Γ. Σταθάκης: Τι θα αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κράτος- φορολογία

Ριζικές αλλαγές στο κράτος και στο φορολογικό θα υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον γίνει κυβέρνηση, σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα βιντεοσυνέντευξη που έδωσε στο Euro2day.gr ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής της αντιπολίτευσης και καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.
Τη ριζική αλλαγή του κράτους θεωρεί το μεγάλο διακύβευμα της χώρας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σταθάκης, σε ενδιαφέρουσα συνέντευξή του που έδωσε στο Euro2day.gr.

Ο ίδιος εξηγεί σε ποιες βάσεις πρέπει να στηριχθεί ένα νέο φορολογικό σύστημα και μιλά για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς φοροδιαφυγής. Ο κ. Σταθάκης διαπιστώνει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τους φόρους από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, υπογραμμίζοντας ότι η υστέρηση των εσόδων από αυτό το τμήμα της φορολογικής βάσης (έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου) αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ (ή το 4% του ΑΕΠ).

Επαναλαμβάνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση περιουσιολογίου, την απλοποίηση του συστήματος (έτσι ώστε να πραγματοποιούνται ευκολότερα και οι έλεγχοι), αλλά και για τη δημιουργία νέων ενδιάμεσων φορέων επίλυσης των φορολογικών υποθέσεων, ώστε να μην εκδικάζεται μια υπόθεση στα δικαστήρια μετά από επτά χρόνια.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο κ. Σταθάκης θεωρεί στρατηγικά σωστή για την επίλυση της ελληνικής κρίσης μέσω της δημιουργίας ευρύτερων συμμαχιών με τον ευρωπαϊκό Νότο, ώστε να εκμεταλλευθούμε τους συσχετισμούς. Επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για αναδιάρθρωση του χρέους, μορατόριουμ στην πληρωμή των τόκων αλλά και ρήτρα ανάπτυξης, ώστε η χώρα να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της όταν η οικονομία ανακάμψει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v