Διάσ(χ)ημοι και σέξι

Δέκα όχι ιδιαίτερα ωραίοι celebrities που κατέκτησαν τον τίτλο του sex symbol και τα εκατομμύρια των θαυμαστών τους, που ορκίζονται πως τους βλέπουν πανέμορφους, καταρρίπτουν τον μύθο της αντικειμενικής ομορφιάς. Αν ποτέ υπήρξε κάτι τέτοιο.
Διάσ(χ)ημοι και σέξι
Τι είναι σέξι; Ένα βλέμμα. Μια φωνή. Μια ακαθόριστη «αύρα». Ακόμη κι ένας συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο κάποιος δένει τα κορδόνια των παπουτσιών του. Αν η ομορφιά είναι εντελώς υποκειμενική, και βρίσκεται όντως στο βλέμμα αυτού που την κοιτάζει, έννοιες όπως το σεξαπίλ και η γοητεία είναι ακόμα σχετικότερες, κι ακόμα πιο ακαθόριστες.

Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο κάποιοι celebrities –όπως και κάποιοι καθημερινοί άνθρωποι– που δεν είναι ιδιαίτερα, ή και καθόλου, όμορφοι –τουλάχιστον όχι με την κλασική έννοια του όρου– έχουν κατακτήσει τον τίτλο του sex symbol και τα εκατομμύρια των θαυμαστών τους, που ορκίζονται πως τους βλέπουν πανέμορφους.

Σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσουμε το μυστήριο της γοητείας, καταλήξαμε σε δέκα διάσημους που λατρεύτηκαν –και εξακολουθούν να λατρεύονται– σαν θεοί. Μόνο που δεν είναι. Τουλάχιστον όχι αντικειμενικά. Αλλά πάλι, σχετικά δεν είναι όλα;

Lady Gaga
Η απόλυτη pop star του δεύτερου μισού της δεκαετίας των ‘00s, η 23χρονη Lady Gaga έκανε τη θεαματική είσοδό της στις πρώτες θέσεις των παγκόσμιων charts ακριβώς τη στιγμή που ο πλανήτης είχε αρχίσει να πιστεύει ότι η pop σκηνή δε θα γεννούσε άλλα είδωλα. Εκκεντρική και sui generis, έκανε τις περούκες σήμα κατατεθέν, υιοθέτησε σε κάθε video clip κι από μια νέα περσόνα, σόκαρε με εμφανίσεις και ενδυμασίες –ο όρος «ρούχα» θα την αδικούσε– on και off stage, κι έκανε τον πλανήτη να παραμιλάει με τα χορευτικά της. Πρόσεξε κανείς ότι, βασικά, δεν είναι και πολύ όμορφη;

John Malkovich
Η Guardian περιέγραψε τη φωνή του ως «διαπεραστική, αδιόρατα οργασμική τραγουδιστή προφορά» για να συνεχίσει λέγοντας ότι «από την εποχή του Carry Grant είχε να υπάρξει ηθοποιός με τόσο χαρακτηριστική φωνή». Κι εδώ εντοπίζεται κυρίως το σεξαπίλ του 56χρονου ηθοποιού: στη φωνή του, η οποία είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που οι γυναίκες θεωρούν καθοριστικά για τη γοητεία ενός άνδρα. Προσθέστε σε αυτήν το έντονο βλέμμα του –που τον κάνει να μοιάζει μονίμως βυθισμένος σε περισυλλογή– κι έχετε έτοιμο το προφίλ του ώριμου, σέξι άνδρα.

Mick Jagger
Το ξέρουμε, αυτό δεν είναι νέο. Ο Mick Jagger φιγουράρει στην κορυφή των άσχημων πλην σέξι ανθρώπων αυτού του πλανήτη εδώ και πέντε δεκαετίες. Να είναι η φωνή του, που έχει μεγαλώσει τουλάχιστον τρεις γενιές; Να είναι τα πιθανότατα πιο σαρκώδη ανδρικά χείλη του πλανήτη; Να είναι το status του frontman του μυθικότερου group του πλανήτη; Εδώ ο Keith Richards ίσως να προέβαλλε τις δίκαιες αντιρρήσεις του. Εμείς πάντως θα δεχόμασταν και τους δύο στην παρούσα λίστα –ο Jagger κερδίζει βάσει δημοφιλίας.

Drew Barrymore
Μία από τις σπάνιες περιπτώσεις παιδιών star που συνέχισαν την επιτυχημένη καριέρα τους ως ενήλικες –αν και όχι χωρίς μια-δυο περιπέτειες με ναρκωτικά και κλινικές αποτοξίνωσης– η 34χρονη Drew Barrymore κράτησε ανέπαφη την αθωότητα και την παιδική γλυκύτητα που απέπνεε το πρόσωπό της σε εκείνον τον πρώτο ρόλο της, στον ET. Χωρίς να εξελιχθεί μεγαλώνοντας σε θεά, υιοθέτησε –ή απλά δεν απαρνήθηκε– το προφίλ του κοριτσιού της διπλανής πόρτας που τόσο της πήγαινε, και παρέμεινε γοητευτική και σέξι στο πέρασμα του χρόνου.

