C. Ronaldo vs. Messi: Ένα “el classicο” ποδοσφαιρικό debate [vid]

Ronaldo ή Messi; Messi ή Ronaldo; Οι τεχνικές ικανότητες των δύο superstars αποτελούν καθημερινό θέμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στους φανατικούς θαυμαστές τους. «Σύγκριση τιτάνων» για τους δύο πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές παγκοσμίως. Δείτε τα βίντεο.
C. Ronaldo vs. Messi: Ένα “el classicο” ποδοσφαιρικό debate [vid]
Έχουν περάσει ήδη δύο εβδομάδες από την άλωση του Santiago Bernabéu με... δράστη τον 23χρονο αργεντινό Lionel Messi, αλλά η κόντρα ανάμεσα στον κοντοπίθαρο μάγο και τον πιο ακριβοπληρωμένο παίχτη ποδοσφαίρου στην ιστορία Cristiano Ronaldo καλά κρατεί.

Και αν η προσωπική τους κόντρα περιορίζεται μέσα στα γήπεδα (με τον Messi να έχει προς το παρόν το πάνω χέρι μετά το 2-0 της Μπαρτσελόνα μέσα στην έδρα της Ρεάλ), η κόντρα ανάμεσα στους θαυμαστές τους επεκτείνεται έξω από αυτά και κλιμακώνεται μέρα με την μέρα με αφορμή την απονομή της φετινής Χρυσής Μπάλας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με το ποιός είναι ο κορυφαίος παίχτης στον κόσμο, ο Ρονάλντο είπε πως "ίσως να είναι ο Μέσι, γιατί τον βοηθάει και η ομάδα του. Στο Μουντιάλ θα αποδειχτεί ποιός είναι ο καλύτερος παίχτης".
 
Ποιος είναι λοιπόν ο καλύτερος; Η ποδοσφαιρική «Τιτανομαχία» ξεκινά.

Ο Messi γιατί....

* Είναι περισσότερο ομαδικός σε σχέση με τον Πορτογάλο σταρ. Ο Ronaldo έχει δεχτεί κατά καιρούς έντονη κριτική για το ατομικό του παιχνίδι και αν και ο ίδιος ο Maradona χαρακτήρισε τον Messi «λίγο ατομιστή», η αλήθεια είναι ότι ο σταρ της Barcelona κάνει σε γενικές γραμμές πολύ πιο ομαδικό παιχνίδι σε σχέση με τον Ronaldo.

* Για τους περισσότερους ποδοσφαιρόφιλους η συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο έχει πολύ μεγάλη σημασία. Και οι συνεχείς «βουτιές» των ποδοσφαιριστών στην παραμικρή επαφή προκαλούν δυσαρέσκεια. Η αλήθεια είναι πως ο Ronaldo στον συγκεκριμένο τομέα κατέχει με ευκολία το Χρυσό Μετάλλιο... βουτιάς, ενώ από την άλλη ο Messi είναι ένας πραγματικός μαχητής. Κλωτσιές, καλαμιές, σπρωξιές, αγκωνιές. Αντέχει τα πάνδεινα και ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να πέσει ζητώντας φάουλ (ακόμα μια συνήθης πρακτική του Christiano), αντ’ αυτού συνεχίζει μέχρι τέλους την προσπάθεια, εκτός και αν έχει τραυματιστεί σοβαρά.
 
Δείτε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές «βουτιές» του Ronaldo:




Και ένα από τα "α λα Maradona" γκολ του Messi απέναντι στην Χετάφε (προσέξτε τα φάουλ που του γίνονται και παραμένει όρθιος):



* Η τεχνική του στην ντρίμπλα είναι κλάσεις ανώτερη από αυτήν του Ronaldo. Μην ξεγελιέστε από τα φαντεζί κόλπα του Πορτογάλου σταρ με την μπάλα. Οι ντρίμπλες του Messi "βγαίνουν" σχεδόν ενστικτωδώς, ενώ ο Ronaldo δοκιμάζει κάθε φορά νέες ντρίμπλες και συνδυασμούς. Τα πόδια του είναι τόσο γρήγορα, που μπορεί σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και πριν καν το αντιληφθεί ο αμυντικός, να αλλάξει στιγμιαία κατεύθυνση προσπερνώντας τον. Οι ντρίμπλες του Ronaldo είναι τις περισσότερες φορές αναμενόμενες και σπάνια μπορούν να «κοροϊδέψουν» τους αμυντικούς κλάσης.



