Λεωνίδας Μαράντης: «Ο καθένας κρίνει διαφορετικά το ροκ»

Μιαν ανάσα πριν την παρουσίαση του πρώτου του δίσκου στο Koo-Koo στο Γκάζι, ο Λεωνίδας Μαράντης μιλά στο in2life για το επικείμενο live, το ελληνικό ροκ και τις προσδοκίες ενός νέου καλλιτέχνη εν καιρώ κρίσης.
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Στο Koo-Koo θα παρουσιάσει ο νέος καλλιτέχνης Λεωνίδας Μαράντης την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Λονδίνο - Αθήνα», στις 19 Ιανουαρίου. Έχοντας στριμώξει στην βαλίτσα του τον σύγχρονο ήχο του βρετανικού rock και επιλέγοντας τους Spotlights, πέντε ορεξάτους μουσικούς και φίλους, σκοπεύει να ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα και να προσφέρει μια διαφορετική δυναμική στα τραγούδια. Το μπαχάρι της βραδιάς είναι οι προσκεκλημένοι του: Μανώλης Φάμελλος, Γιώργος Δημητριάδης, Μύρωνας Στρατής, Κύριος Κ και Πάνος Γουργιώτης. Μας μίλησε για τις επιλογές του, τη δυναμική του Λονδίνου, το ροκ και τις προσδοκίες ενός καλλιτέχνη εν καιρώ κρίσης.

Τι ρόλο διαδραμάτισε το Λονδίνο στον ήχο και στις μουσικές επιλογές σου;
Το Λονδίνο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του ήχου μου. Εκεί ξεκίνησα να ακούω ουσιαστικά βρετανικό rock, ανακάλυψα συγκροτήματα και rock στέκια της πόλης και παρακολούθησα από κοντά μεγάλες συναυλίες και αγαπημένους καλλιτέχνες που με επηρέασαν πολύ στον τρόπο που γράφω μουσική.

Συνοδοιπόροι σου στις 19 Ιανουαρίου, θα είναι ο Μανώλης Φάμελλος, ο Γιώργος Δημητριάδης, ο Μύρωνας Στρατής, ο Κύριος Κ και ο Πάνος Γουργιώτης. Με τι κριτήρια τους επέλεξες;
Και οι πέντε καλεσμένοι μου στην παρουσίαση του δίσκου είναι καλλιτέχνες που θαυμάζω και παρακολουθώ φανατικά την πορεία τους. Πιστεύω πως σε γενικές γραμμές είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με τον ήχο και το στυλ της μουσικής μας. Είναι όλοι τους φανταστικοί τραγουδοποιοί και έχουν επηρεάσει με τα τραγούδια τους τον τρόπο με τον οποίο γράφω μουσική. Επίσης, είναι όλοι τους φίλοι μου, που με βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του για να καταφέρω να βγάλω αυτόν τον δίσκο.

Ποιους θεωρείς εκπροσώπους του ροκ στην Ελλάδα και ποια η πορεία του;
Ο καθένας κρίνει διαφορετικά το ροκ, σύμφωνα με τα ακούσματά του και τις επιρροές του. Σίγουρα, αναγνωρίζω την προσφορά κάποιων καλλιτεχνών που μεγαλούργησαν παλιότερα στην Ελλάδα όπως οι Socrates, οι Poll, o Διονύσης Σαββόπουλος, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, αλλά εγώ (και πιστεύω όλη η δικιά μου γενιά) ξεκινήσαμε να ακούμε ροκ με τις Τρύπες και τα Ξύλινα Σπαθιά. Από εκεί και πέρα υπήρχαν σίγουρα πολλοί καλλιτέχνες που ξεχώρισαν όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου (με τους Φατμέ), ο Μανώλης Φάμελλος, ο Γιώργος Δημητριάδης και ο Στάθης Δρογώσης.

Μίλησε μας για τη συναυλία στο Κοο-Κοο.
Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, στο Κοο Κοο (Ιάκχου 17, Γκάζι), θα παρουσιάσουμε μαζί με το συγκρότημα μου, τους Spotlights, τον δίσκο μου που κυκλοφόρησε από την LYRA πριν λίγο καιρό. Αυτήν την βραδιά θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους πολλοί καλοί φίλοι όπως ο Μανώλης Φάμελλος, ο Γιώργος Δημητριάδης, ο Μύρωνας Στρατής, ο Πάνος Γουργιώτης και ο Κύριος Κ που θα ανεβούν στην σκηνή μαζί μας και θα τραγουδήσουν μαζί μας δικές τους επιτυχίες αλλά και δικά μου τραγούδια από το «Λονδίνο – Αθήνα».

Τι περιμένει ένας νέος καλλιτέχνης εν καιρώ κρίσης από τη μουσική σκηνή της Ελλάδας;
Ίσως το καλύτερο θα ήταν να περιμένει να περάσει η κρίση... Σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα αυτήν την περίοδο για κάποιον νέο καλλιτέχνη. Οι εταιρίες και τα ραδιόφωνα είναι πιο συγκρατημένα και φοβούνται να κάνουν ανοίγματα σε νέα ονόματα. Παρ’ όλα αυτά εγώ πιστεύω πως ο κόσμος πάντα θα θέλει να ακούει καινούρια τραγούδια και νέες φωνές οπότε και οι νέοι καλλιτέχνες δεν έχουν τίποτα να χάσουν, πρέπει να προσπαθούν με αργά και σταθερά βήματα. Πιστεύω πως αν κάτι είναι αξιόλογο μπορεί να ξεχωρίσει όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες.

Ποια είναι η σχέση σου με το κοινό;
Στις live εμφανίσεις μου προσπαθώ να έχω όσο πιο άμεση σχέση με το κοινό γίνεται. Είναι πολύ σημαντικό να παίρνεις ενέργεια από το κοινό και να την δίνεις πίσω. Αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία της συναυλίας, και αυτός είναι και ο σκοπός ενός καλλιτέχνη, να προσπαθεί να έχει άμεση σχέση με το ακροατήριό του και τα τραγούδια του να μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά του κοινού.

Koo-Koo, Ιάκχου 17, Γκάζι, τηλ.: 210 3450930
Ώρα έναρξης: 22:30
Είσοδος με ποτό: 12 ευρώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v