Planet of Zeus: Στον (ελληνικό) πλανήτη του stoner rock

Με sold out συναυλίες, ειδική μνεία από τον ξένο τύπο και τον… Bruce Dickinson των Iron Maiden και δύο άκρως επιτυχημένα άλμπουμ, οι Planet of Zeus βρίσκονται αναμφίβολα στο peak της 10χρονης (και βάλε) καριέρας τους. Τους πετύχαμε νηφάλιους και το εκμεταλλευτήκαμε.
Planet of Zeus: Στον (ελληνικό) πλανήτη του stoner rock
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Σεξ και βία στον πλανήτη Δία!» ουρλιάζει ένας τύπος από το κοινό, λίγο πριν οι Planet of Zeus ανέβουν στην σκηνή του κατάμεστου An Club. Δεν έχω ξαναδεί το μαγαζί τόσο γεμάτο. Κόσμος στα σκαλιά, πανδαιμόνιο στο εσωτερικό και άλλοι τόσοι απ’ έξω να κατσουφιάζουν που δεν πρόλαβαν να βγάλουν εισιτήρια. Με το που ακούγονται οι πρώτες νότες από το Doteru και ο μουστακαλής frontman Μπάμπης πλησιάζει το μικρόφωνο, ο κόσμος μπροστά από τη σκηνή επιδίδεται σε ένα ανελέητο headbanging και τα crowdsurfing δίνουν και παίρνουν. «Γιατί τόσος χαμός;» θα αναρωτηθείτε. Οποιοσδήποτε έχει και την ελάχιστη ακουστική επαφή με τον σκληρό ροκ ήχο και έχει ακούσει έστω ένα κομμάτι τους θα καταλάβει. Οι τύποι δεν αστειεύονται.

Τα δύο άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει στην δεκάχρονη καριέρα τους (το “Eleven the Hard Way” το 2008 και το πρόσφατο “Macho Libre”) ήταν αρκετά για να τους κατατάξουν στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές stoner rock μπάντες και να αποσπάσουν άκρως κολακευτικά σχόλια από τον ξένο τύπο (συμπεριλαμβανομένου του BBC), αλλά και από τον Bruce Dickinson των Iron Maiden. “Pas mal, Pas mal”… που έλεγε γνωστός μόδιστρος σε διαφήμιση της Vogue.

Ο ήχος τους, θαρρείς βγαλμένος από την έρημο του Τέξας, δεν θυμίζει σε τίποτα ελληνική μπάντα. Αντίθετα, φέρνει στο νου αντίστοιχα συγκροτήματα του εξωτερικού όπως οι Down και οι Clutch, χωρίς όμως να χάνει την αυθεντικότητά του. Απολαμβάνοντας την αναγνωρισιμότητα που τόσα χρόνια «έχτισαν» με υπομονή και επιμονή και έχοντας ήδη ανακοινωθεί ως support στους Black Sabbath, οι Planet of Zeus σε απευθείας σύνδεση με τον… πλανήτη τους μιλούν στο In2life.

*Πώς προέκυψε η μπάντα;
Τη μπάντα τη δημιούργησα εγώ (Μπάμπης) με το Στέλιο (Yog) κάπου μέσα στα σχολικά μας χρόνια γύρω στο 1999-2000. Παίζαμε σε διάφορα συγκροτήματα μέχρι τότε αλλά τίποτα που να μας εκφράζει ακριβώς. Οπότε βάλαμε μπροστά τη δικιά μας μπάντα γράφοντας δικά μας τραγούδια και όχι μια μπάντα διασκευών. Λίγο αργότερα ήρθε μαζί μας και ο Jay που ανέλαβε το μπάσο και πήραμε τη μορφή που είχαμε για πολλά χρόνια. Mετά την κυκλοφορία του πρώτου μας δίσκου μαζί μας ήρθε ο Syke και κάθισε στα τύμπανα και ο Yog ήρθε μπροστά στην κιθάρα.



