10 προσωπικότητες που… πέθαναν μέσω Twitter

Ο Gabriel García Márquez μας αφήνει χρόνους, η Britney χαρίζει την ψυχή της στον διάβολο, ο Πάπας συναντά τον δημιουργό του και ο Justin Bieber σπέρνει τον θρήνο στα σχολεία όλης της Γης. Κι ύστερα, ήρθε η νεκρανάσταση, καθώς το ψέμα και το Twitter RIP… έχουν κοντά ποδάρια. 
10 προσωπικότητες που… πέθαναν μέσω Twitter
Από τότε που ανακαλύφθηκε το Twitter, χάθηκε το φιλότιμο: Γι’ αυτό και πολλοί διάσημοι… είδαν τον θάνατό τους, μέσα από ψευδή tweets που διαλάλησαν το περίφημο RIP, σπέρνοντας κύματα θρήνου στους θαυμαστές των «μακαριτών». 
Φυσικά, γρήγορα ο λανθασμένος συναγερμός ξεμπροστιάστηκε σε κάθε περίπτωση, συχνά από τους ίδιους τους «μακαρίτες» - δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που τα ελληνικά blogs «σκότωσαν» τον Χρήστο Χωμενίδη και έδωσαν και στην εγχώρια πραγματικότητα μια ιδέα για την δύναμη της φημολογίας. Δείτε ποιες διεθνώς γνωστές προσωπικότητες «μας άφησαν» τα τελευταία χρόνια, για να μας ξαναβρούνε στην συνέχεια, αφού κατακάθισαν οι φήμες στα social media, όπως τις συγκεντρώνει η ιστοσελίδα του Time σε ένα… θανατερό top 10.

Gabriel García Márquez
Ο 85χρονος Κολομβιανός συγγραφέας, που θεωρείται πατέρας του μαγικού ρεαλισμού, χάθηκε εξίσου «μαγικά» στις 15 αυτού του Μαΐου, όταν ένας χρήστης του Twitter, που υποστήριξε πως ήταν ο γνωστός Ιταλός συγγραφέας Umberto Eco, «τιτίβισε» το εξής: «Ο Gabriel García Márquez πέθανε. Τα νέα έφτασαν απ’ τη Νέα Υόρκη». Από τους 2.000 followers του, η ψευδής είδηση εξαπλώθηκε σε χιλιάδες ανθρώπους, μέχρι που αρκετοί από τους ανθρώπους του κύκλου του συγγραφέα των «100 χρόνων μοναξιάς» έσπευσαν να καθησυχάσουν πως ο Márquez είναι ολοζώντανος. 

Kanye West
Λίγοι ξέρουν πώς να προφέρουν το όνομά του, αλλά πολλοί φροντίζουν να το χρησιμοποιήσουν για τα λεπτά… μακάβριας δημοσιότητας που τους αναλογούν. Έτσι, μέσα στο 2009, ο πασίγνωστος ράπερ έπεσε θύμα τουιτερικής απάτης, η οποία διέδωσε την φήμη πως ο West «σκοτώθηκε σε μια σύγκρουση που άφησε έναν ακόμη τραυματισμένο, έναν τρίτο συλληφθέντα για ανθρωποκτονία και έναν τέταρτο άνθρωπο κρατούμενο από την αστυνομία». Συνδυασμένη με ένα «φλογερό» συμβάν ανάμεσα στον καλλιτέχνη και την τραγουδίστρια Taylor Swift στα MTV awards εκείνης της χρονιάς, η κοινότητα των χρηστών του Twitter οργίασε με λογοπαίγνια περί RIP. Υπήρχε όμως κάποια που δεν το διασκέδασε και τόσο: Η τότε σύντροφος του West, Amber Rose, που με την σειρά της τουίταρε: «Η όλη “RIP Kanye West” υπόθεση δεν είναι αστεία και ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ». 

*Jeff Golblum
Τον Ιούνιο του 2009, χιλιάδες tweets συνοδεύτηκαν από το hashtag «RIP Jeff Goldblum». Η φήμη μάλιστα ήθελε τον γνωστό κωμικό ηθοποιό να έχει πέσει από έναν γκρεμό, κατά την διάρκεια γυρισμάτων της νέας του ταινίας στη Νέα Ζηλανδία. Μάλιστα, η «είδηση» έκανε την εμφάνισή της μία μόλις εβδομάδα μετά τον θάνατο του Michael Jackson, γεγονός που είχε ήδη επιβεβαιωθεί και έκανε πιο «πιστευτά» αυτού του είδους τα tweets. Μέχρι που, στην αμερικανική εκπομή του Stephen Colbert, εμφανίστηκε ξαφνικά ο… Jeff Golblum, εξαφανίζοντας έτσι και την τελευταία αμφιβολία για το ψευδές της φήμης. 

Britney Spears
Η υστερία των θανάτων διασήμων χτύπησε την ίδια περίοδο και την Britney, καθώς επίσης αμέσως μετά τον θάνατο του Michael Jackson και της Farrah Fawcett που έκαναν τον γύρο των social networks το 2009, ήρθε η… ώρα του pop idol να συγχωρεθεί. Κάποιος χάκαρε τον λογαριασμό της Britney και αντί για φωτογραφία της, τοποθέτησε την εικόνα ενός σταυρού, συνοδεύοντάς την με το μήνυμα: «Η Britney έφυγε σήμερα. Είναι μια θλιβερή ημέρα για όλους. Περισσότερα νέα σε λίγο». Λίγο αργότερα, η Britney γύρισε από τον άλλο κόσμο, αλλά όχι για να διαψεύσει τον θάνατό της. Το νέο μήνυμα στο Twitter της έγραφε: «Δίνω τον εαυτό μου στον διάβολο κάθε μέρα, για να φτάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Δόξα στον Σατανά!»

