Έφυγε από τη ζωή η Μαρίνα Λαμπράκη της Εθνικής Πινακοθήκης

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.
Έφυγε από τη ζωή η Μαρίνα Λαμπράκη της Εθνικής Πινακοθήκης
Θλίψη έχει προκαλέσει σε όλη τη χώρα η είδηση του χαμού της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, μιας γυναίκας με πείσμα, μιας «μεγάλης κυρίας» του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και της μακροβιότερης διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης

Η Μαρίνα Λαμπράκη γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.

Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και με θέμα: "Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη".

Η Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που από το 1992 υπηρέτησε ως Διευθύντια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Επίσης, μεταξύ άλλων, διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου σε ανακοίνωσή του «εκφράζοντας ομόφωνα τη βαθιά του λύπη για την απώλεια της Μαρίνας Λαμπράκη Πλάκα και την ευγνωμοσύνη του για το έργο της» αποφάσισε:

Να παραστεί σύσσωμο στην κηδεία της.

Να εκφωνήσει μέλος του τον επικήδειο.

Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη της.

Να δοθεί το όνομά της σε αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v