Άλκηστις Πρωτοψάλτη: «Η αγάπη θα τραγουδιέται πάντα»

Λίγο πριν την έναρξη των κοινών τους εμφανίσεων στο Παλλάς, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μιλά στο in2life για τον Μάριο Φραγκούλη, για το lifestyle, για την ικανότητα της τέχνης να αφυπνίζει συνειδήσεις και για το... νόημα της ζωής.
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: «Η αγάπη θα τραγουδιέται πάντα»
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Μία μεγάλη φετινή συνάντηση στο Παλλάς ξεκινά στις 17 Δεκεμβρίου για λίγες παραστάσεις. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη συναντά τον Μάριο Φραγκούλη και μαζί ερμηνεύουν τραγούδια που αιωρούνται υπέροχα στον χρόνο της ωρίμανσης, τραγούδια αγαπημένα, αλλά και απρόσμενα, τόσο από την ελληνική μουσική σκηνή όσο και από το διεθνές πεντάγραμμο.

Τα τελευταία χρόνια η Πρωτοψάλτη μάς έχει συνηθίσει σε τέτοιες συναντήσεις κορυφής, όπου συνυπάρχει το συναίσθημα, οι ωραίες τραγουδιστικές επιλογές και η χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών. Επέλεξαν το Παλλάς γιατί «από μόνο του εκπέμπει τέχνη και ουσία στο Θέαμα». Σε μια δύσκολη εποχή, εκείνη τολμά ακόμα να τραγουδά για την αγάπη και τον έρωτα γιατί «σε αυτή την λέξη περικλείεται το νόημα και η εξέλιξη της ζωής».

Μας μίλησε για τον Μάριο Φραγκούλη, για τον Σταμάτη και τη Λίνα -τους δικούς της ανθρώπους-, για το lifestyle, για τον κόσμο και για ό, τι της δίνει τη δύναμη να ερμηνεύει με πάθος. Υπήρξε εξαρχής πρωταθλήτρια και στον αθλητισμό και στο τραγούδι και στη ζωή.

Πώς πήρατε την απόφαση να συνταξιδέψετε επί σκηνής με τον Μάριο Φραγκούλη; Πώς επιλέχθηκε το Παλλάς για το ραντεβού σας;
Η πρώτη μας συνάντηση επί σκηνής με τον Μάριο ήταν ένα χρόνο πριν από το αξέχαστο 2004, στην εθελοντική συναυλία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μία εποχή ονειρεμένη, μία άψογη συνεργασία και από τότε δώσαμε τα χέρια για να ξαναβρεθούμε. Ο Μάριος έχει μια ουράνια φωνή, γεμάτη με όλα τα χρώματα του Θεού, είναι μια υπέροχη πρόκληση η συνεργασία με ένα τενόρο. Όταν σκεφτήκαμε πού θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε αυτό που ονειρευτήκαμε καλύτερος χώρος δεν υπήρχε. Το Παλλάς από μόνο του εκπέμπει τέχνη και ουσία στο Θέαμα. Κάναμε όλο το καλοκαίρι τον γύρο της γης εκατοντάδες φορές αναζητώντας τραγούδια από μουσικές, θεατρικές παραστάσεις, κωμωδίες, τραγωδίες, μιούζικαλ, όπερες. Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία για αυτή την εξαίσια φωνή που ακουγόταν κάτω από τον έναστρο ουρανό δίπλα μου σε παγκόσμια αποκλειστικότητα. Με τον Μάριο θα γινόμαστε ένα σώμα, μια φωνή.

Ποιο είναι το συστατικό μιας καλής ερμηνείας; Η τεχνική ή το συναίσθημα;
Το ταλέντο, το πάθος, η φαντασία και προ πάντων το συναίσθημα. Πολλές φορές το έχω σκεφτεί και εγώ, τι είναι αυτό που το κάνει να διαφέρει... Η στιγμή, το θέατρο, το κοινό, ο χρόνος, η εμπειρία κάνουν το ίδιο τραγούδι να μεταφράζεται από το σώμα και την ψυχή διαφορετικά. Ό,τι και αν συμβάλλει είναι μαγικό στην ερμηνεία. Η κάθε φορά είναι μοναδική, τίποτα δεν επαναλαμβάνεται σε όλη την διάρκεια της ζωής ενός τραγουδιού.