* Πώς προέκυψε το όνομα Planet of Zeus ("Πλανήτης Δίας");
Το όνομα το είδα σε ένα μάθημα αστρονομίας. Μας ακούστηκε εύηχο και ταίριαζε με τον τότε λίγο πιο 70s ήχο μας. Στην πορεία είδαμε πως κολλάει και με το λίγο πιο βαρύ στυλ μας οπότε δεν υπήρχε λόγος να αλλάξουμε.

* Πόσα χρόνια είστε μπάντα και πώς εξηγείτε τον θόρυβο γύρω από το όνομά σας τον τελευταίο καιρό; Είχατε πάντα τόση απήχηση στο κοινό;
Η μπάντα υπάρχει από το 1999-2000 οπότε μιλάμε για 12 με 13 χρόνια. Ο κόσμος όταν δει μια μπάντα να δουλεύει, να πιστεύει και να αγαπά αυτό που κάνει πάντα θα την ξεχωρίσει. Ευτυχώς εμείς πείσαμε για τις προθέσεις μας από νωρίς και έτσι είχαμε από τις αρχές κόσμο που μας ακολουθούσε και μας στήριζε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν σε όλους τους φίλους των Planet of Zeus που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Είναι πλέον και αυτοί μέλος της μπάντας.

* Πόσο σας βοήθησε το Internet στην πορεία σας;
Το Ίντερνετ κακά τα ψέματα πλέον παίζει καταλυτικό ρόλο για τη διαφήμιση μιας δουλειάς ή μιας καινούργιας μπάντας αλλά μέχρι εκεί. Όπως όλους, μας βοήθησε να έρθουμε σε επαφή με κόσμο, με μαγαζιά που θέλαμε να παίξουμε και να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Η κατάχρηση όμως αυτού του μέσου μπορεί να διαταράξει τις προτεραιότητες μιας μπάντας και να την αποπροσανατολίσει, οπότε χρειάζεται σύνεση.

* Ποιο είναι το περιεχόμενο των κομματιών σας; Θέλετε να περάσετε κάποιο μήνυμα στον κόσμο;
Ποτέ δεν θα προσπαθούσαμε να περάσουμε κάποιο μήνυμα μέσα από τη μουσική μας. Είμαστε απλά τέσσερεις τύποι που γουστάρουν να παίζουν ροκ και μιλάμε για αυτά που μας αρέσουν , που δε μας αρέσουν, που μας τη σπάνε και που μας πληγώνουν. Ποτέ δεν θα ντύναμε τις ιδεολογίες μας με μουσική για να τις περάσουμε στον κόσμο. Οι στίχοι συνήθως είναι προσωπικά βιώματα που αποτυπώνονται στο χαρτί. Από κει και πέρα θα μιλήσουμε για κάποια κοινωνικά θέματα χωρίς να περνάμε άμεσα γραμμή ή κάτι τέτοιο.

* Τι σημαίνει για εσάς μουσική; Ποιόν στόχο πρέπει να έχει;
Για να το κάνουμε αυτό πάνω από 10 χρόνια, καταλαβαίνεις εύκολα πως η μουσική είναι η μεγάλη μας αγάπη. Τώρα αν πρέπει να έχει καν έναν στόχο είναι μεγάλη κουβέντα. Το σίγουρο είναι ότι η τέχνη πρέπει να βγαίνει μέσα από αυτόν που τη δημιουργεί για να μην τον πνίξει. Από εκεί και πέρα, αν καταφέρει να αγγίξει μερικούς ανθρώπους καλό είναι. Απλά προσωπική μου γνώμη είναι πως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο για να πετύχεις κάποιο στόχο.

