Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο Συνταγματολόγος και η… πλατεία Συντάγματος

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος… ενηλικιώθηκε. Μετά από δεκαοκτώ έτη απρόσκοπτης παρουσίας στην ελληνική βουλή, το ισχυρό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε το ηνία του «καυτού» υπουργείου Οικονομικών και το in2life θυμάται τις πιο «επεισοδιακές» στιγμές στην πορεία του.
Ευάγγελος Βενιζέλος: Ο Συνταγματολόγος και η… πλατεία Συντάγματος
Έχοντας περάσει από επτά υπουργεία στις έξι βουλευτικές θητείες του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την προηγούμενη εβδομάδα απέκτησε τον «θώκο» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, συνοδευόμενο και από την καυτή καρέκλα του υπουργείου Οικονομικών.

Την θέση αυτή, τον κάτοχο της οποίας το δημοσιογραφικό κλισέ συνηθίζει να αποκαλεί «Τσάρο της ελληνικής Οικονομίας» δεν την ζηλεύουν πολλοί. Ωστόσο, σε μία φανερή προσπάθεια να κατευναστεί η γενική δυσφορία στους κόλπους της πλατείας Συντάγματος, της βουλής αλλά και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άφησε τα δάνεια για να… προστατεύσει το περιβάλλον και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως ο ίδιος δήλωσε, έφυγε από την Άμυνα για να πάει στον πραγματικό πόλεμο, αυτόν της οικονομίας.

Από πόσα κύματα όμως έχει περάσει ο πολιτικός άνδρας μέχρι να καταλήξει σε αυτή την θέση; Ας θυμηθούμε δέκα σημεία από την πορεία του Ευάγγελου Βενιζέλου μέχρι σήμερα που (ξανα)πέφτουν όλα τα φώτα πάνω του και οι δυσοίωνοι αριθμοί των ελληνικών οικονομικών μεγεθών θα περνούν πρωτίστως από τα χέρια του.

*Γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1957 στην Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε, στην Νομική σχολή του Αριστοτελείου. Ειδικεύθηκε στο Συνταγματικό Δίκαιο στο Παρίσι, ενώ αναγορεύθηκε διδάκτορας στο ίδιο αντικείμενο στο ΑΠΘ. Οι φοιτητές της Νομικής που τον έχουν ακούσει να μιλά στα έδρανα (όχι της Βουλής, αλλά του Πανεπιστημίου) θα σας διαβεβαίωναν ότι είναι από τους καλύτερους ομιλητές περί του συνταγματικού δικαίου. Η ειρωνεία της τύχης τον φέρνει σήμερα αντιμέτωπο με ένα «άλλο Σύνταγμα», αυτό των Αγανακτισμένων.

πολιτική του κλίση διαφάνηκε από πολύ νωρίς, καθώς ως σπουδαστής συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και των Συμβουλίων της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος. Η νομική φλέβα της οικογένειας ωστόσο συνεχίζει να χτυπά, αφού η σύζυγός του είναι δικηγόρος και η κόρη τους σπουδάζει επίσης Νομική.

*Το ιστορικό επώνυμό του δεν σχετίζεται συγγενικά με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ωστόσο κατάφερε να δημιουργήσει μεγάλο θέμα το 2007. Τότε, η Wikipedia, με πηγή ένα ελληνικό άρθρο, έγραφε στην σελίδα που αφορούσε τον Ευάγγελο Βενιζέλο: «Venizelos, originally Evangelos Tourkoglou (he changed his name by deed poll)», υπονοώντας πως ο πολιτικός άλλαξε το επώνυμό του γιατί το Τούρκογλου προκαλεί συνειρμούς που δεν θα ενίσχυαν την δημοτικότητά του. Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντέδρασε και χαρακτήρισε μέσα από την προσωπική του ιστοσελίδα αυτές τις πληροφορίες ξεδιάντροπα ψέματα.

*Διατέλεσε βουλευτής και υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1993 μέχρι σήμερα, καθώς ψηφίστηκε από τους πολίτες της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 1993, του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009 (συνολικά έξι βουλευτικές θητείες).

