Marina and the Diamonds: Pop διαμάντι… ελληνικών καρατίων

Η pop αποκάλυψη με τα ελληνικά γονίδια είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει παράξει η βρετανική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Αν δεν την γνωρίζετε ήδη, καιρός να σας τη συστήσουμε, λίγες εβδομάδες πριν κυκλοφορήσει το νέο της album, που αναμένεται να κάνει… pop bang!
Marina and the Diamonds: Pop διαμάντι… ελληνικών καρατίων
του Γιώργου Κόκουβα

Συναισθησία είναι η νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων, που συναντάται σε έναν στους 2.000 ανθρώπους. Κάποιοι συναισθητικοί βλέπουν το κάθε γράμμα του αλφάβητου με διαφορετικό χρώμα. Κάποιοι μπορούν να δουν τις οσμές. Κάποιοι να σκέφτονται τους μήνες του έτους ως χρώματα. H Marina Diamandis μπορεί να δει την μουσική.

Δεν είναι να απορεί κανείς που η νεαρή Ουαλο-Ελληνίδα ασχολήθηκε με το τραγούδι. Όταν μπορείς να ζωγραφίσεις στην κυριολεξία με τις νότες, τότε το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πιάσεις ένα πινέλο και να κατακτήσεις τον κόσμο. Κι όταν το πινέλο τυχαίνει να είναι οι φωνητικές σου χορδές, συνθέτεις την πιο φρέσκια μουσική που βγήκε τα τελευταία χρόνια από τα pop αποθέματα της Γηραιάς Αλβιόνας και κάνεις τον κόσμο να περιμένει το επόμενο χτύπημά σου – αυτό που η Marina and the Diamonds ετοιμάζει να εξαπολύσει τον Απρίλιο του 2012, οπότε και θα κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο sophomore album της, «Electra Heart».

Από Διαμάντη… σε διαμάντι



Η Μαρίνα-Λαμπρινή Διαμάντη γεννήθηκε το 1985 στην Ουαλία, από Ουαλή μητέρα και Έλληνα πατέρα – μάλιστα όταν οι γονείς της χώρισαν, η Μαρίνα ήρθε να ζήσει για δύο χρόνια στην Ελλάδα με τον πατέρα της, σε ηλικία 16 ετών. Με την επιστροφή της στην Βρετανία, άρχισε να καταστρώνει το σχέδιο της για να κατακτήσει μια θέση στον ήλιο της μουσικής βιομηχανίας.

Πέρασε από audition για το φημισμένο λονδρέζικο μιούζικαλ «Lion King», έκανε δοκιμαστικά για ένα ανδρικό reggae συγκρότημα και ξημεροβραδιάστηκε μπροστά από τον υπολογιστή της, φτιάχνοντας τα πρώτα της τραγούδια στο Garageband (το software της Apple). Με ένα χαρτζιλίκι 500 λιρών βρήκε έναν παραγωγό για να της ετοιμάσει το πρώτο της EP, που πούλησε 70 αντίτυπα μέσω της σελίδας της στο MySpace, τα οποία αντέγραψε η ίδια σε homemade CDs.



Και τελικά, τα λαγωνικά του μουσικού σιναφιού άργησαν, αλλά την εντόπισαν να τραγουδά μαζί με τον Gotye (τον Αυστραλό καλλιτέχνη που πέρυσι μας χάρισε το “Somebody that I used to Know”) και της υπέγραψαν εσπευσμένα συμβόλαιο.

Ήταν το έναυσμα για μια σειρά από υπέροχες μελωδίες που βγήκαν κατευθείαν από το μουσικό μυαλό της Marina, η οποία ήδη είχε βρει το καλλιτεχνικό της όνομα. «Marina and the Diamonds. Εγώ είμαι η Μαρίνα. Εσείς είστε τα διαμάντια», έγραφε στην ιστοσελίδα της, παίζοντας με την μετάφραση του ελληνικού της επωνύμου.

