Νίκος Φωτόπουλος: Συνδικαλισμός… σημαίνει φως;

Ποιος φοβάται την ΔΕΗ; Όχι πάντως ο αρχισυνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ο οποίος ανέλαβε να σταματήσει το γενικό «black out» όσων αδυνατούν να πληρώσουν το νέο χαράτσι. Και -έστω προσωρινα- τα κατάφερε.
Νίκος Φωτόπουλος: Συνδικαλισμός… σημαίνει φως;
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ βυθίζει στο σκοτάδι περιοχές, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αποτρέπει την διακοπή του ρεύματος σε όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στέλνει προειδοποιητικά SMS στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ συλλαμβάνεται. Ποιος είναι επιτέλους ο Νίκος Φωτόπουλος, που βλέπουμε συχνά τους τελευταίους μήνες στα πρωτοσέλιδα και γίνεται από την μία ο ήρωας των πολιτών και από την άλλη ο "εκπρόσωπος του διεφθαρμένου συνδικαλιστικού συστήματος";

Το χρονικό ενός χαρατσιού

Σωτήριο έτος 2011. Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομικό σκοτάδι. Το σωτήριο υπουργείο Οικονομικών αποφασίζει να αυξήσει τα έσοδά του και να δει λίγο φως στα ταμεία του. Και πού θα βρει τα έσοδα; Από τους (υπερ)φορολογούμενους πολίτες. Και πώς θα δει το «φως»; Μα φυσικά, μέσω της ΔΕΗ.

Κάπως έτσι, ο «κεφαλικός φόρος» βαφτίζεται ΕΕΤΗΔΕ (Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών) και ανακοινώνεται πως το χαράτσι θα πληρωθεί σε δύο δόσεις.

Και κάπου εδώ ξεκινούν οι αντιδράσεις: Πολίτες που δεν έχουν να πληρώσουν, κράτος που απειλεί με άμεση διακοπή ρεύματος τους κακοπληρωτές, ρεπορτάζ που αποφαίνονται «ο κόσμος στην πλειονότητά του πληρώνει το χαράτσι» και συνδικαλιστές που γίνονται λαϊκοί ήρωες της εβδομάδας. Ή με δυο λόγια, Νίκος Φωτόπουλος.

Ο Δον Κιχώτης του συνδικαλισμού

Συστρατευμένος με το ΠΑΣΟΚ εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, ο μαρξιστής του οποίου το γραφείο κοσμείται από αφίσες του Τσε, του Μαρξ και του Ανδρέα Παπανδρέου, ανήκει σε αυτούς που μπήκαν στην παράταξη για να αλλάξουν την Ελλάδα. Και αυτό ακριβώς θύμισε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το περασμένο καλοκαίρι, όταν η πολιτική της κυβέρνησης περιλάμβανε σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Τότε ήταν που ο Νίκος Φωτόπουλος, επανεκλεγμένος πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, απείλησε να φτάσει στα άκρα, και το έκανε πραγματοποιώντας κυκλικές διακοπές ρεύματος ανά την επικράτεια για να εισακουστεί.

Οι ίδιοι πολίτες όμως που τότε στράφηκαν εναντίον του, σήμερα τον αναδεικνύουν ως δικό τους «Ρομπέν των Δασών», καθώς μαζί με άλλους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στάθηκε στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ στη λεωφόρο Μεσογείων και εμπόδισε την αντιδημοφιλή αυτή εργασία. Το αποτέλεσμα ήταν η σύλληψη του ίδιου και αρκετών ακόμη συνδικαλιστών και η συνέχεια δόθηκε στο αυτόφωρο. «Οι κύριοι που κίνησαν τη διαδικασία του αυτόφωρου δεν εμφανίστηκαν καν στο δικαστήριο. Η διοίκηση της ΔΕΗ, δηλαδή και η Αστυνομία. Το γιατί δεν εμφανίστηκαν, πρέπει να το απαντήσουν οι ίδιοι», δήλωσε την Παρασκευή στον Βήμα 99.5 ο Νίκος Φωτόπουλος.

Υπερασπιστής αρχικά της προεδρίας Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ, αλλά φανερά μετανιωμένος μετά την έλευση της Τρόικας, ο Νίκος Φωτόπουλος δηλώνει πως δεν φοβάται την φυλακή, και πως δεν θα διστάσει να ξαναβγεί μπροστά στην επόμενη μάχη, αυτήν κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. «Δεν θα φύγουμε εμείς από το κόμμα, στο οποίο έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας και το οποίο υπηρετούμε 35 χρόνια, για να μείνουν οι χθεσινοί. Αυτοί που αν τους ρωτήσεις τι είναι το ΠΑΚ θα απαντήσουν: "Ποιες; οι μπαταρίες;"», συμπλήρωσε στην ίδια εκπομπή ο γνωστός για τις ωμές αντιδράσεις και τις παλαιοκομματικές προσεγγίσεις του συνδικαλιστής.

Όπως και να ‘χει, τελικά την Παρασκευή ανακοινώθηκε πως δεν θα υπάρξει καμία διακοπή ηλεκτροδότησης μέχρι νεωτέρας. Επίσης, έγινε αναδίπλωση και στο ζήτημα του ειδικού τέλους ακινήτων, το οποίο προξένησε χάος και σειρά καταγγελιών για λανθασμένα στοιχεία στους λογαριασμούς. Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε πως ψάχνει «εξαιρέσεις» στο χαράτσι και πως θα υπάρξουν διορθώσεις στους λογαριασμούς, που ωστόσο θα αφαιρεθούν από το χαράτσι του 2012 – πράγμα που σημαίνει πως η πρώτη δόση του ειδικού τέλους θα πληρωθεί ούτως ή άλλως.

Γιώργος Κόκουβας

Ποια είναι η δική σας γνώμη για τον συνδικαλισμό της ΔΕΗ και τις πρόσφατες εξελίξεις; Πείτε μας την γνώμη σας σχολιάζοντας στο κάτω μέρος του δημοσιεύματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v