Πέντε αστέρια στη λεωφόρο του… Euro

Κάποιοι ποδοσφαιριστές είναι πιο λαμπεροί από τους άλλους. Γνωρίστε πέντε αστέρια των οποίων η μετοχή στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο χτυπά limit up και... χώστε τη μύτη σας στην προσωπική τους ζωή. Ρονάλντο, Φαν Νιστελρόυ, Ανρί, Ντελ Πιέρο, Τόρες.
Πέντε αστέρια στη λεωφόρο του… Euro
του Γιώργου Φλώκα

Εάν μπορούν να βγουν κάποια ασφαλή συμπεράσματα από τους πρώτους αγώνες του Euro 2008, είναι ότι για να νικήσει μια ομάδα, πρέπει να «ματώσει». Δεν ξέρω αν ζήλεψαν όλες οι μικρομεσαίες ομάδες τη δόξα της Εθνικής μας το 2004, αλλά οι περισσότερες κατεβαίνουν με αυτή ακριβώς τη λογική. Σφιχτοδεμένη άμυνα με αλληλοκαλύψεις και μπροστά, ό,τι βγει.

Έτσι πήρε βαθμό από τη Γαλλία η Ρουμανία, έτσι νίκησαν οι Κροάτες τους Αυστριακούς στην πρεμιέρα, έτσι προσπάθησαν να παίξουν οι Τούρκοι με τους Πορτογάλους. Άλλωστε, τα «μεγαθήρια» του παρελθόντος, είτε λόγω κούρασης των παικτών από τα συνεχή παιχνίδια είτε λόγω φόρμας, δεν δείχνουν και τόσο ανίκητα. Τρανό παράδειγμα, το «πτώμα» της Γαλλίας και η Ιταλία που ακόμη τρώει γκολ από τους εντυπωσιακούς Ολλανδούς…

Σε αυτού του τύπου τα παιχνίδια, που φαίνεται ότι θα συνεχιστούν έως το φινάλε, η αξία της μεμονωμένης ατομικής ενέργειας που θα ξεκλειδώσει την αντίπαλη καλά οργανωμένη άμυνα, είναι ιδιαίτερα καθοριστική. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζουμε πέντε περιπτώσεις αστέρων, που φύσει και θέσει, μπορούν να αλλάξουν το σενάριο ενός αγώνα, με μια κίνηση, δυο ντρίπλες ή ένα άπιαστο σουτ.

Cristiano Ronaldo: Το νέο «φαινόμενο»
Το... ζουμί: Έχοντας ήδη σηκώσει την κούπα του Champions League με την Manchester United και έχοντας σκοράρει 42 γκολ στη φετινή σαιζόν με την ομάδα του, δικαίως ο Christiano Ronaldo θεωρείται ο πιο φορμαρισμένος παίκτης στον πλανήτη.

Ο χαρισματικός σούπερ σταρ πάει …ντουγρού για την εφετινή Χρυσή Μπάλα, την οποία και θα αποκτήσει εάν καταφέρει να πάρει την εθνική Πορτογαλίας στις πλάτες του, όπως έκανε με την ομάδα του Μάντσεστερ, η οποία χρωστά σε μεγάλο βαθμό και το εφετινό πρωτάθλημα Αγγλίας στις εμπνεύσεις και τα γκολ του Πορτογάλου, που βγήκε και πρώτος σκόρερ στο Νησί.

Δεξιό χαφ από τα λίγα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, με εκρηκτικότητα που αναγκάζει τους αντίπαλους αμυντικούς να τον μαρκάρουν πριν πάρει τη μπάλα, με καλή σέντρα, πάσες - έτοιμα γκολ, διεισδυτικότητα και δυνατό σουτ, ο Ronaldo είναι το απόλυτο όπλο της Εθνικής Πορτογαλίας.

Με την Εθνική του, ο Ronaldo έχει σκοράρει 20 φορές σε 55 αγώνες. Στο προηγούμενο Euro έλαμψε με τα παιγνίδια του, αλλά αναγκάσθηκε να υποκλιθεί και μάλιστα δις (μετά …κλαμάτων), στο θαύμα της Εθνικής Ελλάδας, που σήκωσε το ευρωπαϊκό τρόπαιο μέσα στην Πορτογαλία.

