Στρος Καν: Ο «Πρόεδρος» και η καμαριέρα

Μάχη για το ευρώ. Υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Χειροπέδες και διαπόμπευση για τα κάλλη μιας καμαριέρας. Μάθετε όλη την ανατρεπτική πορεία που ακολούθησε η μοίρα του «μεγάλου κεφαλιού» του ΔΝΤ που… πολλοί εμίσησαν.
Στρος Καν: Ο «Πρόεδρος» και η καμαριέρα
του Γιώργου Κόκουβα

Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν κάπου ανάμεσα στις φήμες για αναδιαρθρώσεις χρέους και στην ένοχη kitsch απόλαυση της Eurovision, το ίδιο βράδυ Σαββάτου, σε μια σουίτα του ξενοδοχείου Sofitel της Νέας Υόρκης γραφόταν ίσως ο επίλογος της πολιτικής καριέρας του διευθύνοντα συμβούλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η είδηση για την πιθανολογούμενη απόπειρα βιασμού μιας Κενυάτισσας καμαριέρας του ξενοδοχείου υπό αυτές τις συνθήκες μάλλον έφτασε στα αφτιά μας ως φάρσα σατιρικής εκπομπής, αφού οι υπέρτιτλοι «Ο Πρόεδρος και η καμαριέρα» θα μπορούσαν εύκολα να αποτελούν τίτλο κλισέ κωμωδίας στην οποία μπλέκουν ο «πλούσιος» και η «μεροκαματιάρα».

Κι όμως, σύμφωνα με τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Ντομινίκ Στρος Καν, ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ βγήκε γυμνός από το μπάνιο της σουίτας του όσο η καμαριέρα συγύριζε, την κυνήγησε, προσπάθησε να την βιάσει και την εξανάγκασε τελικά σε στοματικό έρωτα, αφού προηγουμένως κλείδωσε την πόρτα.

Αυτόματα, όλα τα δελτία ειδήσεων άρχισαν να κάνουν λόγο για τον άτακτο πολιτικό, που συνελήφθη στο αεροδρόμιο JFK λίγο πριν φύγει από τις ΗΠΑ. Οι μνήμες των πολιτικών ροζ σκανδάλων τύπου Clinton-Lewinski ξύπνησαν, ακολουθώντας το γαϊτανάκι των εξελίξεων: Ο Στρος Καν κρατείται μέχρι την επόμενη ανάκρισή του στις 20/5, ενώ απορρίφθηκε το αίτημά του για χρηματική εγγύηση 1 εκατομμυρίου ώστε να αφεθεί ελεύθερος. Η δικαστής έκρινε πως οι κατηγορίες που τον βαρύνουν μεταφράζονται μέχρι και σε 25 χρόνια φυλάκισης και επομένως συντρέχει κίνδυνος να προσπαθήσει να φύγει από τις ΗΠΑ.

Οι ημερομηνίες μιας «άτακτης» ζωής

Όσο ο Ντομινίκ Στρος Καν κρατείται στις φυλακές της νήσου Ράικερς και οι ταπεινωτικές εικόνες του ως ταλαιπωρημένου "εγκληματία" κάνουν τον γύρο του κόσμου, έχουμε την ευκαιρία να «ξεθάψουμε» άγνωστα στοιχεία από το παρελθόν του, που τελικά ίσως και να προδιέγραφε τα όσα επακολούθησαν. Δείτε όλη την πορεία του 62χρονου επικεφαλής του ΔΝΤ μέσα από 10+1 ημερομηνίες:

*1971: Ο Ντομινίκ Στρος Καν αποφοιτά από κορυφαίο κολλέγιο-εμπορική σχολή του Παρισιού και βγαίνει «στην βιοπάλη» με κομμουνιστικές περγαμηνές. Παρά τις εύπορες καταβολές του από Γαλλο-εβραίους γονείς, ο Στρος Καν έγινε τότε μέλος της ένωσης κομμουνιστών φοιτητών, μην ξέροντας πως κάποια στιγμή θα ελέγχει έναν από τους πλέον καπιταλιστικούς θεσμούς του πλανήτη.

*1986-1993: Εκλέγεται βουλευτής στο πλευρό του Ζοσπέν, ενώ το 1991 παίρνει την «καρέκλα» του υπουργείου Βιομηχανίας και Διεθνούς Εμπορίου.

*1991: Παντρεύεται την δημοσιογράφο γαλλικού καναλιού Anne Sinclair, η οποία παραιτείται αργότερα από τα καθήκοντά της για να μην κατηγορηθεί ότι εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα. Ο Ντομινίκ Στρος Καν έχει τέσσερις κόρες, μία από τις οποίες αναμένεται να αποτελέσει το άλλοθί του, καθώς υποστηρίζει πως την ώρα που η καμαριέρα διατείνεται πως βιάστηκε, ο ίδιος δειπνούσε με την κόρη του.

