Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Όσα δεν ξέρετε

Από τους σημαντικότερους ροκάδες του ελληνικού πενταγράμμου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σημάδεψε με τον μουσικό του χαρακτήρα τα εφηβικά – και όχι μόνο – χρόνια μας. Γνωστές και άγνωστες πτυχές από την ζωή και την καριέρα του διάσημου τραγουδοποιού.
Μπορεί να μην έκανε διεθνή καριέρα, ούτε να διεκδίκησε ποτέ δάφνες ερμηνείας, αλλά ο καλλιτεχνικός τσαμπουκάς και ο «χύμα» μουσικός του χαρακτήρας τον καθιέρωσαν στην συνείδηση του ελληνικού κοινού, εξασφαλίζοντάς του μουσική αναγνώριση. Θυμόμαστε ξανά την σημαντικότερες στιγμές (γνωστές και άγνωστες) από την έντονη και πάντα «ροκ» διαδρομή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα προς την καλλιτεχνική καταξίωση.

* Γεννήθηκε στο Βόλο και από πολύ μικρή ηλικία άκουγε Beatles. Συγκεκριμένα, σε ηλικία 9 ετών αγοράζει τον πρώτο του δίσκο, το "Help", ενώ τρία χρόνια μετά ανακαλύπτει το «Revolver».

* Σταμάτησε σε μικρή ηλικία το σχολείο, γιατί δεν τα πήγαινε καλά στα μαθήματα, αλλά και γιατί είχε τσακωθεί μ' ένα καθηγητή του, με αποτέλεσμα να αποβληθεί από όλα τα γυμνάσια.

* Δούλεψε στην αποθήκη της δισκογραφικής εταιρίας "Μίνως Μάτσας και Υιός", έπειτα ως μπάρμαν, παρκαδόρος, σερβιτόρος σε καφετέρια και σε διάφορα άλλα πόστα.
Μόλις απολύθηκε από το στρατό αρχίζει να τραγουδά αντάρτικα τραγούδια με τον Πάνο Τζαβέλα στη "ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ".

* Στο στρατό υπηρετεί 14 μήνες ως προστάτης και άλλους 5-6 μήνες… φυλακή.

* Στα 20 του χρόνια γεννιέται η ιδέα των P.L.J. Το ξεκίνημα γίνεται από τον ίδιο και τον Παύλο Κικριλή. Αυτός με τη σειρά του φέρνει τον Τάκη Βασαλάκη και το συγκρότημα είναι έτοιμο με την προσθήκη του Αντώνη Μιτζέλου στην κιθάρα. Μετέπειτα μετονομάστηκαν στους γνωστούς σε όλους μας Τερμίτες.

* Το πρώτο album των P.L.J. είναι με τίτλο ARMAGEDDON ήταν βασισμένο στην Παλαιά Διαθήκη και η συνθετική ιδέα είχε ως βάση της την Αποκάλυψη του Ιωάννη.

* Το τελευταίο studio album των Τερμιτών είναι το «Περιμένοντας τη βροχή», που κυκλοφορεί το 1988 με τραγούδια όπως το «Πόσο σε θέλω» και το «Πάρε με από δω». 


* Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής ταυτόχρονα. Πρώτο album «Ο Μαγαπάς κι η σαγαπώ» από την MINOS-EMI, σε στίχους του Μιχάλη Μαρματάκη που έγραφε στίχους και για τους Τερμίτες.

* Έχει κυκλοφορήσει συνολικά 15 προσωπικούς δίσκους και έχει συμμετάσχει σε δεκάδες άλλους.

* Για χρόνια συνεργαζόταν με τον Διονύση Τσακνή, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάζεται σταθερά με Γιάννη Ζουγανέλη, Σάκη Μπουλά και Δημήτρη Σταρόβα.


* Έχει μία κόρη 17 χρονών.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v