Οικογενειακά διαμάντια



«The Family Jewels» τιτλοφορείται το πρώτο της επίσημο album, που κυκλοφόρησε το 2009 και την έφερε στην δεύτερη θέση του BBC poll για τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους καλλιτέχνες της χρονιάς. Η μελωδικότητα του «Mowgli’s Road», το συγκινητικό μήνυμα του «I am not a robot», τα pop μονοπάτια του «Oh no» και του «Hollywood» που τασσόταν κατά του αμερικανικού ονείρου έδωσαν το καλλιτεχνικό της στίγμα: «Είμαι μια indie καλλιτέχνης με pop στόχους», είχε απαντήσει σε δημοσιογραφική ερώτηση για το είδος που πρεσβεύει.

«Είμαι μια DIY μουσικός, ο ήχος μου δεν μοιάζει με κάποιου άλλου καλλιτέχνη, ακριβώς γιατί δεν ξέρω τι κάνω», δηλώνει ευθαρσώς, συμπληρώνοντας για τον τρόπο που συνθέτει τραγούδια: «Η μουσική μου αναλύει ανθρώπους, αν δεν ήμουν μουσικός, θα ήμουν ψυχολόγος».



Κι όσο οι κριτικοί την ονόμαζαν την «νέα Kate Bush», εκείνη είχε βαλθεί να περάσει το pop μήνυμα κατά του αμερικανικού ονείρου… στην ίδια την Αμερική. Το album της κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ και η ίδια έκτοτε μοίρασε την ζωή της μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης, ετοιμάζοντας το νέο της σχέδιο, που ήταν… larger than life.

Η εκδίκηση της Ελληνίδας Marilyn



Μέσα στο 2011, η Marina ανακοίνωσε πως το επόμενο album της θα επικεντρώνεται στην γυναικεία σεξουαλικότητα και στον φεμινισμό. Το περασμένο φθινόπωρο, πόσταρε στην σελίδα της στο YouTube το κομμάτι «Part 1: Fear and Loathing», ξεκινώντας την… μεταμόρφωσή της μέσα από τέσσερα βήματα. Στο πρώτο ξεκίνησε να κόβει τα μελαχρινά της μαλλιά υπό τους ήχους της μπαλάντας, στο Part 2 εμφανίστηκε να τα βάφει ξανθά υπό τους χορευτικούς ήχους του «Radioactive», ενώ με το τρίτο και τέταρτο μέρος (ανά δίμηνο περίπου προχωρούσε τον βηματισμό της) μας σύστησε πλήρως την περσόνα που δημιούργησε για το νέο της album που αναμένεται στις 30 Απριλίου: την Electra Heart.

«Δεν είναι ένα alter ego», δήλωσε σε συνέντευξή της η Marina. «Είναι το διαμετρικά αντίθετο σε σχέση με όσα πιστεύω. H Electra Heart είναι η απόλυτη έκφανση της διαβρωμένης αμερικανικής κουλτούρας». Μάλιστα, όπως λέει, η εξωτερική εμφάνιση της ως Electra είναι κάτι ανάμεσα στην Marilyn Monroe και σε καταστροφική Ελληνίδα θεότητα, όπως η Πανδώρα ή η Μέδουσα, κάτι στο οποίο προχώρησε για να τιμήσει την μυθολογική παράδοση των κατά το ήμισυ ελληνικών γονιδίων της.

Την πρώτη γεύση του πειραματισμού της την πήραμε ήδη από τρία ακόμη κομμάτια του επερχόμενου δίσκου, το «Starring Role», το «Homewrecker» (ελληνιστί «Αντροχωρίστρα») και το «Primadonna». Μένει να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει η μουσικός με την φωνή που μπορεί να κινηθεί από new wave «τσίριγμα» μέχρι μπάσα απαγγελία. Α, και κάτι τελευταίο: Μένει να δούμε γιατί οι ελληνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί εξακολουθούν να αγνοούν την ύπαρξή της, την ίδια ώρα που παίζουν με περισσή airplay-ική γενναιοδωρία όποιο ρουμανικό beat σκουπίδι φυσήξει ο αέρας προς τα μέρη μας, ενώ στο εξωτερικό η Ελληνο-Ουαλή αριθμεί ήδη εκατομμύρια fans – ή καλύτερα «διαμάντια», όπως θα τους αποκαλούσε η ίδια.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v