SPECIALSΠΡΟΣΩΠΑ

Νόμπελ Ειρήνης: Η δύναμη της γυναίκας… δικαιώνεται

Σε τρεις γυναίκες του αραβικού και του αφρικανικού κόσμου δόθηκε μετά τιμής το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Οι Ellen J, Sirleaf, Leymah Gbowee και Tawakkul Karman βραβεύθηκαν για τον ειρηνικό τους αγώνα υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων.

Νόμπελ Ειρήνης: Η δύναμη της γυναίκας… δικαιώνεται

Όχι έναν, ούτε δύο, αλλά τρεις «ειρηνοποιούς», και μάλιστα γένους θηλυκού βραβεύει για την συμβολή τους στην ειρήνη το Ίδρυμα Νόμπελ αυτή την χρονιά. Οι Ellen Johnson Sirleaf και Leymah Gbowee από την Δημοκρατία της Λιβερίας και η Tawakkul Karman από την Υεμένη άκουσαν την Παρασκευή τα ονόματά τους, συνοδευόμενα από τον τίτλο των τριών αποδεκτών του βαρύτιμου «τροπαίου» που όπως αναφέρει το Ίδρυμα Νόμπελ, απονέμεται ισότιμα μεταξύ των τριών γυναικών «για τον άνευ βίας αγώνα τους υπέρ της ασφάλειας των γυναικών και των γυναικείων δικαιωμάτων στην ολοκλήρωση των ειρηνευτικών διαδικασιών».

Η Ellen Johnson Sirleaf είναι η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιβερίας. Από την στιγμή που ανέλαβε την προεδρία το 2006, έχει συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης στην Λιβερία, στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και στην ενδυνάμωση της θέσης της γυναίκας.

Η Leymah Gbowee κινητοποίησε και οργάνωσε τις γυναίκες χωρίς εθνικές ή θρησκευτικές ταμπέλες, για να δώσει ένα τέλος στον μακροχρόνιο πόλεμο της Λιβερίας και για να διασφαλίσει την συμμετοχή των γυναικών στις εκλογικές διαδικασίες. Έκτοτε, έχει εργαστεί για να ενισχύσει την επιρροή των γυναικών στην Δυτική Αφρική μετά την λήξη του πολέμου.

Υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες, πριν αλλά και μετά την «Αραβική Άνοιξη», η τρίτη αποδέκτης του φετινού Νόμπελ, Tawakkul Karman, διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα και για την επικράτηση της δημοκρατίας και της ειρήνης στην Υεμένη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νορβηγικής Επιτροπής των Νόμπελ, οι ιθύνοντες του Ιδρύματος ελπίζουν πως η βράβευση των τριών σπουδαίων γυναικών θα βοηθήσει στο να δοθεί τέλος στην γυναικεία καταπίεση που ακόμη είναι υπαρκτή σε πολλά κράτη. Επίσης, η Κριτική Επιτροπή τονίζει πως με αυτή την βράβευση θέλει να υπογραμμίσει τις προοπτικές υπέρ της δημοκρατίας και της ειρήνης που μπορούν να υπηρετήσουν οι γυναίκες του κόσμου.

Τα υπόλοιπα Βραβεία Νόμπελ

*Νόμπελ Χημείας:
Απονέμεται στον Ισραηλινό επιστήμονα Dan Shechtman, για την ανακάλυψη των «ημικρυστάλλων» (quasicrystals), ανοίγοντας νέα «μονοπάτια ερευνών» στα επιστημονικά εργαστήρια (δείτε την ανακοίνωση του Ιδρύματος Νόμπελ εδώ).

*Νόμπελ Φυσικής: Απονέμεται αυτή την χρονιά εξ ημισείας στον Saul Perlmutter και στην ομάδα των Brian P. Schmidt και Adam G. Riess,για την ανακάλυψη της επιταχυνόμενης εξάπλωσης του σύμπαντος, μέσω παρατηρήσεων μακρινών άστρων-supernova. 

*Νόμπελ Λογοτεχνίας: Ο 80χρονος Σουηδός ψυχολόγος Tomas Transtromer, που αποφάσισε να κάνει την επιστήμη… ποίηση και να γίνει ένας από τους πιο γνωστούς ποιητές της πατρίδας του, άκουσε επιτέλους το όνομά του στην ανακοίνωση του Βραβείου, καθώς ήταν υποψήφιος εδώ και δεκαετίες αλλά το βαρύτιμο τρόπαιο συνεχώς του ξέφευγε. Το Ίδρυμα αναφέρει: «Μέσα από τις συμπυκνωμένες, διάφανες εικόνες του, μας δίνει φρέσκια πρόσβαση στην έννοια της πραγματικότητας». 

*Νόμπελ Ιατρικών Επιστημών: Δύο οι επιστημονικές ομάδες που έλαβαν το βραβείο και σε αυτή την κατηγορία: Από την μία οι Bruce A. Beutler και Jules A. Hoffmann «για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με την ενεργοποίηση της έμφυτης ανοσίας» και από την άλλη στον Ralph M. Steinman «για την ανακάλυψη του δενδριτικού κυττάρου και του ρόλου του στην προσαρμοστική ανοσία». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2