Όσα δεν γνωρίζατε για τον Leonardo DiCaprio

Ο Leonardo DiCaprio επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη ως… «Υπέροχος Γκάτσμπι» κι εμείς ανακαλύπτουμε 13 μυστικά από την ζωή και την καριέρα του.
Όσα δεν γνωρίζατε για τον Leonardo DiCaprio
του Γιώργου Κόκουβα

Μπορεί να μην έχει κερδίσει ούτε ένα Όσκαρ, μπορεί να έχει υποψηφιότητες για Χρυσά Βατόμουρα, μπορεί ο ρόλος του στον Τιτανικό να τον στιγμάτισε, αλλά ο Leonardo δεν το έβαλε κάτω: Είχε στόχο να φτάσει ακόμη πιο ψηλά στον χώρο της έβδομης τέχνης, και τα κατάφερε.

Στα πόδια του πέφτουν τα σενάρια και οι προτάσεις των κορυφαίων παραγωγών του Hollywood, ενώ μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους εν ενεργεία σκηνοθέτες. Ο James Cameron (Τιτανικός), ο Steven Spielberg (Πιάσε με αν μπορείς), ο Sam Mendes (Ο δρόμος της Επανάστασης), ο Christopher Nolan (Inception), ο Clint Eastwood (J Edgar), ο Danny Boyle (Η Παραλία), ο Woody Allen (Διασημότητες), ο Quentin Tarantino (Django Unchained), ο Martin Scorseze (σε ολόκληρη την φιλομογραφία του τα τελευταία 15 χρόνια) και φυσικά ο Buzz Lurhmann με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα (1996) και τον φετινό Υπέροχο Γκάτσμπι προσυπογράφουν το ταλέντο του σαραντάχρονου πλέον σταρ – ναι, ο νεαρούλης Τζακ Ντώσον (το όνομά του στον Τιτανικό, για τους ξεχασιάρηδες) μεγάλωσε.

Η ταινία που μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη με τον πιο στιλιζαρισμένο τρόπο το σπουδαίο βιβλίο του F. Scott Fitzgerald φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τον Leo ως λαμπερό πρωταγωνιστή, κι εμείς, λίγο πριν μπούμε στην σκοτεινή αίθουσα για να απολαύσουμε τον «Υπέροχο Γκάτσμπι», ξεθάβουμε τις πιο πικάντικες λεπτομέρειες από την καριέρα του Leonardo DiCaprio. Ιδού 13 πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζατε γι’ αυτόν:

*Τον έχουν διώξει από γυρίσματα σειράς
Οι γονείς του τον είχαν γράψει από μικρή ηλικία σε γραφείο ταλέντων, το οποίο τον έστελνε σε γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών. Σε ηλικία πέντε ετών, τον έδιωξαν από τα πλατό της παιδικής σειράς «Romper Room» επειδή ήταν πολύ άτακτος, ενώ στην συνέχεια επιδόθηκε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις μαζί με τον ετεροθαλή αδελφό του.

*Το ντεμπούτο του ήταν σε μια… κωμωδία τρόμου
Η πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση έγινε σε ηλικία 17 ετών στην ταινία Critters 3 (1991), το τρίτο μέρος μιας σειράς ταινιών που αφορούν τις αστείες αλλά τρομακτικότατες προσπάθειες ανθρώπων να προστατευθούν από εξωγήινα τέρατα.



*Το φλερτ με τα Όσκαρ ξεκίνησε το 1994
Παρ’ ότι έγινε ευρέως γνωστός μετά την συμμετοχή του στα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (1996) και «Τιτανικός» (1997), και παρ’ ότι δεν έλαβε ποτέ Όσκαρ, απέσπασε την πρώτη του υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματίδιο του β’ ανδρικού ρόλου το 1993, χάρη στον ρόλο του αυτιστικού αδελφού του Johnny Depp στην ταινία «Τι Βασανίζει τον Γκίλμπερτ Γκρέιπ». Ο ίδιος έχει δηλώσει πως ο ρόλος και τα γυρίσματα της συγκεκριμένης ταινίας είναι ό,τι πιο διασκεδαστικό έχει κάνει ποτέ.

*Διαθέτει δική του εταιρία παραγωγής
Ονομάζεται Appian Way Productions και έχει παράγει μεταξύ άλλων τις ταινίες «Το Ορφανό» και «Η Κοκκινοσκουφίτσα».

*Η Sharon Stone πλήρωσε για να παίξει μαζί του
Όταν το 1995 οι παραγωγοί της ταινίας «Γρήγορη και Θανάσιμη» με πρωταγωνίστρια την Sharon Stone έκριναν πως δεν είναι αρκετά ταλαντούχος για να συμπρωταγωνιστήσει, η (στο αποκορύφωμα τότε της καριέρας της) Stone έδωσε η ίδια αμοιβή στον DiCaprio, για να πείσει τους ιθύνοντες να τον συμπεριλάβουν στο cast.



*Ενσάρκωσε τον Αρθούρο Ρεμπώ, όταν ο αρχικός πρωταγωνιστής… πέθανε
Το 1995, ο ηθοποιός Ρίβερ Φίνιξ θα ενσάρκωνε τον γάλλο ποιητή, αλλά έφυγε ξαφνικά από τη ζωή λίγο πριν τα γυρίσματα. Τον ρόλο ανέλαβε ο DiCaprio, στην πρώτη «προκλητική» ερμηνεία της ταινίας «Καταραμένη Σχέση», που εξιστορούσε την ομοφυλοφιλική σχέση του Ρεμπώ με τον Πολ Βερλαίν.

