Φωτεινή Δάρρα: "Τη μόδα τη φτιάχνουμε εμείς"

Λίγο πριν τις εμφανίσεις της στον Ιανό, που αναμένεται να συζητηθούν, η Φωτεινή Δάρρα μιλά στο in2life για τις θυσίες που απαιτεί η τέχνη, τη μουσική σκηνή στην Ελλάδα σήμερα, τις επιταγές του lifestyle και τις επιρροές του στη μουσική.
Φωτεινή Δάρρα: Τη μόδα τη φτιάχνουμε εμείς
της Φιλουμένας Ζλατάνου

Τραγουδίστρια και ηθοποιός, μία από τις μελωδικότερες φωνές του σύγχρονου ελληνικού πενταγράμμου, μούσα του Δημήτρη Παπαδημητρίου, η ζωντανή απόδειξη ότι η ελληνική μουσική βιομηχανία μπορεί ακόμα και σήμερα να παράγει (και) τέχνη. Λίγο πριν τις προγραμματισμένες performances της στον Ιανό, με συνοδοιπόρους το Χρήστο Θηβαίο, τη Μαρία Φαραντούρη και το Δημήτρη Παπαδημητρίου, και λίγο μετά την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού της άλμπουμ, η Φωτεινή Δάρρα μιλά στο in2life για τις θυσίες που απαιτεί η τέχνη, το lifestyle και τις επιταγές του που επηρεάζουν πάντα τη μουσική παραγωγή, αλλά και τη διαφορά μεταξύ φιλοδοξίας και ματαιοδοξίας.
 
Τι θυσίες χρειάζεται να κάνει ένας καλλιτέχνης για να αναδειχτεί;
Πολύ δουλειά σε βαθμό που πολλές φορές χρειάζεται να θυσιάσεις χρόνο από την προσωπική σου ζωή. Ο καλλιτέχνης (performers) οφείλει να είναι πάντα παρόν οτιδήποτε κι αν συμβαίνει εκείνη την στιγμή στη ζωή του. «The show must go on»

Πώς είναι να ξεκινά κανείς έχοντας στο πλευρό του έναν ήδη καταξιωμένο και αναγνωρισμένο συνθέτη, από το να ξεκινά μόνος του;
Έχεις δίπλα σου έναν άνθρωπο που σε μυεί, στο χώρο της τέχνης , έναν συνοδοιπόρο, έναν φύλακα άγγελο. Ταυτόχρονα όμως φέρεις την ευθύνη που έχει κανείς στο να ανταπεξέλθει στη φήμη και το “ύψος” αυτού του ανθρώπου.

Πώς γίνεται η επιλογή των τραγουδιών και του ρεπερτορίου σας; Προσωπικό γούστο; Συμβουλές; Ή σύμφωνα με αυτό που επιτάσσει η μόδα και το lifestyle;
Την μόδα την φτιάχνουμε εμείς .Δεν αισθάνομαι ότι κανείς όταν σκέφτεται καλλιτεχνικά πρέπει να υποτάσσεται στις επιταγές του life style που δημιουργούν κάποιοι γνωστοί- άγνωστοι. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την επιλογή του ρεπερτορίου είναι τα αυστηρά καλλιτεχνικά κριτήρια. 

Έχετε το άγχος των πωλήσεων και της επιτυχίας;
Όταν κανείς εκδίδει την δουλειά του δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τον ενδιαφέρει η ανταπόκριση του κόσμου. Όμως ο λόγος που μπορεί να με κάνει να μην κοιμάμαι δεν είναι πόσους δίσκους θα πουλήσω, αλλά πόσο άρτιο είναι το αποτέλεσμα.

Ποια είναι η σχέση σας με το κοινό και τι γνώμη έχετε για το φανατικό και το φιλοθεάμον κοινό;
Σχέση Αγάπης.

Ποιος ο ρόλος της τέχνης και ένα σχόλιο για το "η μουσική είναι δίαυλος επικοινωνίας και ενώνει τους ανθρώπους και τους λαούς".
Η τέχνη είναι ένα από αυτά που μας κάνει να διαφέρουμε από τα ζώα. Σαφώς και πιστεύω ότι η μουσική ενώνει τους ανθρώπους δεν συμφωνώ όμως με την «παγκοσμιοποίηση» της μουσικής. Ο κάθε λαός έχει τη δική του μουσική ταυτότητα. 

Πώς βλέπετε τα μουσικά πράγματα σήμερα στην Ελλάδα;
Δύσκολα …. 

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ελέγξει ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης τη ματαιοδοξία του;
Καταρχήν πρέπει να κάνουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στην φιλοδοξία και την ματαιοδοξία. Φιλοδοξία είναι να μπορείς να επιτύχεις κάτι και να στοχεύεις σε αυτό. Ματαιόδοξος είναι αυτός που μάταια παρόλο που δεν μπορεί να πετύχει κάτι, συνεχίζει να προσπαθεί. Άρα το θέμα είναι πόσο εύκολα είναι να ελέγξει κανείς τη φιλοδοξία του. Με υπομονή, επιμονή και συνέπεια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v