Μπαλοτέλι: Βίος και… ιδιορρυθμία του Super Mario

Δύσκολα παιδικά χρόνια, εντυπωσιακά γκολ, μνημειώδεις καυγάδες με προπονητές και συμπαίκτες, αποβολές, δάκρυα, ρατσισμός, και μπολικα εξωαγωνιστικά… τερτίπια. Μια σύντομη ματιά στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του “Super” Μάριο Μπαλοτέλι.
Μπαλοτέλι: Βίος και… ιδιορρυθμία του Super Mario
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σκόραρε δύο φορές εναντίων των «πάντσερ» της Γερμανίας, πετώντας τους εκτός τελικού Euro και πανηγύρισε τόσο επικά. Τα λεωφορεία στη Ρώμη άλλαξαν… προορισμό για πάρτη του γράφοντας «Super Mario». Αφιέρωσε τα δύο αυτά γκολ στη θετή του μητέρα συγκινώντας τους πάντες. Έπαιζε σαν… μπέμπης με το σημαιάκι του κόρνερ βάζοντάς το ανάμεσα στα σκέλια του. Έχει κερδίσει τέσσερα πρωταθλήματα, τρία κύπελλα κι ένα Champions League όντας μόλις 21 χρονών. Δύσκολα θα αντιπαθήσεις τον Μάριο Μπαλοτέλι.

Ο προπονητής του δήλωσε για εκείνον δημόσια "Θα έριχνα κάθε μέρα μία μπουνιά στο κεφάλι του Μπαλοτέλι" και αυτός απάντησε (και πάλι δημόσια) "Δεν θα μπορούσε. Κάνω κικ-μπόξινγκ". Έπαιξε ξύλο με συμπαίκτη του στη προπόνηση επειδή του έκανε παρατήρηση σε έντονο ύφος. Έφερε τον Μουρίνιο στα όριά του. Πάτησε με τις τάπες στο κεφάλι τον χαφ της Τότεναμ Σκοτ Πάρκερ και εμφανίστηκε δημόσια με φανέλα της Μίλαν, όντας παίκτης της… Ίντερ. Δεν είναι και εύκολο να τον συμπαθήσεις.

Όμως έτσι είναι ο 21χρονος επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτυ (και πρόσφατα… πατέρας) Μάριο Μπαλοτέλι. Ένα ιδιόρρυθμο και άκρως παρεξηγημένο παιδί, που είτε το αγαπάς, είτε το μισείς. Μέση λύση δεν υπάρχει.

Η νύχτα πέφτει στο Παλέρμο…

... και ο Μάριο γεννιέται εκεί το 1990. Παιδί Γκανέζων μεταναστών, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας στο έντερο όταν ήταν ακόμα βρέφος και χρειάστηκε να μπει στο χειρουργείο για διαδοχικές επεμβάσεις. Σε ηλικία δύο ετών, η κατάστασή του άρχισε να ομαλοποιείται, ωστόσο οι γονείς του αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ζήτησαν τη βοήθεια κοινωνικών υπηρεσιών. Μόλις στα τρία του χρόνια, ο μικρός Μάριο υιοθετήθηκε από τους Φραντσέσκο και Σίλβια Μπαλοτέλι, οι οποίοι ανέλαβαν να τον μεγαλώσουν σε ένα πιο «άνετο» οικονομικά περιβάλλον.



Ο ρατσισμός που αντιμετώπισε από τους συνομήλικους του κατά τη διάρκεια της εφηβείας του ήταν πολύ έντονος, κάτι που επέδρασε σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση της μετέπειτα εκκεντρικής και απρόβλεπτης συμπεριφοράς του. Σε ηλικία 18 ετών, ο Μάριο πήρε την ιταλική υπηκοότητα σε μία ειδική εκδήλωση, αφού θα γινόταν ο πρώτος έγχρωμος παίκτης που θα φορούσε τη φανέλα της εθνικής Ιταλίας, στην οποία δεν κάλεσε τους βιολογικούς γονείς του. Οι σχέσεις του με αυτούς άλλωστε, δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές. "Εάν δεν γινόμουν ο Μάριο Μπαλοτέλι, τότε ο κύριος κι η κυρία Μπαρουά δεν θα νοιάζονταν για μένα", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για αυτούς σε μια τηλεοπτική συνέντευξη.

Από μικρός στα… γήπεδα (και τα βάσανα)

Ήταν μόλις 15 ετών, όταν «εντοπίστηκε» από τον προπονητή της Λουμετσάνε στις ακαδημίες της ομάδας, όμως το νεαρό της ηλικίας του δεν του επέτρεψε να παίξει στην ανδρική ομάδα. Λίγα χρόνια μετά, ο Ιταλός τεχνικός της Ίντερ Ρομπέρτο Μαντσίνι πίστεψε σε αυτόν και τον πήρε στην Ίντερ, όπου ο Μπαλοτέλι έπαιζε σποραδικά. Το Νοέμβριο του 2008, στα 18 χρόνια, έγινε ο νεαρότερος σκόρερ της ομάδας στο Champions League, όμως η νέα χρόνια βρήκε τον «special one» Μουρίνιο στο τιμόνι της Ίντερ και η ατμόσφαιρα μύριζε… μπαρούτι.

