Όναρ: Τίποτα δεν σκοτώνει τη μουσική

Εν μέσω των εμφανίσεών τους στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι», παρέα με άλλους αγαπημένους καλλιτέχνες, οι Όναρ μιλούν στο In2life για τον νέο τους δίσκο, την μέχρι τώρα πορεία τους και την επιρροή της κρίσης στην δουλειά τους.
Όναρ: Τίποτα δεν σκοτώνει τη μουσική
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Οι Όναρ υλοποιούν μία ιδέα που είχαν εδώ και καιρό, για live με φίλους, που θα τους πλαισίωναν και θα μοιράζονταν τις μελωδίες τους. Με εφόδιο τους οκτώ -πλέον- δίσκους τους και πολύ καλή διάθεση και όρεξη να ταξιδέψουν το κοινό, ανεβαίνουν για δύο διήμερα στη σκηνή του «Δίπλα στο ποτάμι». Την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο υποδέχτηκαν τους Ευριδίκη, Δημήτρη Κοργιαλά, Τζώρτζια (Μπλε), Ευσταθία, Δημήτρη Καρρά, Lexicon Project, Αρετή Κετιμέ, ενώ την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στην σκηνή θα φιλοξενήσουν τους Μανώλη Φάμελλο, Rous, Βαγγέλη Μαρκαντώνη, Κώστα Χρονόπουλο, Mc Yinka και Αλκή.

Οι Όναρ μας μίλησαν για τον νέο τους δίσκο, τις εμφανίσεις τους, τις φιλίες που έχουν αναπτύξει, το εάν πληρώνεται αυτό που κάνουν και την εικόνα τους.

-«Όσα αντίο μας μένουν»: Καινούριος δίσκος που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τη Legend. Μιλήστε μας γι’ αυτόν.

Ο δίσκος αυτός περιέχει έντεκα καινούρια τραγούδια, σε στίχους και μουσική δική μας, εκτός από ένα τραγούδι το οποίο είναι παρμένο από το βιβλίο της Ζοέλ Λοπινό “Χάρτινος Έρωτας” και ένα ακόμα, ένα ποίημα του Μπρεχτ, στο οποίο προσπαθήσαμε να βάλουμε μουσική, που πιστεύαμε ότι του ταίριαζε. Στην ενορχήστρωση μας βοήθησε πολύ ο συνεργάτης μας Λευτέρης Περγάμαλης, ο οποίος παίζει πλήκτρα και πιάνο και έτσι μπορέσαμε να βγάλουμε τον ήχο που είχαμε στο μυαλό μας, να σταθούμε σε πιο ορχηστρικές στιγμές και να βοηθήσουμε τα τραγούδια που ήταν πιο ατμοσφαιρικά. Χαρήκαμε πολύ κάθε στιγμή της δημιουργίας του, τον αγαπήσαμε και ελπίζουμε και ο κόσμος να αγαπήσει κάποια απ ' αυτά τα τραγούδια.

-Δύο διήμερα «Δίπλα στο ποτάμι» με διάφορους guests. Τι θα δούμε και πώς επιλέχτηκαν οι guests;

Αυτή ήταν μια ιδέα που την είχαμε καιρό και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που τώρα υλοποιείται. Ξεκίνησε ως σκέψη να γίνει ένας δίσκος με συμμετοχές φίλων, οι οποίοι θα διασκεύαζαν τραγούδια μας, αλλά θεωρήσαμε πολύ καλύτερο να βρεθούμε όλοι μαζί επί σκηνής και αυτό να ηχογραφηθεί. Η επιλογή έγινε καθαρά με συναισθηματικά κριτήρια, καλέσαμε φίλους με τους οποίους αισθανόμαστε οικεία και που τους θαυμάζουμε για τη δουλειά τους. Και εκείνοι μας έκαναν την τιμή να έρθουν. Από τις πρόβες ακόμα καταλάβαμε πόσο πραγματικά όμορφες και συγκινητικές θα είναι αυτές οι βραδιές και πόσο μοναδικά ο κάθε καλεσμένος θα φέρει τη δική του πινελιά και νότα σε μια παράσταση τόσο γεμάτη και τόσο ζωντανή.

-Όλοι μιλάνε για οικονομική κρίση, πόσο επηρεάζει τη δική σας δουλειά; Εντέλει αυτό που κάνετε πληρώνεται;

Όλες τις δουλειές τις επηρεάζει, πόσο μάλλον τη δική μας, η οικονομική και η γενικότερη κρίση. Φυσικά δεν είμαστε αχάριστοι, η μουσική μας έχει προσφέρει πολλά, αλλά εκείνο που είναι το πιο σημαντικό και δεν μετριέται με χρήματα είναι η συγκίνηση, το ταξίδι, η λύτρωση και η επαφή με ανθρώπους με πολύ άμεσο τρόπο.