Morgan Freeman
Αν θέλεις να «σπείρεις» μια είδηση θανάτου ενός διάσημου, δεν χρειάζεται καν να χακάρεις τον λογαριασμό του: Αρκεί να κάνεις ένα ψεύτικο retweet από κάποια αξιόπιστη πηγή. Αυτό συνέβη το 2010, όταν κάποιος τουίταρε το εξής ύποπτο μήνυμα: «RT @CNN: Breaking News: ο ηθοποιός Morgan Freeman έφυγε από τη ζωή στο σπίτι του στο Burbank». Μερικές χιλιάδες retweets μετά, το CNN δήλωσε πως ουδέποτε σύνταξε αυτό το tweet, λέγοντας μέσω του αληθινού λογαριασμού του: «Το CNN δεν δημοσίευσε είδηση για τον θάνατο του Morgan Freeman. Το CNN θα ερευνήσει ως το τέλος αυτή την απάτη». 

Justin Bieber
Ο νεαρός popstar ακολουθείται στο Twitter από άνω των 22 εκατομμυρίων followers και καθημερινά βρίσκεται στα trending topics του δικτύου. Ένα από αυτά, αναπόφευκτα έμελλε να είναι και ο θάνατός του, καθώς εκτός από ορκισμένους έφηβους fans, διαθέτει και ορκισμένους εχθρούς. Προτού προλάβει ο ίδιος ο Bieber να τουιτάρει κάτι για να αποδείξει πως είναι ακόμα ζωντανός, οι fans του ήδη είχαν φροντίσει να γίνουν ρομαντικοί, μετατρέποντας το RIP από Rest in peace σε… Really Inspiring Person. Really?

Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’
Όταν ένας πάπας πεθαίνει, η παράδοση του Βατικανού επιτάσσει ο καμεράριος να πιστοποιεί τον θάνατό του, χτυπώντας τον ελαφρά στο κεφάλι τρεις φορές με ένα ασημένιο σφυρί. Αυτό που δεν επιτάσσει η παράδοση είναι ένας από τους εκπροσώπους του Βατικανού να ανακοινώνει τον θάνατο του Πάπα μέσω του Twitter. Τον περασμένο Μάρτιο όμως, ένας λογαριασμός που υποτίθεται πως ανήκε στον Καρδινάλιο Tarcisio Berone τουίταρε σε ιταλική γλώσσα το εξής μήνυμα: «Ο Ιερός Πατέρας έφυγε από την ζωή απροσδόκητα αυτό το απόγευμα. Το ανακοινώνουμε με θλίψη και φόβο. Ο πραγματικός εκπρόσωπος του Βατικανού αργότερα αρκέστηκε στο να αποκαλέσει την φήμη «αβάσιμη». Λέτε πίσω από την είδηση να κρυβόταν… ο Dan Brown;

Barack Obama
Λέτε να γλίτωνε ο «πιο ισχυρός άνδρας του πλανήτη» από τα θανατερά βέλη του Twitter; Οι πολίτες των ΗΠΑ τρόμαξαν προς στιγμήν πριν περίπου ένα χρόνο, όταν hackers έκλεψαν τους κωδικούς του δικτύου Fox News Politics και ανακοίνωσαν μέσω του λογαριασμού του την 4η Ιουλίου πως ο Ομπάμα δέχθηκε δύο μοιραίους πυροβολισμούς εκείνη την ημέρα. Μάλιστα, έστειλαν και τα συλλυπητήριά τους στον αντιπρόεδρο: «Ευχόμαστε κάθε τύχη στον @joebiden ως νέο μας Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών». Αργότερα, η διάψευση ήρθε (και) από την διοίκηση του Fox, που υποστήριξε πως οι συντάκτες του δεν σχετίζονται με την είδηση.

Kim Jong-Un
Ένα χρόνο μετά τον θάνατο του «πολυλατρεμένου» πατέρα του και ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong-il, έσκασαν σαν βόμβα και οι φήμες πως ο νέος ηγέτης, Kim Jong-Un δολοφονήθηκε μετά από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο. Η είδηση εμφανίστηκε αρχικά στο αντίστοιχο Twitter της Κίνας, το Sina Weibo, και στην συνέχεια έφτασε μέχρι την Δύση μέσω ενός ψεύτικου λογαριασμού του BBC. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο νέος «πολυλατρεμένος» του τυχερού λαού του είναι ακόμη ζωντανός.

Bill Cosby
Ο πιο… μακαρίτης από όλους, ο 74χρονος κωμικός, είχε την «τιμή» να ζήσει τον ψηφιακό θάνατό του τέσσερις φορές. Η τελευταία ήταν το 2010, όταν κάποιος χρησιμοποίησε το όνομά του για να διασκεδάσει με μακάβρια παιχνίδια στο Twitter. Η απάντηση του Cosby ήρθε μέσα από την εκπομπή της Kyra Phillips στο CNN, που αντικαθιστούσε τον Larry King. «Ίσως ένας ψυχίατρος να πει ότι “ταΐζω” το εγώ του (εκείνου που ξεκίνησε την φήμη), αλλά αυτό που θέλω να πω εγώ στους φίλους του είναι: Πείτε του να σταματήσει, γιατί δεν είναι αστείο», είπε. 

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v