* Οι επιτυχίες με την Εθνική Ομάδα είναι αναμφίβολα παράγοντας υπεροχής – ιδιαίτερα όταν μιλάμε για την Αργεντινή και την Πορτογαλία. Και σε αυτήν την περίπτωση, ο Messi υπερτερεί του Ronaldo. Σε ηλικία μόλις 21 χρονών, ο Αργεντινός άσσος είχε κερδίσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα Ολυμπιακό μετάλλιο και έχει συμμετάσχει στον τελικό του Copa America. Ο Ronaldo στα 23 του συμμετείχε μόλις σε έναν τελικό του Euro και μάλιστα σε εποχή όπου ο Figo ήταν αναμφισβήτητα σταρ της πορτογαλικής ομάδας.

Ο C. Ronaldo γιατί...

* Την στιγμή που ο Messi έχει εμφανέστατη αδυναμία να σουτάρει με το δεξί πόδι, ο Ronaldo έχει την ίδια ευχέρεια και στα δύο πόδια. Αυτό του δίνει μεγαλύτερη ελευθερία να κινείται με την ίδια ευκολία στην δεξιά και την αριστερή πτέρυγα του γηπέδου και να ξεγελά τους αντιπάλους, χρησιμοποιώντας και τα δύο του πόδια στην ντρίμπλα. Μπορεί ο Messi να είναι ένας εκπληκτικός αριστεροπόδαρος ποδοσφαιριστής, που σπάνια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το δεξί του πόδι για να σουτάρει, αλλά η ισοδύναμη χρήση και των δύο ποδιών είναι ένα τεχνικό σημείο στο οποίο ο Πορτογάλος υπερτερεί κατά κράτος.

* Είναι επίσης προφανές, ότι ο Πορτογάλος «κατέχει» την τεχνική της κεφαλιάς πολύ περισσότερο από τον βραχύσωμο Αργεντινό σταρ. Αν εξαιρέσουμε το εκπληκτικό γκολ που πέτυχε ο Messi στον τελικό του Champion’s League με την Manchester το 2009, οι περιπτώσεις στις οποίες ο Αργεντινός έχει σκοράρει με κεφαλιά είναι πραγματικά... δυσεύρετες. Εν αντιθέσει, ο Ronaldo έχει σκοράρει ουκ ολίγες φορές χρησιμοποιώντας το κεφάλι του, πετυχαίνονται μάλιστα πολλά κρίσιμα γκολ. Ο γυμνασμένος του κορμός και τα δυνατά του πόδια, του επιτρέπουν να «απογειώνεται» συχνά και να παίρνει με σχετική ευκολία κεφαλιές, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις καταλήγουν στα δίχτυα του αντιπάλου.

Για του λόγου το αληθές παρακολουθείστε το παρακάτω βίντεο:



* Η τεχνική του στα ελεύθερα σουτ από φάουλ είναι ασυναγώνιστη, σε σχέση με αυτή του Messi. Ο Αργεντινός έχει δοκιμάσει ελάχιστες φορές το πόδι του αρκετά μέτρα έξω από την μεγάλη περιοχή, ενώ τα συγκεκριμένα σουτ είναι βούτυρο στο ψωμί του Πορτογάλου. Η μπάλα εκτοξεύεται με μεγάλη ταχύτητα από τα πόδια του και αλλάζει αρκετές φορές πορεία στον αέρα με φάλτσα, γεγονός που ξεγελάει τους τερματοφύλακες και τους στέλνει... αλλού. Μέχρι στιγμής με την Ρεάλ Μαδρίτης έχει σκοράρει πέντε γκολ από φάουλ.

Δείτε στο βίντεο τα δέκα πιο εντυπωσιακά free kicks του C. Ronaldo:



Και φυσικά το απίστευτο γκολ του απέναντι στην Άρσεναλ, στον ημιτελικό του Champion’s League το 2009:



* Μπορεί να σουτάρει από οποιαδήποτε θέση στο γήπεδο, έχοντας μεγαλύτερο εύρος κίνησης – και σκοραρίσματος – από τον Messi, ο οποίος συνήθως σκοράρει από κοντινή απόσταση. Ο Ronaldo μπορεί να ανοίξει με ευκολία τις αντίπαλες «κλειστές» άμυνες, αφού οι αμυντικοί δεν έχουν την πολυτέλεια να... ταμπουρωθούν στην μεγάλη περιοχή, περιμένοντάς τον. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί να μαζέψουν την μπάλα από τα δίχτυα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γκολ του απέναντι στην Πόρτο:






Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v