Έφυγε ο Θανάσης Βέγγος

Είναι και θα είναι στην μνήμη του κάθε Έλληνα ο αγαπημένος πράκτορας, ο κορυφαίος γκαφατζής, ο πιο αστείος δρομέας, το πιο οικείο μας πρόσωπο. Ο μεγαλύτερος ίσως Έλληνας κωμικός ηθοποιός έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Το 2000 θυμόμαστε όλοι το άκουσμα της είδησης πως ένα τρένο παρέσυρε το αυτοκίνητο του Θανάση Βέγγου, στο οποίο επέβαινε με την γυναίκα του Ασημίνα. Ευτυχώς, το «κόστος» ήταν μικρό και το ζευγάρι γλίτωσε με μικροαμυχές. Αμέσως μετά, ο αγαπημένος ήρωας της Ελλάδας συμμετείχε σε διαφημιστική καμπάνια, ενημερώνοντας τους πολίτες για τους κινδύνους της οδήγησης. Ο Θου-Βου πάντα φρόντιζε να μας δίνει θάρρος και χαμόγελο είτε με τις συμβουλές του είτε με τα καμώματά του.

Μια δεκαετία μετά, το «τρένο» δεν αστόχησε. Πέρασε μέσα από το ευφυές μυαλό του μεγάλου ηθοποιού και του «φόρτωσε» ένα βαρύ εγκεφαλικό και ένα αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Σήμερα, 3 Μαΐου, ο Θανάσης Βέγγος έχασε την μάχη με την ζωή, και όλη η Ελλάδα θρηνεί τον χαμένο της ήρωα. 

Θρηνεί για εκείνον που της χάρισε μισό αιώνα αξέχαστων κινηματογραφικών εικόνων, ασυγκράτητων γέλιων και έξυπνης σάτιρας. Για εκείνον που μετέφερε το ταλέντο του στην τηλεόραση του 2000 και της έμαθε λίγο από την απλότητα της υποκριτικής του και το μεγαλείο της προσωπικότητάς του. Από το πρώτο «πάμε» στο ντεμπούτο του την δεκαετία του ’50, μέχρι την χρυσή εποχή των άθλων του, για τους οποίους ποτέ δεν καταδέχθηκε να χρησιμοποιήσει κασκαντέρ, και ως τα σοφά του λόγια στην πρόσφατη «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η τηλεόραση της χώρας μας μπορούν να καυχιούνται ότι ο πιο ανθρώπινος «πράκτωρ» πέρασε από τα λημέρια τους.

Από τον Πειραιά… στην Μακρόνησο
Γεννημένος στο Παλαιό Φάληρο στις 29 Μαΐου του 1927, ο Θανάσης Βέγγος ήταν γιος του ήρωα της αντίστασης Βασίλη Βέγγου, ο οποίος μετά τον πόλεμο, είδε την εταιρία του να τον απολύει εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεών του. Ήταν τότε, από παιδί ακόμα, που ο Θανάσης ξεκίνησε να δουλεύει στο μεροκάματο. Την περίοδο 1948-50, εξορίστηκε στην Μακρόνησο, όπου και γνώρισε τον σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Κάπως έτσι, αρχίζει η μεγάλη ενότητα της ζωής του, η κινηματογραφική του καριέρα.

Μια ζωή από σελιλόιντ
Η πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη έγινε σε ηλικία 27 ετών, στην αστυνομική ταινία του 1954 Μαγική Πόλις του Νίκου Κούνδουρου, πλάι στους Γιώργο Φούντα, Μάνο Κατράκη και Μίμη Φωτόπουλο. Η ταινία ταξίδεψε στο Φεστιβάλ της Βενετίας.



Εν συνεχεία, συνεργάζεται και πάλι με τον Νίκο Κούνδουρο, στην ταινία Ο Δράκος του 1956, ενώ την ίδια χρονιά εμφανίζεται σε τρεις ακόμη ταινίες, τους Κυριακάτικους Ήρωες, το Κορίτσι με τα Μαύρα και το Κορίτσι με τα Παραμύθια. Πιθανότατα μία από τις πρώτες ταινίες στις οποίες τον θυμάστε, είναι ο Ηλίας του 16ου, του 1959, σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου, και με συμπρωταγωνιστές τους Κώστα Χατζηχρήστο και Διονύση Παπαγιαννόπουλο.



Εμφανίζεται στις περισσότερες μεγάλες επιτυχίες του κινηματογράφου της εποχής, μεταξύ των οποίων τα Ποτέ την Κυριακή, Μανταλένα, Ζητείται Ψεύτης. Παράλληλα, γυρίζει την μία μετά την άλλη σπαρταριστές κωμωδίες όπως τα Ο Μήτρος και ο Μητρούσης στην Αθήνα, Ντερβισόπαιδα, Οι Εννιακόσιοι της Μαρίνας, Διαβόλου Κάλτσα και Μην Είδατε τον Παναή.



Πριν από τα Σχολή για Σοφερίνες, Έξω Φτώχεια και Καλή Καρδιά και Είναι ένας Τρελός-Τρελός Βέγγος, τον είχαμε απολαύσει στο Πολυτεχνίτης κι Ερημοσπίτης, του 1963…



Η κωμωδία που θα τον «στιγμάτιζε» για όλη του τη ζωή γυρίστηκε το 1967, και είχε τίτλος Βοήθεια, ο Βέγγος Φαλακρός (ή Φανερός) Πράκτωρ 000 του 1967, και η συνέχειά της, Επιχείρηση Γης Μαδιάμ, το 1969.



Άλλες μεγάλες στιγμές της «χρυσής δεκαετίας» ήταν τα Ποιος Θανάσης, Ένα Ασύλληπτο Κορόιδο, Θανάση Πάρε τα’ Όπλο σου και Τι Έκανες στον Πόλεμο Θανάση.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v