"Δεν μπορεί ένα νεαρό αγόρι όπως αυτός να προπονείται λιγότερο από τους Φίγκο, Κόρντομπα και Σανέτι", είχε δηλώσει ο Μουρίνιο για τον Μάριο δικαιολογώντας τον υποβιβασμό του Μάριο στη δεύτερη ομάδα λόγω έλλειψης ζήλου στις προπονήσεις. Αργότερα, ο Μπαλοτέλι είπε για τον πρώην προπονητή της Ίντερ: «Ίσως ο Μουρίνιο να είπε πως δεν είμαι διαχειρίσιμος, επειδή ο ίδιος δεν το κατάφερε».



Παρά τον εκκεντρικό του χαρακτήρα, ο Ρομπέρτο Μαντσίνι τον πήρε ξανά κοντά του το 2010, αυτή τη φορά στη Μάντσεστερ Σίτυ. Όμως και πάλι δεν έλειψαν οι προστριβές ανάμεσα στους δύο άντρες. "Το πρόβλημα πηγάζει από την ηλικία του αφού λόγω αυτής μπορεί να κάνει κάποια λάθη. Είναι ο Μάριο. Είναι τρελός, αλλά τον αγαπάω, γιατί είναι καλό παιδί", είχε δηλώσει ο προπονητής της Σίτυ μετά το τέλος της αναμέτρησης κόντρα στη Γιουνάιτεντ, παραμονές της οποία ο Μπαλοτέλι είχε μαγνητίσει για ακόμα μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας βάζοντας κατά λάθος φωτιά στο πατρικό του σπίτι με… πυροτεχνήματα. Την ίδια χρονιά, ο Μπαλοτέλι μπήκε στο μάτι των επικριτών του, καθώς κέρδισε το βραβείο "Golden Boy" της εφημερίδας "Tuttosport", ένα βραβείο που απονέμεται στον κορυφαίο ποδοσφαιριστή κάτω των 21 ετών και το οποίο έχει περάσει από τα χέρια των Λιονέλ Μέσι, Τσεσκ Φάμπρεγας, Γουέιν Ρούνεϊ και Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ.

Όμως ο απρόβλεπτος επιθετικός συνέχισε να δοκιμάζει τις… αντοχές του προπονητή του. Κατά τη προετοιμασία της Σίτυ τον Ιούλιο του 2011 σε φιλικό αγώνα, αντί να πλασάρει τον τερματοφύλακα σε τετ α τετ δοκίμασε να σουτάρει με… πιρουέτα. Ο Μαντσίνι εξοργισμένος τον έκανε αλλαγή και τότε ο “Super Mario” πέταξε ένα μπουκάλι νερό εξαγριωμένος προς τον πάγκο.

Τα παιδία παίζει

Τα εξωαγωνιστικά… τερτίπια του Μπαλοτέλι αποτέλεσαν κατά καιρούς βούτυρο στο ψωμί των (σκανδαλοθηρικών και μη) Μέσων σε Αγγλία και Ιταλία, τα οποία κάθε βδομάδα είχαν με κάτι να ασχολούνται για τον νεαρό επιθετικό. Στις ακαδημίες τις Σίτυ πέταγε βελάκια στους ποδοσφαιριστές χρησιμοποιώντας τους ως στόχους, στην Μπρέσα της Ιταλίας αποφάσισε μια μέρα να επισκεφτεί τις… γυναικείες φυλακές μαζί με τον αδερφό του από καθαρή περιέργεια όπως δήλωσε, σε μία από τις βόλτες του με πολυτελές αυτοκίνητο επισκέφθηκε ένα… στριπτιτζάδικο κι ενώ βρισκόταν σε σχέση με το μοντέλο Ραφαέλα Φίκο, έβαλε τις τάπες στους νιπτήρες των αποδυτηρίων της Σίτυ, τα οποία πλημμύρισαν μετά από ένα παιχνίδι με τους Γουλβς, ενώ σε φιλικό της Ιταλίας με τα νησιά Φαρόε εθεάθη να παίζει με το iPad του στον πάγκο. Τον Μάρτιο του 2012, στην παρουσίαση του νέου τεχνικού της Ίντερ Αντρέα Στραματσιόνι, ο Μπαλοτέλι σε μία απροσδόκητη εμφάνιση διέκοψε την εκδήλωση, χαιρέτησε τους διευθύνοντες των "νερατζούρι" και… αποχώρησε αφήνοντας τους πάντες σύξυλους.



Ιδιόρρυθμος; Ανώριμος; Επαναστάτης με ή χωρίς αιτία; Απροσάρμοστος; «Ψυχούλα;» Πείτε τον όπως θέλετε, δεν θα τον νοιάξει και πολύ. Εμείς πάντως, θα συνεχίσουμε να τον αποκαλούμε “Super Mario” και να περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη φορά που ο 22χρονος επιθετικός θα προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας. Μέχρι τότε, απολαμβάνουμε ξανά και ξανά σε βίντεο τις καλύτερες στιγμές του εντός και εκτός γηπέδων.

Ο Μάριο και η… σαλιάρα



Ο Μπαλοτέλι "παίζει" με το σημαιάκι του κόρνερ



O Mάριο Μπαλοτέλι διακόπτει τη συνέντευξη του Στραματσόνι



Το πείραγμα του Μπαλοτέλι στον Τζέκο



Στην υγεία μας!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v