Δημήτρης Διαμαντίδης: Το «χταπόδι» με το νούμερο 13

Πόσες ακόμη κορυφές μπορεί να κατακτήσει το «πολυτιμότερο διαμάντι» της Ευρωλίγκας; Θυμηθείτε μαζί μας τις καλύτερες (και τις χειρότερες) στιγμές του κορυφαίου παίκτη του ευρωπαϊκού μπάσκετ και μάθετε όσα δεν γνωρίζατε γι’ αυτόν.
Δημήτρης Διαμαντίδης: Το «χταπόδι» με το νούμερο 13
«Βάλ'το αγόρι μου»! Η φράση του Βασίλη Σκουντή στον δραματικό εκείνο ημιτελικό απέναντι στην Γαλλία το 2005 θα συνοδεύει ίσως για πάντα τις μνήμες των Ελλήνων φιλάθλων στο άκουσμα του ονόματός του. Κι όμως, ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν έχει σταματήσει να «το βάζει» έκτοτε και έχει οδηγήσει με τα τρίποντά του κάθε ομάδα που έχει την τύχη να… αμύνεται στις πλάτες του στην κορυφή, είτε πρόκειται για τον Παναθηναϊκό είτε για την Εθνική Ελλάδος.

MVP της φετινής Ευρωλίγκας, πρωταθλητής Ευρώπης το 2005, δευτεραθλητής κόσμου το 2006 –ποιος δεν θυμάται τον θρυλικό ημιτελικό απέναντι στις ΗΠΑ;- και 14 κούπες με τα πράσινα χρώματα είναι μερικές από τις κατακτήσεις του guard με το άνοιγμα χεριών που ξεπερνάει τα δύο μέτρα. Λίγο μετά την τελευταία του κατάκτηση στην Βαρκελώνη και λίγο πριν το επόμενο ντέρμπι απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο του λιμανιού στον τελικό κυπέλου της Κυριακής, ας θυμηθούμε 13 μεγάλες στιγμές και μυστικά του play maker με το νούμερο 13.



*Όπως κάθε μεγάλο παίκτη, τον Δημήτρη Διαμαντίδη συνοδεύουν πολλά παρατσούκλια εμπνευσμένα από τις αγωνιστικές του ικανότητες. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι: «Χταπόδι», «Spiderman» (εξαιτίας του ανοίγματος των χεριών του και των ικανοτήτων του στις ασίστ και τα κλεψίματα), «3D» (εκ του Dimitris Diamantidis Defense), ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που απλώς τον αποκαλούν… Μήτσο.

*Το 2004 καθιερώθηκε ο τίτλος του «καλύτερου αμυντικού» της Ευρωλίγκας. Έκτοτε, ο Δημήτρης Διαμαντίδης μόνο μία χρονιά δεν κατέκτησε τον τίτλο. Επιπλέον, το ιταλικό περιοδικό Superbasket τον έχρισε «καλύτερο Ευρωπαίο καλαθοσφαιριστή της χρονιάς» για το 2007, μία διάκριση που δεν είχε πάρει άλλος Έλληνας παίκτης εκτός από τον Νίκο Γκάλη.

*Αυτή την χρονιά κατάφερε να σπάσει άλλο ένα ρεκόρ: Αυτό των κλεψιμάτων και των ασίστ στο ελληνικό πρωτάθλημα που κατείχε εδώ και χρόνια ο Άγγελος Κορωνιός.

*Μαζί με τον Θοδωρή Παπαλουκά διατηρεί blog στο οποίο δημοσιεύει συχνά τις εμπειρίες του και την γνώμη του για τους αγώνες που προηγήθηκαν. Δείτε εδώ το τελευταίο του post όπου περιγράφει τα συναισθήματά του για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. 

*Στο διαδικτυακό εγχείρημα τον «παρέσυρε» ο Θοδωρής Παπαλουκάς, με τον οποίο αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε διαφημιστική καμπάνια γνωστής εταιρίας τηλεπικοινωνιών για φιλανθρωπικό σκοπό: Για κάθε του δίποντο στο πρωτάθλημα χάρισε 100 ευρώ στον νομαρχιακό σύλλογο ατόμων με ειδικές ανάγκες της πατρίδας του της Καστοριάς, την οποία και λατρεύει.

*Το δεξί του χέρι κοσμείται από τατουάζ, το οποίο αποτελείται από τα αρχικά των ονομάτων του πατέρα, της μητέρας και του αδερφού του.

*Έχει δηλώσει πως δεν θα μπορούσε να παίξει στο NBA. Ακόμη κι αν του το πρότειναν, θα έδινε αρνητική απάντηση γιατί πιστεύει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας τέτοιας διοργάνωσης.

*Το ίδιο πλέον ισχύει και για την Εθνική Ελλάδος, από την οποίο πέρυσι ανακοίνωσε ότι αποσύρεται. Λίγες εβδομάδες πριν, ο «Μήτσος» εξήγησε τους λόγους, λέγοντας πως οφείλει να συγκεντρωθεί στα επόμενα πρωταθλήματα με την ομάδα του. 

*Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και τις άσχημες στιγμές του συνεσταλμένου Δημήτρη, ο οποίος κάποιες φορές βγήκε εκτός εαυτού πάνω στο παρκέ και… έφτυσε κυριολεκτικά τους αντιπάλους του, για να οδηγηθεί στον αθλητικό δικαστή και να του επιβληθεί πρόστιμο λίγο αργότερα. Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο. Ωστόσο, υπήρξε από τους πιο ψύχραιμους εμπλεκόμενους στον άγριο καβγά που ξέσπασε στο περσινό τουρνουά Ακρόπολις μεταξύ των παικτών Ελλάδας και Σερβίας, προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα.

*Στις «στέψεις» του Παναθηναϊκού, όταν ως ηγέτης αναλαμβάνει να υψώσει την κούπα, η μετριοφροσύνη και η ευγένειά του, του επιβάλλουν να το κάνει με… παρέα. Στον περσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος κάλεσε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη για να «το σηκώσουν» μαζί. Είναι οι δύο ηγέτες που ο «μάστορας» Ζέλικο Ομπράντοβιτς θεωρεί ό,τι καλύτερο έχει συμβεί ποτέ στην ομάδα του Παναθηναϊκού. Στην φετινή Ευρωλίγκα, σειρά είχαν ο Κώστας Τσαρτσαρής και o Batiste να μοιραστούν το «βάρος».

*Όπως έχει δημοσιεύσει η Gazetta , από τον «συγκάτοικό» του στις αποστολές της ομάδας, τον Κώστα Τσαρτσαρή έχουμε μάθει πως ο Δημήτρης Διαμαντίδης… ροχαλίζει, ενώ κατά τα άλλα δεν ακούγεται πολύ, καθώς είναι αρκετά λιγομίλητος και συνεσταλμένος.

*Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις καλύτερες στιγμές του Καστοριανού αθλητή. Δείτε στο πρώτο video το αξέχαστο τρίποντο στην εκπνοή του ημιτελικού με την Γαλλία και την αγαπημένη ιαχή του εκστασιασμένου Βασίλη Σκουντή, και στο δεύτερο video μερικές από τις καλύτερες στιγμές του… εν δράσει.





Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v