Jean Reno
Ο 61χρονος Γάλλος ηθοποιός που καθιερώθηκε σε αμιγώς «γαλλικούς» ρόλους δεν ήταν ποτέ ωραίος –ούτε καν γοητευτικός με την κλασική έννοια του όρου. Είχε, όμως, τη γαλλική προφορά, το επιμελώς ατημέλητο λουκ, το διαπεραστικό βλέμμα και την ημι-αποδοκιμασία στο ύφος που τον έκαναν ακαταμάχητα σέξι. Όπως κάθε συμπατριώτη του, που, όπως το έθεσε και ο Κέβιν Κλάιν στο French Kiss, «μπορεί να ερεθίσει γυναίκα διαβάζοντάς της τηλεφωνικό κατάλογο».

Amy Winehouse
Το «κακό κορίτσι» των παγκόσμιων charts είναι, παρά τα πολυάριθμα βραβεία της, πολύ συχνότερα θέμα στα tabloids για την πολυτάραχη ζωή της –που περιλαμβάνει αλκοόλ, ναρκωτικά και βία– παρά για τη μουσική της. Στα 26 της, η Αγγλίδα με την υπέροχη φωνή, το υγρό βλέμμα και τα τατουάζ εκπέμπει το διαχρονικότερο σεξαπίλ, εκείνο του κακού παιδιού –κι αυτό είναι που επισκιάζει οποιαδήποτε έλλειψη συμμετρίας ή γαλήνης στα χαρακτηριστικά της.

Iggy Pop
Από τις κλασσικότερες περιπτώσεις άσχημων ανδρών που κατέκτησαν τις δάφνες της γοητείας τους χάριν στις περσόνες που δημιούργησαν κι ενσάρκωσαν επί σκηνής, αλλά κι εκτός αυτής, ο 62χρονος πλέον Iggy είναι γοητευτικός παρά τα εμφανέστατα σημάδια καταχρήσεων στο πρόσωπό του, σέξι παρά τα κόκκαλα που διαγράφονται σε όλο του το σώμα. Είναι πολύ πιο «κακό παιδί» από την Amy και πολύ λιγότερο ωραίος από τον Mick Jagger. Ίσως ακριβώς γι’ αυτό να είναι εξίσου –αν όχι και περισσότερο– σέξι, με τον τρόπο των sui generis ανθρώπων.

Helena Bonham Carter
Η 43χρονη σύντροφος του Tim Burton –ο οποίος τυγχάνει επίσης επιλαχών της λίστας μας– είναι γοητευτική με ένα μυστηριώδη, «σκοτεινό» τρόπο. Αποπνέει την απόκοσμη γοητεία των ξωτικών –στην πιο dark εκδοχή τους– κι αυτό, ακόμη κι αν οφείλεται περισσότερο στους χαρακτήρες που έχει ενσαρκώσει στη μεγάλη οθόνη και λιγότερο στην εξωτερική της εμφάνιση, είναι που την κάνει σέξι, παρά το γεγονός ότι δεν είναι όμορφη με την κλασική έννοια του όρου.

Al Pacino
Χρειάζεται να το εξηγήσουμε αυτό; Κατά πάσα πιθανότητα ο πιο σέξι άσχημος όλων των εποχών, ο Al Pacino πλησιάζει επικίνδυνα τα 70, κι έχει ακόμα βλέμμα που υπνωτίζει, φωνή που βγάζει νοκ άουτ το προαναφερθέν επιχείρημα του Κέβιν Κλάιν για τους Γάλλους, μποέμ προσωπικότητα και αστείρευτο ταλέντο. Εν ολίγοις, τα έχει όλα, εκτός από την εμφάνιση –που δεν τη χρειάζεται.

Uma Thurman
Εδώ οι απόψεις διχάστηκαν. Αν και η τελευταία υποψήφια για τη λίστα μας θεωρείται πανέμορφη από την πλειοψηφία των γυναικών, οι άνδρες υποστήριξαν με σθένος ότι δεν είναι όμορφη –είναι όμως πολύ σέξι. Η άποψή τους θεωρήθηκε επικρατέστερη –ως ειδημόνων επί του θέματος– κι έτσι η ετυμηγορία λέει ότι η 39χρονη Uma Thurman είναι ακαταμάχητα σέξι, γιατί έχει υγρό, έντονο βλέμμα, σαρκώδη χείλη, καλλίγραμμο σώμα και γήινα –αλλά όχι συμμετρικά– χαρακτηριστικά.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v