Στο Μουντιάλ, τα 7 γκολ που πέτυχε οδήγησαν εκ του ασφαλούς την Πορτογαλία στην τετράδα, ενώ και στα προκριματικά του εφετινού Euro πέτυχε οκτώ τέρματα, βοηθώντας την ομάδα να πάει στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας για να διεκδικήσει αυτό που δεν κατάφερε να πετύχει εντός έδρας πριν από μια τετραετία…

…Και το πιπέρι: Ο 23άχρονος Πορτογάλος έχει δώσει κατά καιρούς τροφή στα tabloids, κυρίως για τα ξέφρενα πάρτι του, όπως αυτό με τις πέντε πόρνες τον περασμένο Σεπτέμβριο για τον… εορτασμό της πρώτης για τη σαιζόν νίκης της Manchester United. Η φημολογούμενη σχέση του με την ηθοποιό και μοντέλο Gemma Atkinson, αλλά και το φλογερό φλερτ του με τη νεαρή σταρ του Bollywood Bipasha Basu, έχουν επίσης απασχολήσει πολλές φορές τις κουτσομπολίστικες στήλες του διεθνούς τύπου.

Ruud Van Nistelrooy: Το βαρύ πυροβολικό των Ολλανδών
Το... ζουμί: Έχοντας χριστεί πρώτος σκόρερ σε τρία διαφορετικά πρωταθλήματα, σε τρία διαφορετικά Champions Leagues και ο κορυφαίος σκόρερ της Manchester United στις διεθνείς διοργανώσεις, ο στράικερ της Ρεάλ Μαδρίτης είναι αναμφισβήτητα το βαρύ πυροβολικό της Ολλανδίας.

Ο Van Nistelroy, κορυφή του ολλανδικού δημιουργήματος, είναι ένας αξιόπιστος σκόρερ και, παρά το ύψος του και το βαρύ του κορμί, έχει αξιοθαύμαστη τεχνική και μπορεί να αποσυντονίσει τις κλειστές άμυνες του Euro, ειδικά αν «ταϊστεί» με σωστές πάσες, μια δουλειά που έχουν αναλάβει να κάνουν οι «βολίδες» των Ιπτάμενων Ολλανδών Σνάιντερ, Φαν Πέρσι και Φαν ντερ Φάαρτ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1988, όταν η Ολλανδία, με Μάρκο Φαν Μπάστεν και Ρουντ Γκούλιτ στη σύνθεσή της, σήκωνε το ευρωπαϊκό τρόπαιο, είχε χρειαστεί η πειθώ του άλλοτε μεγάλου σκόρερ και πατριάρχη του ολλανδικού ποδοσφαίρου, Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος είχε αναλάβει να πείσει τον Φαν Μπάστεν να ταξιδέψει στους τελικούς της Δυτικής Γερμανίας, αλλάζοντας τον ρου της ιστορίας.

Εφέτος ήταν η σειρά του Φαν Μπάστεν να βάλει κατά μέρος τον εγωισμό του και να τα βρει με τον Νίστελροϊ, ο οποίος, μετά από ρήξη με τον προπονητή του επειδή δεν κλήθηκε σε κάποια παιχνίδια, είχε ανακοινώσει (τον Ιανουάριο του 2007) ότι δεν θα έπαιζε ξανά με την Εθνική.

Εάν πιστέψουμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, η Ολλανδία θα νικήσει στον τελικό του εφετινού Euro με γκολάρα του Νίστελροϊ, όπως είχε κάνει το 1988 ο νυν προπονητής του. Μετά και τη νίκη επί της Ιταλίας με 3-0 και μάλιστα, με εντυπωσιακή απόδοση, ίσως έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου για τις τουλίπες να «ανθίσουν» ξανά…

