Ηρώ Σαΐα: "Όλα περιστρέφονται γύρω από την αγάπη"

Με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού της δίσκου, η Ηρώ Σαΐα μιλά στο in2life για τη δύσκολη επιλογή της live ηχογράφησης έναντι των νέων τραγουδιών, την αξιοκρατία στον χώρο και τον έρωτα όπως το βλέπει μια... "γυναίκα τριαντάφυλλο".
Ηρώ Σαΐα: Όλα περιστρέφονται γύρω από την αγάπη
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Η Ηρώ Σαΐα ξεκίνησε πολύ δυναμικά την καλλιτεχνική της πορεία με τη συμμετοχή της στη Σπείρα Σπείρα του Σταμάτη Κραουνάκη από τα γεννοφάσκια της ομάδας. Χρόνια αργότερα κι αφού είχε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής ιστορίας της Ελλάδος, επέστρεψε φέτος το χειμώνα στη μουσική σκηνή Αθηναΐς, σε μία παραγωγή του Σταμάτη Κραουνάκη. Η μουσική παράσταση «Γυναίκα Τριαντάφυλλο» ενθουσίασε και αγαπήθηκε, γεγονός που φάνηκε έμπρακτα και από τις sold out παραστάσεις και από το γεγονός ότι θα συνεχιστεί και του χρόνου.
 
Μας μίλησε με αφορμή τον πρώτο της προσωπικό δίσκο που είναι η ηχογράφηση αυτής της παράστασης για την οποία αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανη. Μία χαμηλών τόνων τραγουδίστρια που με μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνει χαράσσει τα πρώτα της βήματα στη δισκογραφία.

Τι σημαίνει για σένα η φράση "από τα πρώτα παιδιά της Σπείρα Σπείρα" και τι αντίκτυπο είχε στην όλη καλλιτεχνική σου πορεία;
Είναι πολύ τιμητικό να με αποκαλούν "ένα από τα πρώτα παιδιά της Σπείρας" και φυσικά μόνο θετικό αντίκτυπο είχε για 'μένα. Η θητεία μου στη Σπείρα ,οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκόμισα από τη διδασκαλία του Σταμάτη Κραουνάκη αλλά και τη συνύπαρξη μαζί του επί σκηνής, ήταν εφόδια για την καλλιτεχνική μου πορεία εντός και εκτός της ομάδας.

Η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά είναι γεγονός. Μίλησέ μας γι' αυτή. Γιατί επέλεξες να είναι live και όχι νέα τραγούδια;
Κατ’ αρχάς είμαι πολύ υπερήφανη γι’ αυτή τη δουλειά η οποία είναι ουσιαστικά η ζωντανή ηχογράφηση από τις παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθηναΐδα για δύο μήνες τον περασμένο χειμώνα. Τρία καινούργια τραγούδια και δεκατρία αγαπημένα, σε δεύτερη εκτέλεση, "δοσμένα" νομίζω αρκετά διαφορετικά από τις πρώτες εκτελέσεις τους, μ’ ένα πιάνο κι ένα τσέλο. Δόθηκε μεγάλη σημασία στο κείμενο και στην ερμηνεία τους, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις παραστάσεις του Σταμάτη. Οι λόγοι που επέλεξα να κάνω το δισκογραφικό μου ντεμπούτο με τη ζωντανή ηχογράφηση της παράστασης και όχι με εξ’ ολοκλήρου νέα τραγούδια είναι γιατί αφενός την αγάπησα την παράσταση αυτή και ήθελα να αποτυπωθεί, να "μείνει" , θεώρησα ότι έχει λόγο ύπαρξης, και αφετέρου διότι το cd αυτό είναι νομίζω αρκετά ιδιαίτερο, έχει ωραίες στιγμές και εμπεριέχει εκατό τοις εκατό εμένα, την "αλήθεια" μου, την ψυχή μου μέσα από τα τραγούδια.

Πόσο εύκολα ανοίγουν πόρτες για μια νεαρή τραγουδίστρια και πόσο αξιοκρατία υπάρχει στο χώρο;
Σίγουρα στις μέρες μας τα πράγματα στη δισκογραφία είναι πολύ δύσκολα, πολύ περισσότερο για έναν νέο άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά όμως έχω την πεποίθηση ότι όταν κανείς έχει όραμα, στόχο, πίστη, υπομονή και κυρίως όταν δουλεύει σκληρά και αγαπάει αυτό που κάνει, ακόμα κι αν αργήσει, θα φτάσει στον προορισμό του.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας..."γυναίκας τριαντάφυλλο";
Πολλές αντιθέσεις… Όπως η ζωή. Όπως το πανέμορφο τριαντάφυλλο έχει κι αγκάθια, έτσι και η γυναίκα αυτή –όπως και οι περισσότερες νομίζω– χαίρεται τον έρωτα αλλά και πληγώνεται από αυτόν. Βασανίζεται, πονάει αλλά ξεπερνάει τα πάθη της και συγχωρεί, γιατί πάνω απ’ όλα αγαπάει, γιατί όλα περιστρέφονται γύρω από την αγάπη.

Πόσο έυκολο είναι να νικήσεις το τέρας της ματαιοδοξίας που πηγάζει από το να έχεις δάσκαλο τον Κραουνάκη και από την αναγνωρισιμότητα της δουλειάς;
Νομίζω πως όταν κάποιος κάνει αυτή τη δουλειά αποκλειστικά και μόνον επειδή την αγαπάει και είναι τρόπος έκφρασης και ζωής, δεν τον πλησιάζει κανένα τέρας. Το τέρας αυτό βρίσκει τροφή στην ψυχή μας και κατοικοεδρεύει σ’ αυτή όταν μέσω της δουλειάς μας προσπαθούμε να καλύψουμε άλλες ελλέιψεις μας.

Κάνεις εκπτώσεις στα θέλω σου για να εξελιχθείς;
Είμαι κατά των εκπτώσεων. Μου αρέσουν μόνο αυτές των καταστημάτων.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το καλοκαίρι και τη νέα σεζόν;
Την επόμενη σεζόν θα επαναλάβω την παράσταση "Γυναίκα Τριαντάφυλλο".
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v