10 πράγματα που δεν ξέρατε για την Lana Del Rey

Λίγο πριν την ακούσουμε live στο Rockwave, μαθαίνουμε δέκα «μυστικά» από το παρελθόν και την καριέρα της Lana Del Rey.
10 πράγματα που δεν ξέρατε για την Lana Del Rey
Σπάνια έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε live στα μέρη μας ηχηρά ονόματα της μουσικής βιομηχανίας που βρίσκονται στο peak της δημοτικότητάς τους παγκοσμίως. Ίσως γι’ αυτό και παρ’ ότι δεν είναι τόσο… ροκ, η Lana Del Rey είναι το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο του φετινού Rockwave που θα βρεθεί στο stage της Μαλακάσας το βράδυ της Δευτέρας. Λίγο πριν την ακούσουμε ζωντανά, κάνουμε την… μελέτη μας και ανακαλύπτουμε τα μυστικά της καριέρας και του παρελθόντος της.

*Το πραγματικό της όνομα είναι Elizabeth Grant. Το ψευδώνυμο Lana Del Rey επιλέχθηκε από τους παραγωγούς της για να θυμίζει κάτι από το glam άλλων εποχών: Πρόκειται για συνδυασμό του ονόματος της πάλαι ποτέ σταρ του Hollywood, Lana Turner και του αυτοκινήτου της Ford, Del Rey. Η ίδια δηλώνει πως της αρέσει ο τρόπος που το όνομα αυτό «κυλά μέχρι την κορυφή της γλώσσας» και πως αντικατοπτρίζει πλήρως το μουσικό της στιλ.

*Στις επιρροές της συγκαταλέγονται ονόματα τόσο πολυσυλλεκτικά και αντιθετικά μεταξύ τους όσο η Britney Spears, ο Curt Cobain και ο… Eminem. Μάλιστα, έχει δηλώσει πως παρά τον σημερινό, «μελαγχολικό» της ήχο η πρώτη της μεγάλη μουσική αγάπη ήταν το hip hop.

*Σε ηλικία 18 ετών, το 2004, μετακόμισε στην Νέα Υόρκη και κυνήγησε το όνειρό της, τραγουδώντας σε «βραδιές ανοιχτού μικροφώνου» για να δείξει το ταλέντο της. Για ένα διάστημα, χρειάστηκε να ζήσει σε ένα parking με τροχόσπιτα στο New Jersey, παρ’ ότι προέρχεται από πλούσια οικογένεια. Είναι επίσης γνωστό πως από την εφηβεία της αντιμετώπιζε πρόβλημα εθισμού στο αλκοόλ. «Έπινα κάθε μέρα. Έπινα μόνη. Πίστευα ότι είναι πραγματικά cool. Πολύ υλικό από το Born to Die έχει να κάνει με εκείνα τα “άγρια” χρόνια. Το αλκοόλ ήταν η πρώτη αγάπη της ζωής μου», έχει δηλώσει.



*Το πρώτο της άλμπουμ δεν είναι το γνωστό σε όλους Born to Die που κυκλοφόρησε το 2012, αλλά ένα άλλο, με τίτλο απλώς το όνομά της, που κυκλοφόρησε στο iTunes δύο χρόνια πριν, αλλά έχει πλέον εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Ο «αστικός μύθος» κάνει λόγο για προβλήματα με πνευματικά δικαιώματα, ενώ το μόνο σχόλιο που έχει κάνει η ίδια είναι πως «προτιμώ το κοινό να εστιάζει στα καινούρια κομμάτια μου για την ώρα».

*Η ιδιαίτερη αισθητική του videoclip του πρώτου της μεγάλου hit, «Video Games» οφείλεται στην προσωπική της επιμέλεια: Το γύρισε με διακοπτόμενες λήψεις της στις οποίες τραγουδά στην κάμερα και με πλάνα από παλιά φιλμάκια με skaters, vintage λήψεις από δρόμους, αυτοσχέδια ταινιάκια και εικόνες από παπαράτσι του ’50. Δεν είναι να αναρωτιέται κανείς που οι απανταχού hipsters την έχρισαν «βασίλισσά» τους μετά από αυτό.



*Το αν θα γίνεται το αδιαχώρητο στην Μαλακάσα δεν το γνωρίζουμε(;) ακόμα, αλλά αυτό που γνωρίζουμε είναι πως το πρώτο live που πραγματοποίησε στο Λονδίνο ήταν sold out από το πρώτο μισάωρο διάθεσης των εισιτηρίων.

*Πολλή κριτική έχει δεχθεί όχι μόνο για την αυθεντικότητα των ιδιαίτερων, παχιών χειλιών της, αλλά και για τις φωνητικές της ικανότητες στην ζωντανή ερμηνεία. Δεν θέλουμε να σας προϊδεάσουμε αρνητικά πριν την μεγάλη συναυλία, αλλά μετά από εκείνη την θρυλική εμφάνιση-ναυάγιο στο Saturday Night Live, οι ποπ μουσικόφιλοι έχουν χωριστεί σε αυτούς που την υπερασπίζονται και σε αυτούς που απολαμβάνουν να θυμίζουν στους πρώτους τις παράφωνες «άριές» της.

*Το videoclip του κομματιού της “Ride”, που κυκλοφόρησε το περασμένο Φθινόπωρο, προκάλεσε νέο κύμα αντιδράσεων, αφού μεγάλη μερίδα κοινού και κριτικών το χαρακτήρισαν αντιφεμινιστικό με… τάσεις προς την πορνεία (η Lana Del Rey υποδύεται μια γυναίκα που βρίσκει «καταφύγιο» σε πολλούς άνδρες διαδοχικά).



*Έχει «εξαργυρώσει» την επιτυχία της, συμμετέχοντας σε πολλά εμπορικά projects πέραν των album της. Συγκεκριμένα, έχει γίνει δύο φορές πρόσωπο της καμπάνιας της γνωστής αλυσίδας ρούχων H&M, ενώ έχει συνεργαστεί και με την Jaguar, «υποστηρίζοντας» επίσημα το μοντέλο “F-Type” στο παρισινό Motor Show του 2012. Ο επικεφαλής της Jaguar υπερασπίστηκε την επιλογή τους, λέγοντας πως «η Del Rey διαθέτει ένα μοναδικό μίγμα αυθεντικότητας και μοντέρνου». Πρόσφατα, συμμετείχε και στο soundtrack της πολύκροτης μεταφοράς του «Μεγάλου Γκάτσμπι» στον κινηματογράφο από τον Μπαζ Λούρμαν

*Αυτή την περίοδο, πέρα από την καλοκαιρινή της περιοδεία που φέρνει τα βήματά της μέχρι την Ελλάδα, ετοιμάζει πυρετωδώς το τρίτο της album, για το οποίο γνωρίζουμε λίγα πράγματα. Όπως το ότι «θα είναι αρκετά κινηματογραφικό και σκοτεινό», σύμφωνα με την ίδια. Είναι επίσης γνωστό το όνομα ενός από τα επερχόμενα κομμάτια: Θα λέγεται «Black Beauty» και ήδη έχει στο μυαλό της το concept του video clip, που κάτι μας λέει πως θα προκαλέσει για άλλη μια φορά.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v