Daniel Day-Lewis: Ο άνδρας πίσω από το Όσκαρ

Αναμενόμενο το όνομα για το Όσκαρ του Πρώτου Ανδρικού Ρόλου στην χθεσινή απονομή και απόλυτα λογικό. Ο Daniel Day-Lewis δεν είναι από τους ηθοποιούς που προκαλούν εκπλήξεις γιατί απλά, είναι ο καλύτερος.
Οι ψίθυροι γύρω από το όνομά του, τις τελευταίες μέρες, δεν είχαν αφήσει πολλά περιθώρια για εκπλήξεις. Το όνομα που ακολούθησε το «… and the Oscar goes to…» του πρώτου ανδρικού όχι μόνο ήταν το πλέον αναμενόμενο, αλλά και κέρδισε το σπουδαιότερο κινηματογραφικό βραβείο επάξια και με το σπαθί του. Ο Daniel Day-Lewis, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους ηθοποιούς, άλλωστε, έχει ήδη διανύσει -και όπως φαίνεται θα συνεχίσει- πολλά χιλιόμετρα πάνω στο κόκκινο χαλί και τη σκηνή του Kodak Theater.

Ο 50χρονος Βρετανός, λοιπόν, που κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ το 1989, για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία My Left Foot, συνεχίζει 20 χρόνια μετά να απασχολεί τους απανταχού σινε-κριτικούς που όχι μόνο δεν έχουν τίποτα να του προσάψουν ως προς το πηγαίο ταλέντο του αλλά και τον τιμούν ευκαιρίας δοθείσης με εγκωμιαστικά σχόλια και πολλά χρυσά αστεράκια. Και δικαιώνονται: Το 1992, ο Lewis είναι υποψήφιος του εξίσου σημαντικού βραβείου BAFTA, για τον Τελευταίο των Μοϊκανών. Είναι ξανά υποψήφιος για Όσκαρ το 1993 για την ταινία Στο Όνομα του Πατρός και το 2002 για την ταινία Συμμορίες της Νέας Υόρκης, έχοντας αποδώσει εκπληκτικές ερμηνείες και στις δύο περιπτώσεις.

«Και αυτό είναι το πλησιέστερο που θα πλησιάσω ποτέ στην ιπποσύνη, οπότε ευχαριστώ», λέει ο Day-Lewis χαριτολογώντας όταν πιάνει στα χέρια του το χρυσό αγαλματάκι. Και πράγματι, ο ρόλος του στο There Will Be Blood, ως αδίστακτος «πετρελαιάς», μισάνθρωπος και συμφεροντολόγος, που δεν σταματά πουθενά προκειμένου να αποκτήσει πλούτο και δύναμη, κάθε άλλο παρά «ιπποτικός» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Αναμφισβήτητα «ιπποτικός», ωστόσο, ήταν ο συγκλονιστικός τρόπος με τον οποίο τον προσέγγισε.

Πίσω από τις κάμερες, ο Daniel Day-Lewis θεωρείται ένας από τους πιο εκλεκτικούς ανθρώπους της βιομηχανίας του κινηματογράφου, κάτι που αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έχει πρωταγωνιστήσει μόνο σε τρεις ταινίες τα τελευταία δέκα χρόνια. Αλλά τι ταινίες… Είναι ιδιαίτερα μεθοδικός ηθοποιός, μελετώντας σε βάθος τον κάθε του ρόλο, ενώ παθιάζεται τόσο που ουσιαστικά γίνεται ένα με τον χαρακτήρα που υποδύεται καθ’όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Στην προσωπική του ζωή, ο Day-Lewis απέκτησε το 1995 τον πρώτο του γιο με την Γαλλίδα ηθοποιό Isabelle Adjani, με την οποία ωστόσο μόλις είχε χωρίσει. Έναν χρόνο αργότερα, στα γυρίσματα της ταινίας The Crucible, γνώρισε τη σημερινή σύζυγό του και κόρη του συγγραφέα-σεναριογράφου της ταινίας Arthur Miller, Rebecca Miller, με την οποία έχει αποκτήσει άλλους δύο γιους. Από τότε και μετά το ζευγάρι μοιράζει το χρόνο του στα δύο τους σπίτια, στην Αμερική και την Ιρλανδία.

Ε. Μ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v