Ελίζαμπεθ Τέιλορ: Μια ζωή και 70 ταινίες

Οκτώ γάμοι, επτά διαζύγια, 70 ταινίες και δεκάδες προβλήματα υγείας πέρασαν μπροστά από τα ωραιότερα μάτια που κατέγραψε το φιλμ του «Χρυσού Χόλυγουντ». Γι’ αυτά –κι ακόμη περισσότερα- μια αναδρομή στην ζωή της, μαζί με ένα ακόμη αντίο, της αξίζει δικαιωματικά.
Εβδομήντα ταινίες και σειρές κόσμησε με την παρουσία της στα 75 χρόνια της ζωής της, αλλά καμία από αυτές δεν ήταν πιο ανατρεπτική και ενδιαφέρουσα από τον βίο και την πολιτεία της ίδιας, που έφυγε πλήρης έργων την περασμένη εβδομάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία: Ο μύθος της «Λιζ» της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ, που η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας έχρισε «dame» -ο αντίστοιχος θηλυκός τίτλος της ανδρικής ιπποσύνης- είναι ακόμη ζωντανός.

Η Λιζ ξεκίνησε να απασχολεί τις κινηματογραφικές κάμερες από την ηλικία των 9 ετών, όταν η MGM της υπέγραψε συμβόλαιο για 100 δολάρια την εβδομάδα. Οι περισσότεροι παραγωγοί τότε, σε κρίσεις... πρωτοφανούς διορατικότητας είχαν πει «Δεν μπορεί να τραγουδήσει, δεν μπορεί να χορέψει, δεν μπορεί να παίξει». Ίσως κανείς να μην φανταζόταν πως το κοριτσάκι με τα υπέροχα μάτια θα γινόταν η πρώτη γυναίκα που θα κέρδιζε 2 εκατομμύρια δολάρια για μία και μόνο ταινία –αυτή στην οποία υποδύθηκε την Κλεοπάτρα, που βρήκε επιτέλους το 1960 μορφή αντάξια της φήμης της.

Τότε ήταν που γνώρισε και τον μεγάλο έρωτα της ζωής της –με τόσους γάμους στο ενεργητικό της, δεν θα μπορούσε παρά να έχει γνωρίσει τον έρωτα σε κάθε του έκφανση-, τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Η «Κλεοπάτρα» και ο «Μάρκος Αντώνιος» άρχισαν από τότε να απασχολούν με το ειδύλλιό τους τον τύπο της εποχής, καθότι… παντρεμένοι κι οι δυο.

Το ειδύλλιο αυτό, όμως, δεν ήταν ο μόνος λόγος που χύθηκαν τόνοι μελάνι για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Οκτώ γάμοι, οι δύο εκ των οποίων με τον Μπάρτον και ο ένας με τον επιστήθιο φίλο ενός από τους πρώην συζύγους της, αλκοολισμός, αλλαγή θρησκείας –στα τέλη των ‘50s ασπάστηκε τον ιουδαϊσμό- και δεκάδες περιπέτειες υγείας κράτησαν τα φώτα επάνω της σε κάθε δεκαετία της ζωής της – αν και οι ερμηνείες της ήταν ήδη αρκετές για να το καταφέρουν. Έσπασε την μέση της πέντε φορές, είχε πρόβλημα με την καρδιά της, είχε αντικαταστήσει και τα δύο της πόδια, πάλεψε με τον καρκίνο του δέρματος, κινδύνευσε από όγκο στον εγκέφαλό της που αποδείχθηκε καλοήθης, υπέφερε δύο φορές από πνευμονία και υπέστη τραχειοτομή, για την οποία οι κακές γλώσσες λένε πως της χαρίστηκε το πρώτο της Όσκαρ –συμπεριλαμβανομένης και της γλώσσας της Shirley McLane, που έχασε το αγαλματάκι εκείνη την χρονιά.

Κανένα από αυτά τα προβλήματα, ωστόσο, δεν την εμπόδισε να συνεχίζει το φεστιβάλ γαμήλιων τελετών. Όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο γιατί παντρεύεται τόσο συχνά, απάντησε: «Δεν ξέρω χρυσό μου, απλά μου ‘ρχεται». Δεν δίστασε να πάρει επίτηδες βάρος, ώστε να μην της προτείνουν ρόλους και να μπορεί να εστιάσει στον γάμο της με τον Μπάρτον, την ίδια στιγμή που ο ίδιος δήλωνε: «Το να λέμε ότι η είναι η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο είναι αηδίες. Τα μάτια της είναι σίγουρα υπέροχα, αλλά έχει διπλοσάγονο, υπερβολικά αναπτυγμένο στέρνο και μάλλον κοντά πόδια». Για να το αναιρέσει φυσικά αργότερα με μια απλή φράση: «Η Λιζ ήταν υπερβολικά πολλή» (“she was too bloody much”).

Μπορεί να συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους μύθους της κινηματογραφικής βιομηχανίας (Montgomery Clift, Marlon Brando, Rock Hudson, Vittorio Gassman, Katherine Hepburn, Mia Farrow κ.α.) αλλά η ίδια έχει δηλώσει πως η πιο συναρπαστική ταινία στην οποία έχει παίξει είναι το «National Velvet», στα γυρίσματα της οποίας ήταν 12 ετών. Από τότε μάλιστα της «κόλλησε» και το παρατσούκλι «One-shot-Liz» που αναφερόταν στην ικανότητά της να γυρίζει μία σκηνή με μία και μόνο λήψη. Ακολούθησαν δύο Όσκαρ, δεκάδες άλλα βραβεία και η παρουσία της στις λίστες σχεδόν κάθε κινηματογραφικής Ακαδημίας με τις μεγαλύτερες stars όλων των εποχών – όχι άδικα.

Εκτός όμως από πρωταγωνίστρια και ερωμένη, η Elizabeth ήταν και η ιδανική φίλη. Όταν ο Rock Hudson έφυγε το 1985 από την ζωή εξαιτίας του AIDS, η Λιζ αποφάσισε να πολεμήσει το σύνδρομο-μάστιγα εκείνης της εποχής, ιδρύοντας ένα από τα πρώτα ινστιτούτα έρευνας για την καταπολέμησή του στην Αμερική. Στους στενούς της φίλους συγκατελεγόταν και ο Michael Jackson, τον οποίο στήριξε έντονα στις δικαστικές του διαμάχες όταν κατηγορήθηκε για παιδοφιλία.

Σωστή κυρία, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ έφυγε τελικά στις 23 Μαρτίου προδομένη από την καρδιά της, έχοντας στο πλάι της τα 4 παιδιά της, τα 10 της εγγόνια –είχε γίνει γιαγιά ήδη από τα 39 της!- και τα 4 δισέγγονά της. Όλοι, όμως, θα θυμούνται τα βιολετί της μάτια, που εξαιτίας σπάνιας πάθησης, συνοδεύονταν από διπλή σειρά βλεφαρίδων και γίνονταν ακόμη πιο έντονα, ασκώντας την γοητεία τους σε εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Δείτε στα σχετικά άρθρα πάνω δεξιά, δημοσίευμα με videos από τις καλύτερες κινηματογραφικές της εμφανίσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v