*Η καριέρα του σε κυβερνητικό σχήμα ξεκίνησε με την –όχι αξιοζήλευτη- θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου επί Ανδρέα Παπανδρέου. Οι υπουργικές θέσεις που κατείχε πριν καταλήξει στο υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνουν τα υπουργεία Τύπου και ΜΜΕ, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Δικαιοσύνης, Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Εθνικής Άμυνας. Ήταν ο βασικός εισηγητής της αναθεώρησης του Συντάγματος, που πραγματοποιήθηκε το 2001, ενώ ως υπουργός Πολιτισμού είχε αναλάβει αρκετό από το βάρος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

*Λίγοι έχουν ξεχάσει την αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στην κούρσα της οποίας έτρεξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Σκανδαλίδη. Η κρίση του τότε αντιπολιτευτικού ΠΑΣΟΚ δίχασε το κόμμα της Ιπποκράτους σε δύο στρατόπεδα και έκανε εμφανείς τις ηγετικές βλέψεις του πληθωρικού Βενιζέλου. Ενδεικτικό των περιστάσεων ήταν η… ρίψη ενός καφέ ενάντια στον Ευάγγελο Βενιζέλο μπροστά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, που έκανε τον τελευταίο να μιλά για πολιτικούς τραμπουκισμούς. Τα αποτελέσματα συντήρησαν στην προεδρία τον σημερινό πρωθυπουργό με ποσοστό 55,91%, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακολούθησε με 38,18%.

*Άτυπη κόντρα είχε και με το άλλο ισχυρό πρόσωπο της κορυφαίας «τριανδρίας» της σημερινής κυβέρνησης, τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Σύμφωνα με τους πολιτικούς συντάκτες που βρέθηκαν μπροστά σε ενδεικτικό περιστατικό τον Ιούνιο του 2009, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο γραφείο του, αλλά αναγκάστηκαν να περιμένουν για λίγο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξερράγη και ζήτησε από την γραμματεία να μην τους αντιμετωπίζουν σαν ζώα, ειδικά ενώπιον των δημοσιογράφων. Όταν ζήτησε να… μην τους έχουν όρθιους για να περιμένουν «σαν τους μ***κες», ο Θεόδωρος Πάγκαλος με το χαρακτηριστικό του ύφος του είπε «Ούτως ή άλλως, όρθιος ή καθιστός το ίδιο μ***κας θα είσαι».

*Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, ηχηρό σκάνδαλο αποτέλεσε και η επιλογή του –celebrity- ζεύγους Πατίστα να διοργανώσει το γαμήλιο γλέντι του πάνω στο κατάστρωμα του ιστορικού θωρηκτού Αβέρωφ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας τότε είχε χαρακτηρίσει το περιστατικό άκρως προκλητικό και βαριά προσβολή του κύρους των ενόπλων δυνάμεων.

*Τον περασμένο Μάρτιο, η νέα κόντρα στην οποία συμμετείχε το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου διαδραματίστηκε στην σκιά της περιπέτειας της βίλας Υπατίας και την απεργία πείνας των μεταναστών. Τότε, ο Βενιζέλος δήλωσε πως θα ασκήσει πιέσεις στους αρμόδιους υπουργούς για να λυθεί το πρόβλημα, κάτι που κρίθηκε εκτός των αρμοδιοτήτων του, ιδιαίτερα από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση. Ο τελευταίος εξέδωσε ανακοίνωση που καταφερόταν εναντίον της ενέργειας του Ευάγγελου Βενιζέλου και δημιούργησε κλυδωνισμούς στην ενότητα της κυβέρνησης. Παρ’ ότι μετά από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε επίσημα πως οι δύο υπουργοί τα είχαν βρει, η «ψύχρα» ανάμεσά τους εξακολουθούσε να υπάρχει.

*Πλέον, ο Ευάγγελος Βενιζέλος που βρέθηκε στο Eurogroup να διαπραγματεύεται την νέα δόση του ελληνικού δανείου, έχει το δύσκολο έργο να συνεχίσει την μνημονιακή πολιτική, ακολουθώντας την αρχή που εξήγγειλε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του: «Το μυαλό μου σε κάθε άνεργο και συνταξιούχο». Πολλοί είναι αυτοί που εξεπλάγησαν με την απόφαση Παπανδρέου να τοποθετήσει τον κυριότερο «διάδοχο» της προεδρίας στην θέση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, κάτι που από την άλλη επιδέχεται προβλέψεων μείωσης της δημοτικότητας του «στιβαρού» πολιτικού.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διατηρεί προσωπική ιστοσελίδα με πλούσιο αρχείο, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε εδώ, ενώ ακολουθεί τις επικοινωνιακές εξελίξεις, έχοντας δημιουργήσει σελίδες σε πολλά sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Twitter, το Vimeo, το YouTube και το Flickr. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v