της, να ανεβάσει δύο κατηγορίες και να την κρατήσει μόνιμα στην Α’ κατηγορία της Πορτογαλίας.

Το «θαυματουργό» χέρι του κατάφερε την ίδια θεαματική άνοδο για λογαριασμό της Αμαδόρα, την οποία ανέλαβε το 1994. Ήταν σαφές πως ο Σάντος αποτελεί τεχνικό πρώτης κλάσης, γεγονός που αποτυπώνεται στην μεταγραφή του στην Πόρτο. Στο λιμάνι του Πόρτο κατορθώνει από την πρώτη κιόλας χρονιά να κάνει το double και να φτάσει μια ανάσα από τα τελικά του Champions League. Η τρελή πορεία της outsider Μποαβίστα το 2001, που άφησε την Πόρτο στη δεύτερη θέση δύο χρόνια αργότερα ευθύνεται για την αποχώρηση του Σάντος από τον πάγκο, αλλά και από τη χώρα. Είχε έρθει η ώρα να μετακομίσει στην άλλη άκρη της Μεσογείου…

Ο Σάντος στην Ελλάδα

Τον Ιούνιο του 2001 η ΑΕΚ ανακοινώνει την πρόσληψη του Σάντος. Είναι η αρχή των συνεργασιών του με ελληνικούς συλλόγους καθ’ όλη την διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, που θα τον χρίσει στο τέλος της «κορυφαίο προπονητή» σύμφωνα με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Η ΑΕΚ καταφέρνει να ανεβάσει τις επιδόσεις της, κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας το 2002 και ο Σάντος γίνεται αντικείμενο σφοδρής διεκδίκησης από πολλές ομάδες. Τελικά τον κέρδισε ο Παναθηναϊκός, από το τιμόνι του οποίου όμως πέρασε μόνο για λίγους μήνες, καθώς μετά από τρεις ήττες στις αντίστοιχες πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος του 2003 απολύεται, για να επιστρέψει στην Πορτογαλία αναλαμβάνοντας την Σπόρτιγκ Λισαβόνας, και ξανά στην ΑΕΚ έπειτα από πρόσκληση του προέδρου πλέον Ντέμη Νικολαΐδη. Ξανά στην Πορτογαλία για να καθοδηγήσει την Μπενφίκα και, τέλος, ξανά στα λημέρια μας, αυτή τη φορά για να δώσει νέα ζωή στον άλλο δικέφαλο, αυτόν του ΠΑΟΚ.

Από τον Γερμανό… στον Πορτογάλο

Μετά από τρία δύσκολα χρόνια στον ΠΑΟΚ, ο Σάντος επιλέγεται ως διάδοχος του Ότο στην Εθνική Ελλάδος, η οποία έχοντας αφήσει στο παρελθόν το «θαύμα» του 2004, έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Κι όμως, η «μετά-Ρεχάγκελ» εποχή της Εθνικής είναι πιο σταθερή και επιτυχημένη. Με τον Σάντος στο τιμόνι, προκρίνεται στα τελικά του Euro 2012 αήττητη και, μετά την επικράτηση επί της Ρουμανίας στους μπαράζ αγώνες της περασμένης εβδομάδας, και στο Μουντιάλ του 2014. Μάλιστα, ο Σάντος κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αγώνων της Εθνικής χωρίς ήττα – ήτοι δεκαεπτά συναπτά ματς, που έτυχε να είναι και τα δεκαεπτά πρώτα του στον πάγκο της ομάδας.

«Ευχαριστώ τον Θεό. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου. Αφιερώνω τη νίκη στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Πορτογάλος σε… άπταιστα ελληνικά στη συνέντευξη τύπου μετά την επιτυχία της Ελλάδας. Ήταν από τις ελάχιστες φορές που έδειξε την συγκίνησή του, μιλώντας στους δημοσιογράφους βουρκωμένος. Μάλιστα, πέρα από τον θεό – η καθολική πίστη είναι σημαντική για τον Σάντος – έσπευσε να ευχαριστήσει και τους γονείς του – τη μάνα του αλλά και τον μπαμπά του, που όπως είπε την ίδια μέρα ήταν στο χειρουργείο για το γόνατό του.



Όταν το σφύριγμα της λήξης του αγώνα στις 19 Νοεμβρίου έστειλε τους διεθνείς να ετοιμάσουν βαλίτσες για την Βραζιλία, και μετά τους ξέφρενους πανηγυρισμούς του Σάντος πάνω στα χέρια των παικτών του, ξεκίνησε μια νέα σελίδα στην εν Ελλάδι παρουσία του. Είναι τα σενάρια για το αν θα συνεχίσει στο τιμόνι της Εθνικής και μετά το Μουντιάλ, για να την οδηγήσει στο Euro του 2016. "Ακόμη και τώρα αν θέλει ο Σάντος, μπορεί να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο", δήλωνε την ίδια μέρα ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής. Προφανώς, η Ελλάδα… θέλει τον Πορτογάλο της.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v