* Έχετε σκεφτεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε ελληνικό στίχο;
Στο είδος που παίζουμε ο ελληνικός στίχος είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον. Ακόμα και αν διαλέξεις πολύ προσεκτικά τις λέξεις μια προς μια κινδυνεύεις να γίνεις γραφικός. Σκέψου ότι 9 στις 10 απόπειρες ναυαγούν, ενώ οι μεγάλες ελληνόφωνες μπάντες, του τέλους των 80s- αρχών 90s, δεν έπαιξαν ακριβώς ροκ όπως το έχουμε στο κεφάλι μας αλλά το έφεραν στα μέτρα μας. Αν θες να παίξεις αυτούσιο αμερικάνικο ροκ με ελληνικό στίχο είναι σα να βάζεις αγγλικά σε κλαρίνα. Η μουσική αυτή γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί οπότε έχει κάποιους συγκεκριμένους κανόνες.

* Ποιος είναι "υπεύθυνος" για τα φοβερά video clips σας και ποιανού ιδέα ήταν να μπει ο πατριάρχης του ελληνικού Bodybuilding Μπουζιάνας στον ρόλο του Zeus στο τελευταίο;
Για τα βίντεο κλιπ είναι υπεύθυνος ο καλός μας φίλος ο Δημήτρης ο Τζέτζας. Ανέλαβε όλη την παραγωγή και τη σκηνοθεσία και τον ευχαριστούμε τόσο πολύ γι'αυτό. Αν δείτε τα βίντεο μπορείτε πολύ εύκολα να καταλάβετε πόσο καλός είναι στη δουλειά του. Τώρα η ιδέα του κυρίου Μπουζιάνα στο βίντεο είναι του σκηνοθέτη μας. Ψάχναμε μέρες να βρούμε κάποιον που να πληροί τις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο Δημήτρης. Τελικά τον βρήκε ο ίδιος και απ'ό,τι φαίνεται έκανε την τέλεια επιλογή.



* Ποιο τραγούδι σας θα αφιερώνατε στην κυβέρνηση και γιατί;
Σίγουρα το δικό μας Dawn of the dead. Κάποια στιγμή θα ξυπνήσει ο κόσμος και μετά ποιός μαζεύει τα ασυμμάζευτα!

* Με ποιο τραγούδι έχετε "σκαλώσει" αυτές τις μέρες;
Θα στο κάνω πιο spicy. Θα σου πω με τι πιστεύω πως έχει σκαλώσει κάθε μέλος αυτές τις μέρες. Ο Syke σίγουρα θα το έχει ρίξει σε κλασσικούς της jazz εκτός αν έχει κάνει καμία καινούργια ανακάλυψη. O Jay τελευταία ακούει Keelhaul. Ο Υοg θα το έχει ρίξει σε καμία 70ιλα και εγώ ακούω μάλλον ρεμπέτικα.

* Θα συνεργαζόσασταν με κάποιον Έλληνα τραγουδιστή;
Σίγουρα ο στόχος μας ο μεγάλος είναι να γίνουμε η μεγαλύτερη μπάντα στον κόσμο για να μπορέσουμε να αναστήσουμε την καριέρα του Αντύπα και του Σαντικάι και να τους κάνουμε τους νέους Lady Gaga και Justin Bieber αντίστοιχα.

* Παίζουν πλάνα για νέο δίσκο;
Ήδη προβάρουμε ιδέες για καινούργια κομμάτια που αν μαζευτούν βγαίνει δίσκος. Στο στρατόπεδο των Planet όμως είναι το μοναδικό πράγμα που δε μας αγχώνει. Οπότε θα βγει όταν πρέπει να βγει.

* Τι κρατάτε και τι πετάτε από το 2011;
Κρατάμε σίγουρα την αγάπη του κόσμου, κάποιες πολύ δυνατές συνεργασίες, την πρόοδο που κάνουμε σαν άνθρωποι και σα συγκρότημα, την περιοδεία. Αυτά. Δεν πετάμε τίποτα...Όλα χρειάζονται.

* Ευχαριστώ.
Και εμείς σε ευχαριστούμε! Να είσαι καλά! Cheers!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v