Jimmy Jump: O "El Saltador" των γηπέδων

Το τελευταίο του χτύπημα ήταν στον τελικό του Μουντιάλ, όπου μπήκε με σκοπό να σκεπάσει το τρόπαιο. Ο Jimmy Jump έχει «χτυπήσει» σε εκατοντάδες αγώνες διαφόρων αθλημάτων αλλά και στη Eurovision. Γνωρίστε τον Καταλανό... Δον Κιχώτη των γηπέδων.
Jimmy Jump: O El Saltador των γηπέδων
του Γιώργου Φλώκα

Τον έχετε πετύχει σίγουρα σε κάποιο αθλητικό γεγονός, να πετάγεται από το πουθενά και να κερδίζει επάξια τα 15 δευτερόλεπτα δημοσιότητας, προτού τον μπαγλαρώσουν οι «φουσκωτοί». To παρατσούκλι Jimmy Jump το επέλεξε καθώς για να παρέμβει στα δημόσια θεάματα «υπερπηδά» όλα τα εμπόδια. Το πραγματικό του όνομα είναι Jaume Marquet i Cot και είναι γεννημένος το 1974 στην Καταλονία. Ωστόσο, ο ίδιος προτιμά να τον αποκαλούν Jimmy Jump ή El Saltador.

Όπως αναφέρει αυτοσαρκαστικά στο site του δεν θα σταματήσει προτού πετύχει το μεγάλο του όνειρο να... κατακτήσει το Χόλιγουντ και να κερδίσει ένα Όσκαρ. O Καταλανός είναι ιδιαίτερα περήφανος για αυτό που κάνει, ενώ η απάντηση στο μεγάλο «γιατί», ίσως βρίσκεται στο αγαπημένο του είδωλο, που δεν είναι άλλο από τον Δον Κιχώτη, τον ήρωα του Θερβάντες που ηρωοποίησε το τίποτα.

O Jimmy και ο τελικός του 2004
Ο Jimmy Jump, ο ιδιόρρυθμός οπαδός της Μπαρτσελόνα με το χαρακτηριστικό καπελάκι είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα, καθώς έχει συνδεθεί με το έπος του 2004, και ειδικότερα, με τον τελικό με την Πορτογαλία.

Για όσους δεν θυμούνται τη σκηνή, ο Jimmy Jump είχε εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο τη στιγμή που η Πορτογαλία πίεζε για την ισοφάριση, διακόπτοντας το ρυθμό των Πορτογάλων. Για την ιστορία, ο El Saltador είχε βάλει στο μάτι τον Luis Figo, στον οποίο είχε προλάβει να πετάξει μια φανέλα της Μπάρτσα. Υπενθυμίζεται ότι ο Figo είχε μόλις πάρει μεταγραφή από την ομάδα της Καταλονίας προς τη μισητή αντίπαλο Ρεάλ Μαδρίτης, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους οπαδούς των μπλαουγκράνα.
 


Η... καριέρα του Saltador
Το πιο πρόσφατο κατόρθωμά του ήταν στη Νότιο Αφρική, όπου εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου Soccer City στο Γιοχάνεσμπουργκ, την ώρα που διεξαγόταν ο τελικός του Μουντιάλ, με σκοπό να σκεπάσει το κύπελλο «στο όνομα της ελευθερίας». Οι υπάλληλοι της ασφάλειας του γηπέδου τον συνέλαβαν, ενώ έγινε γνωστό ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο 210 ευρώ.

Επίσης, έχει εισβάλλει στο ισπανικό ντέρμπι Ρεάλ – Μπαρτσελόνα το 2005, στον τελικό του Champions League μεταξύ Μίλαν και Λίβερπουλ το 2007 καθώς και στον ημιτελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης μεταξύ Λίβερπουλ και Τσέλσι.

Το 2006, εισέβαλε στον ημιτελικό του Champions League μεταξύ Βιγιαρεάλ και Άρσεναλ, όπου έτρεξε προς τον γάλλο επιθετικό Τιερί Ανρί και του πέταξε ένα τζόκεϊ της Μπαρτσελόνα με το όνομά του και το νούμερο 14. Για την ιστορία, έναν χρόνο μετά, ο Ανρί μεταγράφηκε στην ομάδα της Καταλονίας και πήρε το νούμερο 14.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό επεισόδιο συνέβη φέτος, όταν ο Jimmy Jump κατάφερε να υπερπηδήσει όλα τα εμπόδια και να εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο την ώρα που διεξαγόταν ο αγώνας μεταξύ Μπαρτσελόνα και Σανταντέρ. Δεν υπολόγισε όμως στον ταχύτατο Σαμουέλ Ετό, ο οποίος τον έπιασε και τον έπεισε να αποχωρήσει.

Ωστόσο, η καριέρα του τρελού Καταλανού δεν περιορίζεται στο ποδόσφαιρο. Έχει εισβάλλει σε αγώνες αυτοκινήτου (στο ισπανικό Γκραν Πρι του 2004), μπάσκετ (στον αγώνα μεταξύ Μέμφις Γκρίζλις και Μπαρτσελόνα), τένις (στον τελικό του Γαλλικού Open το 2009, όταν προσπάθησε να φορέσει κόκκινο καπελάκι σαν το δικό του στον Roger Federer) και ράγκμπι (στον τελικό του παγκοσμίου κυπέλλου του 2007, μεταξύ Αγγλίας και Νότιας Αφρικής).

Μια ακόμη σπέσιαλ εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στον τελευταίο διαγωνισμό της Eurovision στη Νορβηγία. Ο Jimmy Jump πήδηξε στη σκηνή κατά τη διάρκεια της ισπανικής συμμετοχής από τον Daniel Diges. Ο El Saltador πρόλαβε και συμμετείχε στη χορογραφία, προτού τον κυνηγήσουν και τον συλλάβουν οι σεκιουριτάδες.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v