10 «μνήμες» από την καριέρα του Βασίλη Πακακωνσταντίνου

Από την πρώτη του κιθάρα στο χωριό του στην Αρκαδία μέχρι την συνεργασία του με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και τις πιο θρυλικές συναυλίες του, ακολουθούμε την καριέρα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου μέσα από 10 δυνατές στιγμές της.
10 «μνήμες» από την καριέρα του Βασίλη Πακακωνσταντίνου
Τέσσερις δεκαετίες στην δισκογραφία θα συμπληρώσει σε λίγους μήνες ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Κι όμως, η φωνή του μοιάζει σαν να έμεινε καρφωμένη στην νεανικότητα του ’70. Και οι θαυμαστές του με τη σειρά τους, έμειναν στο πλευρό του όλα αυτά τα χρόνια, αφήνοντας αυτή τη φωνή να τους συντροφεύσει στους αγώνες τους, στους προβληματισμούς, στην οργή, στην μοναξιά και σε όλα τα συναισθήματα που βίωναν.

Το in2life συγκεντρώνει σε 10 βήματα την πορεία αυτής της ιδιαίτερης φωνής και της καριέρας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, και τα ακολουθεί μέχρι να τον ξανακούσουμε σε κάποιο από τα μοναδικά live του.

*Ο Βασίλης γεννήθηκε στο χωριό Βάστα της Αρκαδίας το 1950. Οι αρκαδικές παιδικές του εμπειρίες σημάδεψαν όχι μόνο την προσωπικότητά του αλλά και πολλά από τα τραγούδια του. Η «Σφεντόνα» αναφέρεται σε αυτή την εποχή.

*Σε ηλικία 12 ετών αποκτά την πρώτη του κιθάρα, φτιάχνει την πρώτη του μπάντα με το όνομα Crossroads και παίζει ιταλικά τραγούδια σε clubs.

*Το 1973 βρίσκεται στην Γερμανία, να τραγουδά και να συμμετέχει σε επιτροπές αντιδικτατορικού αγώνα, ενώ έναν χρόνο αργότερα συναντά για πρώτη φορά στο Παρίσι τον Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο έμελλε να συνεργαστεί στην συνέχεια και να ταξιδέψει μαζί του ανά την υφήλιο.

*Στα 39 χρόνια δισκογραφίας του, έχει συνεργαστεί με τους περισσότερους μεγάλους Έλληνες τραγουδοποιούς. Η λίστα είναι μακροσκελής: Μάνος Λοΐζος, Μίκης Θεοδωράκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ζουγανέλης, Αντώνης Βαρδής, Νικόλας Άσιμος, Αφροδίτη Μάνου, Χρήστος Τόλιος, Θάνος Μικρούτσικος, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Απόστολος Μπουλασίκης, Μάνος Ξυδούς και πολλοί ακόμα…

*Στην καριέρα του έχει κυκλοφορήσει δίσκους όπου τραγουδά μελοποιημένη ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη («Καρυωτάκης), του Τάσου Λειβαδίτη («Φυσάει») και του Νίκου Καββαδία («Γραμμές των Οριζόντων»).

*Το 1985, και ενώ έχει αποκτήσει ήδη μεγάλη μερίδα θαυμαστών, πραγματοποιεί την πρώτη του προσωπική συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου σπεύδουν 16.000 άτομα για να τον ακούσουν ζωντανά.

*Στον δίσκο «Ουράνια Τόξα Κυνηγώ» του 2009, είναι η πρώτη φορά που ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γράφει ο ίδιος την μουσική και για τα 12 κομμάτια του.

*Πρόσφατα, στις 2 Φεβρουαρίου, ο Βασίλης τραγούδησε στις φυλακές ανηλίκων της Αυλώνας, αλλά και συζήτησε με τους ανθρώπους της. Δείτε την «αφύπνιση» μέσω της φωνής του, στο παρακάτω video.



*Από το επίσημο site των φίλων του Βασίλη Παπακωνσταντίνου ανακοινώθηκε στις αρχές της σεζόν πως δίνεται η ευκαιρία σε όλους να γράψουν την μουσική για τα τραγούδια του νέου του δίσκου. Ο σχετικός διαγωνισμός είχε μεγάλη επιτυχία, ενώ συνεχίζεται ακόμη για κάποια κομμάτια. Μάθετε περισσότερα εδώ

*Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε παρά να κλείσουμε με την φωνή του Βασίλη και ορισμένα από τα αγαπημένα τραγούδια του «άρχοντα» της ελληνικής ροκ σκηνής.








Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v