…Και το πιπέρι: Όσο κι αν ψάξετε τις λίστες με τα κουτσομπολιά του πλανήτη, το μόνο πικάντικο που θα βρείτε για τον… ιπτάμενο Ολλανδό είναι η κόντρα του με τον προπονητή της Εθνικής Ολλανδίας Dick Advocaat που κρατάει χρόνια. Κατά τα άλλα, ο 32χρονος επιθετικός είναι υπόδειγμα καλού παιδιού και σωστού οικογενειάρχη: παντρεμένος με την Leontien Slaats  από το 2004, έχει μαζί της δύο παιδιά, τη Moa Anette και τον Lian. Ούτε όργια, ούτε ασωτείες, ούτε πικάντικες λεπτομέρειες από τη ζωή του στον κίτρινο τύπο…

Thierry Henry: Το καλύτερο πλασέ στον κόσμο
Το... ζουμί: Η πρώτη του χρονιά στην Μπαρτσελόνα μπορεί να χαρακτηριστεί μέτρια, σε σχέση με την κλάση και τις δυνατότητες του Τιερί Ανρί.

Άλλωστε, ο Γάλλος αποτέλεσε τον κορυφαίο γκολτζή της Άρσεναλ, στην οκτάχρονη διαμονή του στο Λονδίνο, ψηφίστηκε Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς για τρεις περιόδους, ενώ θεωρείται από πολλούς ως ο άνθρωπος με το καλύτερο πλασέ στον κόσμο.

Παράλληλα, αποτελεί και κορυφαίο γκολτζή των «μπλε», ξεπερνώντας πρόσφατα το ρεκόρ των 41 γκολ που είχε πετύχει ο «πολύς» Μισέλ Πλατινί. Πλέον, ο Ανρί έχει σκοράρει 44 φορές σε 100 εμφανίσεις του με τους τρικολόρ.

Ο ίδιος πάντως είναι μεγάλος οπαδός του μπάσκετ και του NBA, ενώ είναι «κολλητός» με τον συμπατριώτη του και δυο φορές πρωταθλητή του αμερικανικού πρωταθλήματος, Τόνι Πάρκερ. Οι δυο τους ήταν και οι καλύτερα αμειβόμενοι γάλλοι αθλητές το 2007.

Ωστόσο, ενώ ο Ανρί είναι ο άνθρωπος που μπορεί να πάρει από το χέρι μια ομάδα και να την οδηγήσει έως ένα μεγάλο τελικό, παραδοσιακά, δεν είναι αυτός που θα σηκώσει το τρόπαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την Εθνική Γαλλίας έχει χάσει τον τελικό του Μουντιάλ του 1988 και τον τελικό του Μουντιάλ του 2006, ενώ και με την Άρσεναλ δεν κατάφερε να συμμετάσχει στον τελικό του Champions League. Λέτε φέτος να τα καταφέρει;

…Και το πιπέρι: Μία μεταγραφή αξίας 16 εκατομμυρίων λιρών στην Ισπανία και ένα επεισοδιακό διαζύγιο με τη σύζυγο - πρώην μοντέλο Claire Henry, γνωστή ως Nicole Merry όταν έκανε καριέρα στο μόντελινγκ, ήταν αρκετά για να κάνουν τον πάλαι ποτέ αρχηγό της Arsenal εξώφυλλο στα βρετανικά και όχι μόνο tabloids. Το διαζύγιο με την 30χρονη καλλονή, με την οποία είχε γνωριστεί στα γυρίσματα των διαφημιστικών “Va va Voom” του Renault Clio, στοίχισε στον Henry 10 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, ενώ η κύρια αιτία του ήταν το φλογερό ειδύλλιό του με την make-up artist Sadie Hewlett, την οποία επίσης γνώρισε σε γύρισμα διαφημιστικού. Σύμπτωση;

Alessandro Del Piero: Ο Μέγας Αλέξανδρος του ιταλικού ποδοσφαίρου
Το... ζουμί: Το κάποτε «χρυσό παιδί» του ιταλικού ποδοσφαίρου είναι ίσως ο μοναδικός στην «μηχανή» της Εθνικής Ιταλίας που μπολιάζει με φαντασία το παιχνίδι του, αποτελώντας σημαντικό όπλο της στην προσπάθεια της ομάδας για διάκριση σε μια ακόμη κορυφαία διοργάνωση, μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ του 2006.