-Αισίως έχετε φτάσει τους οκτώ δίσκους σε κυκλοφορία. Πού στοχεύετε από εδώ και πέρα και τι σας εμπνέει στο να συνεχίσετε;

Πάντα στοχεύουμε στο να φτιάχνουμε τραγούδια που να μας αρέσουν, να μας αντιπροσωπεύουν. Ίσως το καταλληλότερο ρήμα να μην είναι το “στοχεύουμε”. Δεν είναι στόχος, αλλά είναι ανάγκη περισσότερο. Τρόπος ζωής. Η ζωή η ίδια εμπνέει, με τις χαρές της, με τις δυσκολίες της, με το γεγονός ότι κάθε μέρα είναι διαφορετική, κάθε μέρα νιώθει κανείς καινούρια πράγματα ή γνωστά πράγματα που θέλει, όμως, να εκφράσει με έναν καινούριο τρόπο.

-Τι ρόλο παίζει η εικόνα ενός καλλιτέχνη στην επιτυχία του;

Εξαρτάται από τον καλλιτέχνη. Υπάρχουν καλλιτέχνες που δημιουργούνται και υφίστανται μέσα από την εικόνα τους, που είναι εκείνη το κύριο εργαλείο της δουλειάς τους. Υπάρχουν άλλοι που η εικόνα τους, όποια κι αν είναι αυτή, ακολουθεί τη δουλειά τους, δημιουργείται μέσα από αυτή. Φυσικά σε μία πολύ οπτική εποχή η εικόνα είναι κάτι που έχει πια πολύ σημασία. Το σημαντικό είναι, κατά τη γνώμη μας να μην είναι ο πρωταρχικός κι ο τελικός στόχος.

-Στο site σας, στις απόψεις, διάβασα: «Οι φίλοι , οι πραγματικοί εννοείται, σε αποδέχονται όπως είσαι». Υπάρχουν αληθινές φιλίες στον χώρο σας και πόσο επηρεάζει η διασημότητα τη δημιουργία αληθινών δεσμών;

Στο θέμα της φιλίας υπήρξαμε τυχεροί και έχουμε φιλίες που διατηρήθηκαν από τα παιδικά μας χρόνια. Αλλά και μέσα από την πορεία μας στη μουσική κάναμε φιλίες και θεωρούμε ότι υπάρχουν. Στην περίπτωσή μας, η ασχολία μας με τη μουσική δεν επηρέασε το θέμα αυτό. Υπάρχουν, ίσως, πολύ πιο διάσημοι άνθρωποι από εμάς, που πιθανώς έχουν διαφορετική άποψη γι’αυτό θέμα και οι άνθρωποι τους πλησιάζουν με σκοπό. Δεν είναι όμως κάτι το οποίο έχει συμβεί σε μας.

-Η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική;

Τίποτα δεν σκοτώνει τη μουσική με την ευρεία έννοια. Η μουσική είναι σαν τα αγριολούλουδα, φυτρώνει παντού. Το θέμα είναι ότι η εποχή αλλάζει. Φυσικά, η πειρατεία είναι κλοπή –όσο γραφικό κι αν ακούγεται αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δουλέψει για κάτι, το οποίο κάποιος άλλος χρησιμοποιεί, αλλά δεν έχουν πληρωθεί γι αυτό. Ζούμε, όμως, σε μια εποχή που η πληροφορία αλλάζει. Ο ψηφιακός κόσμος έχει διαφοροποιήσει ριζικά και συθέμελα αυτό που ονομάζεται «πώληση και διακίνηση της μουσικής» και γενικότερα πνευματική ιδιοκτησία. Πρέπει να βρεθούν τρόποι για να συμβαδίσουμε με την εποχή, να βρούμε έναν δίκαιο τρόπο για εκείνους που δημιουργούν κάτι, ό,τι κι αν είναι αυτό.

Οι Όναρ «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Άγ. Ανάργυροι, Τηλ.: 210 2610444 & 210 2610438).
Παρασκευή 26 και Σάββατο 27 Νοεμβρίου, παρέα με τους Μανώλη Φάμελλο, Rous, Βαγγέλη Μαρκαντώνη, Κώστα Χρονόπουλο, Mc Yinka και Αλκή.
Είσοδος: 15 ευρώ με ποτό στο μπαρ ή 22 ευρώ με ποτό σε τραπέζι.







Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v