*1997: Γίνεται υπουργός Οικονομικών, και παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου Ζοσπέν, προχωρά σε μεγάλα πακέτα ιδιωτικοποίησης, ακόμη και της εταιρίας τηλεπικοινωνιών της Γαλλίας France Telecom. Με αυτές τις κινήσεις, μειώνει το γαλλικό έλλειμμα και την ανεργία και κερδίζει σε δημοτικότητα, αλλά κάπου εκεί αρχίζουν και τα προβλήματα.

Δύο απανωτά σκάνδαλα τον αναγκάζουν να παραιτηθεί. Το ένα από αυτά πρόκειται όπως έγραψε η Guardian «για την μεγαλύτερη απάτη που γνώρισε η Ευρώπη από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου». Πρόκειται για το σκάνδαλο «Elf Aquitane», τράπεζα η οποία ιδιωτικοποιήθηκε για χάρη πολιτικών προσώπων που ξόδεψαν 200 εκατομμύρια δολάρια σε δωράκια, σουίτες, βίλες, ερωμένες και πολιτικά «χατίρια». Ο Στρος Καν αθωώθηκε το 2001 για αυτές τις δύο υποθέσεις.

*2005: Ο Γάλλος πολιτικός μάχεται υπέρ της θέσπισης Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο τελικά ο γαλλικός λαός αρνείται με δημοψήφισμα. Ο Στρος Καν δείχνει καθαρά ότι είναι υπέρμαχος του ευρώ.

*2006-2007: Ο Στρος Καν αποφασίζει να θέσει υποψηφιότητα για να πάρει το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές. Χάνει «στο νήμα» από την Σεγκολέν Ροαγιάλ, η οποία επίσης χάνει από τον Νικολά Σαρκοζί στις κάλπες.

*2007: Ο Νικολά Σαρκοζί, πολιτικός αντίπαλος του Στρος Καν, τον βοηθά να εκλεγεί διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ μπαίνει σε νέα εποχή, καθώς τα οικονομικά πηγαδάκια λένε πως ο Στρος Καν ξαναέκανε «μόδα» τον θεσμό, που μέχρι πρότινος έχει συνδεθεί με την εξαθλίωση και την καταστροφή στις χώρες όπου παρενέβη.

*2007 (επίσης): Η Γαλλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Tristane Banon κατηγορεί τον «μπερμπάντη» πολιτικό ότι την βίασε το 2002, αλλά δεν τον κατήγγειλε ποτέ επίσημα.

*2008: Άλλο ένα θηλυκό γίνεται αιτία σκανδάλου με την «σφραγίδα» Στρος Καν. Δημοσιοποιείται πως ο διευθυντής του ΔΝΤ έχει συνάψει σχέση με την υφιστάμενή του, Piroska Nagy, βοηθώντας την επαγγελματικά. Ο Στρος Καν έβγαλε δημόσιο απολογητικό λόγο για αυτό το ατόπημα, ενώ στην Γαλλία εκδίδεται μέχρι και βιβλίο για την αδυναμία του στις γυναίκες, την ίδια ώρα που ο τύπος τον αποκαλεί «The great seducer».

*2010: Η Ελλάδα υποδέχεται τον μηχανισμό στήριξης σε συνεργασία με το ΔΝΤ και όλοι οι Έλληνες μαθαίνουν το όνομα του ισχυρού άνδρα, μαζί με τις νέες λέξεις-hit, όπως «τρόικα» και «αναδιάρθρωση». Ένα χρόνο αργότερα, γίνεται γνωστό πως ο Γιώργος Παπανδρέου είχε μιλήσει πολύ νωρίτερα με το ΔΝΤ για το ενδεχόμενο δανείου και ο Στρος Καν γίνεται ξανά «το πρόσωπο της ημέρας».

*2011: Το ίδιο γίνεται όταν ο Ντομινίκ Στρος Καν μιλά στην γαλλική τηλεόραση, λέγοντας ότι «οι Έλληνες είναι βουτηγμένοι στα… merde». Λίγους μήνες μετά, μια καμαριέρα γίνεται η αφορμή να πουν με την σειρά τους οι Έλληνες με μια δόση χαιρέκακης διάθεσης ότι ο Στρος Καν είναι βουτηγμένες στο ίδιο… υλικό και να σκαρώσουν ατάκες όπως «Η καμαριέρα δεν πρόλαβε να… στρωσ’ καν». Η πλευρά του Στρος Καν κάνει λόγο για σκευωρία, ενώ οι περισσότεροι μιλούν για το τέλος μιας καριέρας, που είχε σαφείς βλέψεις για την προεδρική θέση της Γαλλίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v