Με τη Γιουβέντους έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα, αντικαθιστώντας επάξια στις καρδιές των Μπιανκονέρι, το κενό που είχε αφήσει πίσω του ο Ρομπέρτο Μπάτζιο.

Ο Ντελ Πιέρο έχει παίξει τα περισσότερα παιχνίδια (560) και έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ (241) από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στην ιστορία της Γιουβέντους, παίρνοντας το πρώτο του «σκουντέτο» στην ηλικία των 20, τη σαιζόν 1996-97, κατέκτησε σωρεία πρωταθλημάτων με τη «Μεγάλη Κυρία» και την οδήγησε τρεις φορές στον τελικό του Champions League. Ωστόσο, παρέμεινε πιστός στη Γιούβε όταν έπεσε στη β΄ κατηγορία λόγω του σκανδάλου με τα στημένα παιχνίδια και επέστρεψε δριμύτερος τη φετινή σαιζόν, στην ηλικία των 34, καταφέρνοντας να χριστεί πρώτος σκόρερ του Καμπιονάτο με 21 γκολ στη φετινή σαιζόν.

Με την εθνική Ιταλίας έχει πετύχει 27 γκολ σε 87 συμμετοχές. Πέτυχε καθοριστικά γκολ σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως στον ημιτελικό του Euro 2000 με τη Σουηδία και στον ημιτελικό του Μουντιάλ 2006 με τη Γερμανία. Ωστόσο, χρωστάει στον εαυτό του και στην «Σκουάντρα Ατζούρα» έναν καλό τελικό και εφέτος, μάλλον είναι η τελευταία του ευκαιρία να τα καταφέρει…

...Και το πιπέρι: Ο έτερος... οικογενειάχης της παρέας δεν πρέπει να έχει δει ποτέ το όνομά του γραμμένο σε tabloid. Παντρεμένος από το 2005 με την αγαπημένη του από το 1999 Sonia Amoruso, απέκτησε το 2007 μαζί της ένα παιδί, τον Tobias. Στενός φίλος του Noel Gallagher των Oasis, έχει πρωταγωνιστήσει στο βιντεοκλίπ του Lord Don't Slow Me Down, ενώ ένα από τα κρυφά ταλέντα του είναι η μουσική -έχει μάλιστα κυκλοφορήσει και δικό του άλμπουμ.

Fernando Torres: Ένας «ταύρος» στην ισπανική μηχανή
Το... ζουμί: Μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο του στο αγγλικό πρωτάθλημα, όπου πέτυχε 30 γκολ με τη Λίβερπουλ σε όλες τις διοργανώσεις, ο Φερνάντο Τόρες συνθέτει μαζί με τον Βίγια ένα φονικό επιθετικό δίδυμο που μπορεί να αναστατώσει και τις πιο καλοδουλεμένες άμυνες.

Ο «Ελ Νίνιο» (το παιδί), έχει σαρώσει όλα τα βραβεία κορυφαίου σκόρερ στα τουρνουά Euro κάτω των 16 ετών και κάτω των 19 ετών ενώ προάχθηκε στην εθνική των αντρών μόλις στα 19 του χρόνια.

Με την προηγούμενή του ομάδα, την Ατλέτικο Μαδρίτης, είχε πετύχει 84 γκολ σε 214 αγώνες, ενώ ήταν ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης και αρχηγός της ομάδας. Στην ηλικία των 24, θεωρείται αναντικατάστατος στην κορυφή της επιθετικής γραμμής των «φούριας ρόχας».

...Και το πιπέρι: Ο ωραίος των ισπανικών γηπέδων μπορεί να μην έχει απασχολήσει τα tabloids με όργια και καταχρήσεις, απασχολεί, όμως, τις... καρδιές των θαυμάστριών του, που αρκούνται στις ελάχιστες φωτογραφίες του με την εδώ και έξι χρόνια κοπέλα του, Olalla, οι οποίες βλέπουν σπάνια το φως της δημοσιότητας. Τα σχέδια γάμου τους, αν υπάρχουν, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, δίνοντας τροφή σε αμέτρητες κοριτσίστικες διαδικτυακές συζητήσεις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v