Σε μια τόσο δύσκολη εποχή, γιατί τραγουδάμε ακόμα για την αγάπη;
Η αγάπη λέει το λεξικό ότι σημαίνει φιλική προς τον άλλο διάθεση ή ανιδιοτελής προσήλωση σε άλλον ή καταχρηστικώς... ο έρως. Η αγάπη και ο έρωτας τραγουδιέται από το 710 π.Χ. από τον πρώτο ποιητή της Ευρώπης τον Αρχίλοχο που είπε: «μα ξέρω και τον έρωτα γλυκά να τραγουδώ. Με προίκισαν οι μούσες. Στον βασιλιά τον Διόνυσο διθύραμβου γλυκό σκοπό ξέρω καλά ν’ αρχίσω εγώ αφού όμως πρώτα το μυαλό κεραυνωθεί με το πιοτό...». Προσωπικά πιστεύω ότι σε αυτή την λέξη περικλείεται το νόημα και η εξέλιξη της ζωής και ο άνθρωπος πάντα βρίσκει καταφύγιο μέσα σ’ αυτή. Είναι κινητήριος δύναμη με απίστευτες διαστάσεις και θα τραγουδιέται πάντα, είτε με έναρθρο λόγο είτε με άναρθρο.

Συναντάμε δυο αγαπημένους καλλιτέχνες του κοινού αλλά και δικούς σας παλιούς γνώριμους, τη Λίνα Νικολακοπούλου και τον Σταμάτη Κραουνάκη στην καλλιτεχνική επιμέλεια. Μιλήστε μας για αυτή τη σχέση, που θα λέγαμε είναι για σας σχέση ζωής.
Ακριβώς όπως το είπατε, είναι δύο φίλοι και συνεργάτες από το παρελθόν που μου έδωσαν από τα πιο ακριβά μου μουσικά «κοσμήματα», και οι πιο κατάλληλοι για να βάλουν την δική τους έμπνευση και το ταλέντο στο πρόγραμμα. Η Λίνα μοναδική και ανεκτίμητη, διακριτική αλλά και πολύ ουσιώδης μας έδωσε πολλά δώρα στην παράσταση, και ο Σταμάτης, αγαπημένος φίλος εδώ και σαράντα χρόνια μας προσέφερε απλόχερα τις μεθυστικές του μελωδίες και αντιστίξεις, έβαλε την δική του σφραγίδα στα ντουέτα.

Τα πάντα είναι θέμα εικόνας και lifestyle στην εποχή μας; Στο τραγούδι που ακούγεται υπάρχει βάθος;
Είναι πολύπλοκο το θέμα. Θα σας πω τι πιστεύω. Κατ’ αρχήν πρέπει να υπάρχει ταλέντο, πάθος, αφοσίωση, συνέπεια, ηρεμία, μελέτη, ταπεινοφροσύνη, σεβασμός και προ πάντων όχι βιασύνη. Αργά και σταθερά με μεγάλη προσοχή η χρησιμοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης και οι επιλογές σε όλα τα επίπεδα. Από την επιφύλαξη δεν βγαίνεις χαμένος, και ούτε επίσης όταν ξέρεις μέχρι πού να βάλεις το όριο. Επίσης δεν χρειάζεται καθόλου η επίδειξη μέσα από τα ρούχα... Από εκεί αρχίζει η αλλοίωση της προσωπικότητας και πιστέψτε με μπορεί να δημιουργηθεί μια λαμπρή καριέρα και χωρίς όλο αυτό το ψεύτικο επιφανειακό ανούσιο και πολλές φορές δυσβάστακτο για την ψυχή θέαμα.

Πόσο μπορεί να βοηθήσει η τέχνη στην αφύπνιση του κόσμου;
Με ένα τραγούδι μπορεί να γίνει μια επανάσταση, μέσα από τη Μουσική να γεννηθούν νέες τάσεις και κινήματα, μέσα από μια μελωδία να ταξιδέψει ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο... Ακόμα και εκτός γης ένας επαναλαμβανόμενος ήχος να δημιουργήσει μια καινούργια επικοινωνία και κοινωνία. Η τέχνη σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις μορφές είναι πολύ δυνατή και ξυπνά συναισθήματα, μπορεί να βοηθήσει στην αφύπνιση.

Σας ευχαριστώ πολύ.
Κι εγώ.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v