Ν. Kακλαμάνης: ”Θα είμαι πάντοτε ο εαυτός μου”

Εχουν αποκληθεί ”εκλογές προσωπικοτήτων και όχι παρατάξεων” και μάλλον είναι έτσι. Λίγα 24ωρα πριν τις δημοτικές εκλογές, το In2life θέτει εννέα ”γρήγορα” ερωτήματα στον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη.

Περισσότερο από όλες τις άλλες, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι ”εκλογές προσωπικοτήτων” και ουσιαστικού πολιτικού προσανατολισμού και λιγότερο ”παρατάξεων”. Το in2life δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό να γνωρίσει καλύτερα τους υποψηφίους.

Λίγα μόλις 24ωρα πριν την αναμέτρηση, θέσαμε εννέα ”γρήγορα” ερωτήματα στον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη.

κ. Κακλαμάνη, με τι θα αλλάζατε την καριέρα σας ως πολιτικού;

Έγινα γιατρός και υπηρέτησα το λειτούργημα αυτό από αγάπη στον άνθρωπο. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο διάλεξα και τον πολιτικό στίβο. Για να προσφέρω στους συμπολίτες μου. Δεν θεωρώ την πολιτική ως καριέρα, αλλά όπως και την ιατρική, ως αποστολή, που πρέπει να ασκείται με ιερότητα και υπευθυνότητα και με αποκλειστικό στόχο, το κοινό καλό.

Αν τελικά εκλεγείτε, μπορείτε να σκεφτείτε έναν χαρακτηρισμό με τον οποίον θα θέλατε οι Αθηναίοι να θυμούνται τη θητεία σας;

Να με φωνάζουν απλώς με το όνομά μου: Νικήτα.

Μπορείτε να μας αναφέρετε τις ιδέες που έχετε δει στο πρόγραμμα των αντιπάλων σας και σας άρεσαν;

Διάβασα προσεκτικά τα προγράμματα των συνυποψηφίων μου και παρακολούθησα τις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Με δεδομένο ότι από την 1/1/2007, θα κληθούμε να συνεργαστούμε ο καθείς με ρόλου που θα του ορίσουν οι πολίτες, για την Αθήνα και τους Αθηναίους, μου αρέσει το ότι υπάρχουν κοινές ιδέες. Όπως η πρόταση για την δημιουργία Δημοτικού Θεάτρου καθώς και αρκετές από τις ιδέες-προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε πολλές περιπτώσεις οι καλές προθέσεις ”κολλάνε” στην έλλειψη πόρων. Εσείς, πώς θα χρηματοδοτήσετε το πρόγραμμά σας;

Αποτελεί πεποίθησή μου ότι ένα Πρόγραμμα ακόμη και Προεκλογικό δεν αποτελεί καταγραφή ”καλών προθέσεων” αλλά δέσμευση προς τους πολίτες. Η πορεία μου δείχνει πως ανταποκρίνομαι μέχρι τέλους στις δεσμεύσεις μου. Γι’ αυτό το πρόγραμμα του Συνδυασμού μας ”Αθήνα, πόλη της Ζωής μας” συνοδεύεται από αναλυτικό τεύχος κοστολόγησης των προτάσεων μας καθώς και τα αντίστοιχα αναλυτικά στοιχεία τεκμηρίωσης ως προς την αναγκαιότητα αλλά και εφικτότητα υλοποίησής τους.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο στην Αθήνα και τι σας αρέσει να κάνετε εκεί;

Η Αθήνα έχει πολλά όμορφα σημεία σε όλες τις γειτονιές της τα οποία τα επισκέπτομαι συχνά.

Αρκετοί επικοινωνιολόγοι θεωρούν πως είναι εναντίον σας το ότι δεν εμφανίζετε την εικόνα του ”αμερικάνου” πολιτικού με την μεγάλη οικογένεια, τα παιδιά, το σκύλο κλπ. Εσείς πόσο πιστεύετε ότι ”μετράει” ένα τέτοιο ”καθωσπρέπει” στην εικόνα που σχηματίζουν οι έλληνες ψηφοφόροι;

Ο καθωσπρεπισμός και το life-style δεν επεδίωξα να είναι τα χαρακτηριστικά που θα σημαδέψουν την προσωπική ή πολιτική μου πορεία. Ήμουν, είμαι και θα είμαι πάντοτε ο εαυτός μου.

Ο πολιτισμός είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της Αθήνας; Τι σας λείπει περισσότερο από το πολιτιστικό ”οπλοστάσιο” της πρωτεύουσας;

Στο πολιτιστικό ”οπλοστάσιο” της πρωτεύουσας προσθέτουμε τη δική μας πρόταση, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με τίτλο ” Αθήνα: Αιώνια Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Η στρατηγική για τον πολιτισμό”

Θα μας πείτε ένα ωραίο βιβλίο που διαβάσατε τον τελευταίο καιρό και μια ωραία ταινία που είδατε;

Ένα βιβλίο που όχι μόνο είχα την ευκαιρία να διαβάσω αλλά και την χαρά να παρουσιάσω ήταν της καλής μου φίλης και δημοσιογράφου της Αλεξάνδρας Τσόκλα με τίτλο ”Κοιμόταν Μαζί τους”. Πρόκειται για δεκαέξι αυτοτελείς και ολοζώντανες ιστορίες που θα μπορούσαν να συμβούν στον καθένα δίπλα μας ή ακόμα και σε εμάς τους ίδιους.

Κάθε ιστορία έχει και το δικό της μικρό δίδαγμα, και μας ωθεί να μάθουμε να κάνουμε πράγματα για τους ανθρώπους που αγαπάμε πριν να είναι αργά.

Να κοιτάμε τα μεγάλα και όχι τα μικρά. Να είμαστε αυστηροί με τους εαυτούς μας και επιεικείς με τους άλλους. Να αξιοποιούμε τη στιγμή σαν να είναι η τελευταία. Να μη μένουμε αδρανείς γιατί δεν έχουμε πολλά περιθώρια.

Η αλήθεια είναι ότι το βαρύ προεκλογικό μου πρόγραμμα δεν μου άφησε χρόνο για κάποια ταινία αν και είμαι σινεφίλ.

Είχα όμως την ευκαιρία σε κάποια από τις επισκέψεις μου στο Εκλογικό Κέντρο της Πλατείας Συντάγματος όπου κάθε βράδυ υπήρχαν διαφορετικά πολιτιστικά δρώμενα για ένα μήνα, να παρακολουθήσω τη ενδιαφέρουσα ταινία ”Αθήνα Αναζητώντας την Χαμένη Πόλη” σε σκηνοθεσία Μάρκου Γκαστίν και Σούλας Δρακοπούλου.

Ένα πορτρέτο της πόλης της Αθήνας, έτσι όπως ζει μέσα από τις ταινίες. Ένα σινε-κολάζ φτιαγμένο από αποσπάσματα κλασσικών ελληνικών ταινιών που ζωγραφίζουν ένα πορτρέτο μιας νεαρής σύγχρονης Αθήνας, μιας πόλης που έχει αλλάξει και εξακολουθεί να αλλάζει...

Ασχέτως αποτελέσματος, όταν περάσει όλο το άγχος της εκλογικής αναμέτρησης, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε για τον εαυτό σας, για να χαλαρώσετε;

Μια ολόκληρη μέρα με τους γονείς μου, που μου έλειψαν πολύ όλο αυτό το διάστημα.

Δημήτρης Γλύστρας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v