*Δεν ήθελε να παίξει στον Τιτανικό
Κι ύστερα ήρθε ο Κάμερον… Και ενώ δεν ήθελε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία που έμελλε να γίνει η πιο κερδοφόρα κινηματογραφική παραγωγή μέχρι το 2010, ο σκηνοθέτης τον έπεισε να πει το «ναι», πιστεύοντας ακράδαντα στις υποκριτικές του ικανότητες. Μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας και την αναγωγή του σε νεανικό είδωλο, είχε δηλώσει: «Ποτέ δεν θα φτάσω ξανά σε τέτοιο ύψος δημοτικότητας και δεν περιμένω να γίνει κάτι τέτοιο. Ούτε θα προσπαθήσω να το καταφέρω». Στα γυρίσματα της ταινίας απέκτησε και την έως και σήμερα στενή του φίλη, Kate Winslet, με την οποία συμπρωταγωνίστησε και πάλι μία δεκαετία αργότερα, στον υπέροχο «Δρόμο της Επανάστασης». Στο τέλος των γυρισμάτων, ο DiCaprio χάρισε στην Winslet ένα χρυσό δαχτυλίδι με μια επιγραφή χαραγμένη πάνω του, την οποία η Winslet δεν έχει αποκαλύψει ποτέ.



*Αρνήθηκε τον ρόλο ενός πορνοστάρ
Η πρόταση έγινε από τους ιθύνοντες της ταινίας Boogie Nights το 1997, αλλά εκείνος (εύλογα) προτίμησε εκείνη την χρονιά να πρωταγωνιστήσει στον Τιτανικό. Τον ρόλο του πορνοστάρ Dirk Diggler ανέλαβε τελικά ο Mark Walhlberg.

*Θα τον έλεγαν… Lenny Williams
Ο ατζέντης του στα εφηβικά του χρόνια επέμεινε να αλλάξει το όνομά του από το «δύσκολο» Leonardo DiCaprio σε Lenny Williams. Ευτυχώς δεν τον άκουσε, γιατί πιθανότατα κανείς σήμερα δεν θα θυμόταν εκείνον όταν άκουγε το όνομα Williams. Μάλιστα, ο DiCaprio κινήθηκε αργότερα νομικά για να… κατοχυρώσει το ονοματεπώνυμό του.



*Έχει λάβει υποψηφιότητες για δύο Χρυσά Βατόμουρα
Τα «αρνητικά Όσκαρ» του χτύπησαν την πόρτα όταν πρωταγωνίστησε στις αμφιλεγόμενες ταινίες «Ο Άνθρωπος με την Σιδερένια Μάσκα», όπου υποδύθηκε δύο δίδυμα αδέρφια (και γι’ αυτό ήταν υποψήφιος για το Χρυσό Βατόμουρο… χειρότερου ζευγαριού) και «Η Παραλία», που παρ’ ότι έγινε εμπορική επιτυχία, οι κριτικοί δεν την εκθείασαν ιδιαίτερα. Τελικά, κέρδισε μόνο το πρώτο.

*Ο Μάρτιν Σκορσέζε… του χρωστά χάρη
Όταν ο γνωστός σκηνοθέτης συνάντησε προβλήματα στην χρηματοδότηση της ταινίας «Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης», ο DiCaprio επέδειξε ενδιαφέρον να πρωταγωνιστήσει σε αυτήν, και οι ιθύνοντες της εταιρίας Miramax, έχοντας εξασφαλίσει ένα δυνατό όνομα στο cast, ενέκριναν τα γυρίσματα. Αργότερα, ο DiCaprio εμπνεύστηκε μαζί με τον σκηνοθέτη Michael Mann το project της ταινίας «The Aviator», αλλά όταν ο Mann αποχώρησε από την σκηνοθετική καρέκλα εξαιτίας άλλων υποχρεώσεων, ο Leo απευθύνθηκε και πάλι στον Scorsese. Τελικά, το αποτέλεσμα τους δικαίωσε όλους, και ο DiCaprio απέσπασε άλλη μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, καθώς και μια Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του «ιπτάμενου κροίσου».



*Ο Πούτιν τον αποκάλεσε «πραγματικό άντρα»
Ο Leonardo DiCaprio έχει αναπτύξει σημαντική φιλανθρωπική και περιβαλλοντική δράση. Τον Νοέμβριο του 2010 δώρισε ένα εκατομμύριο δολάρια στην οργάνωση διατήρησης της άγριας ζωής «Wildlife Conservation Society», δωρεά που ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνόδου κορυφής για την διατήρηση του πληθυσμού των τίγρεων στη Ρωσία. Μετά την κίνησή του, καθώς και την επιμονή του να παραβρεθεί στην σύνοδο παρά τις δύο αναγκαστικές προσγειώσεις των πτήσεών του σε άλλες χώρες, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, τον αποκάλεσε «muzhik», ήτοι… πραγματικός άντρας. Είναι επίσης υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.

*Έχει αδυναμία στα μοντέλα
Επί χρόνια διατηρούσε δεσμό με τα μοντέλα Κρίστεν Ζανγκ και Έμμα Μίλερ (την δεκαετία του 1990), ενώ από τo 2001 και για πέντε χρόνια είχε σχέση με το γνωστό μοντέλο Ζιζέλ. Στην συνέχεια, μέχρι το 2011, διατηρούσε σχέση με το μοντέλο Μπαρ Ραφαέλι. Τελευταία του «φλερτ» ήταν αυτά με την ηθοποιό Blake Lively (2011) και το μοντέλο Erin Heatherton (2012).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v