Γιατί αγαπάμε παράφορα τον Liam Gallagher

Ο Liam Gallagher παραμένει ένας απόλυτα αυθεντικός ροκ σταρ, ένα αθυρόστομο αλάνι της διπλανής πόρτας.
Γιατί αγαπάμε παράφορα τον Liam Gallagher
Λίγες εβδομάδες πριν την πρώτη σόλο εμφάνισή του στην Αθήνα και στο Release Athens 2022, βάλαμε κάτω όλους τους λόγους που μας έκαναν να παρακολουθούμε κάθε βήμα ενός απ’τους μεγαλύτερους rock stars των ημέρων μας.

Απ’το καλοκαίρι του 2009, όταν ο Noel Gallagher άφησε τους Oasis λίγα λεπτά πριν τη συναυλία τους στο Rock En Seine Festival κοντά στο Παρίσι, η κουβέντα για το πότε θα επανενωθούν δεν σταμάτησε ποτέ. Για κάποια χρόνια φάνηκε πως και ο ίδιος ο Liam Gallagher αυτό περίμενε, καθώς έβγαζε δίσκους με τα εναπομείναντα μέλη του γκρουπ ως Beady Eye. Έπρεπε να φτάσει το 2017, όταν πια ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του, για να φανεί πως άφησε πίσω του τις ένδοξες μέρες των 90s (και το βάρος που έφεραν στις πλάτες του) και καταστάλαξε στο βασικό του μότο: Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να είσαι ο εαυτός σου.

Από τότε, κάθε δίσκος του αποτελεί ξεχωριστό γεγονός για τη μουσική της Μ. Βρετανίας αφού και οι τρεις του κυκλοφορίες -με την τελευταία να έχει βγει πριν μερικές εβδομάδες-  κατακτούν την κορυφή των UK Charts, ενώ ο ίδιος, λίγο πριν κλείσει τα πενήντα του χρόνια, δείχνει να είναι στην καλύτερη του φάση. Αυτές τις μέρες ολοκλήρωσε μια εντυπωσιακή τριάδα συναυλιών, ξεκινώντας απ’ το γήπεδο της ομάδας που αγαπάει από μικρός, της Manchester City και κλείνοντας με τη μεγάλη του επιστροφή στο Knebworth, στο χώρο όπου με τους Oasis έγραψε ιστορία το 1996, σπάζοντας κάθε πιθανό ρεκόρ προσέλευσης και ζήτησης εισιτηρίων μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Για να μην τα πολυλογούμε, ο Liam Gallagher πέρα από εθνικός θησαυρός της Αγγλίας είναι μια αυθεντική περσόνα, ένα αθυρόστομο αλάνι της διπλανής πόρτας που έζησε το όνειρο του και έγινε ένας χαρισματικός frontman, χωρίς να σταματήσει να λέει ό,τι ακριβώς σκέφτεται, όπως ακριβώς κάνουμε οι περισσότεροι, πίνοντας μία μπύρα (ενίοτε και περισσότερες) με τους φίλους και τις φίλες μας. Ε, καμιά φορά όλοι λέμε καμιά κουβέντα παραπάνω.

Με αφορμή την πολυαναμενόμενη εμφάνισή του στο Release Athens στις 2 Ιουλίου στο πλευρό του Iggy Pop σε μια, εκ των προτέρων, ιστορική συναυλία, συγκεντρώσαμε κάποιους απ΄ τους λόγους που μας έκαναν να τον αγαπήσουμε: το πηγαίο του χιούμορ, τις πάντα ζουμερές δηλώσεις του και φυσικά, τις αξέχαστες ερμηνείες του.

Η επιστροφή στο Knebworth

Η μεγάλη έκπληξη της πρώτης του συναυλίας στο Knebworth την περασμένη εβδομάδα ήταν η συμμετοχή του John Squire, κιθαρίστα και βασικού συνθέτη των Stone Roses, στο “Champagne Supernova” με το οποίο και έκλεισε το σετ του. Το ίδιο είχε συμβεί και το 1996, στην εμφάνιση των Oasis.



WhatsApp Ricky

Πρώτη (θα ακολουθήσoυν και άλλες παρακάτω) κλασική στιγμή του Liam από συνέντευξη. Μιλώντας στο GQ το 2017 για τη μουσική που ακούν τα παιδιά του και μιλώντας για το πάθος που έχουν με το grime, θα αναφέρει «αυτόν τον τύπο, τον WhatsApp Ricky. Κατάλαβες, αυτός ο Αμερικανός μάγκας, στυλάτος, αστείος, χρυσά δόντια». Όταν ο δημοσιογράφος τον διορθώνει και του λέει πως μάλλον εννοεί των A$AP Rocky, ο Liam θα απαντήσει: «Μπράβο, αυτός. Ο WhatsApp Ricky. Έτσι κι αλλιώς, αυτό είναι γαμημένα καλύτερο όνομα».

Η συνάντηση με τον Sacha Baron Cohen

Την πρώτη φορά που συναντήθηκε ο Liam με τον Sacha Baron Cohen, ο Άγγλος rock star καθόταν με τον Bono σε ένα καναπέ και άρχισε να ρωτάει τον Cohen, ποιος είναι ο μεγαλύτερος, γαμημένος rock star. Όταν απάντησε ο Bono, τον απείλησε να τον καρφώσει στο μάτι. Λίγο καιρό αργότερα, ο Cohen θα βάσιζε τον ήρωα των "Brothers Grimsby" στη φιγούρα του Liam Gallagher.



Οι Oasis στο Glanstonbury

Αν και το ντεμπούτο των Oasis στο φημισμένο Glanstonbury Festival συνέβη ένα μήνα πριν κυκλοφορήσουν τον πρώτο τους δίσκο το 1994, η επιστροφή τους την επόμενη χρονιά ως headliners ήταν η στιγμή που έγινε σαφές πια, πως μπροστά μας είχαμε ένα απ’ τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της δεκαετίας. Η απίθανη ερμηνεία του Liam στο “Slide Away”, με το ντέφι στο λαιμό για κάποιο λόγο, παραμένει μια ανατριχιαστική στιγμή της καριέρας του.



Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη κατάσταση της μουσικής βιομηχανίας σήμερα

Στα παρασκήνια του Lollapalooza Festival το 2017, η κάμερα του BBC πέτυχε τον Liam να φτιάχνει μια κούπα τσάι. Ακολούθησαν τα καλύτερα 36 δευτερόλεπτα στην ιστορία του YouTube, με ένα χιουμοριστικό ρεσιτάλ που κατέληγε κάπως έτσι: «μετά αναρωτιέστε γιατί δεν υπάρχουν αληθινοί rock stars πια. Γιατί μας έχετε βάλει να κάνουμε αυτές τις μαλακίες. Γαμημένοι».



Ο εντός έδρας θρίαμβος

Λίγα τετράγωνα απ’ το σπίτι που μεγάλωσαν, στο Maine Road της Machester City, o Liam τραγουδάει το κομμάτι των Oasis που αγαπάει πιο πολύ, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα.



Ο Cantona στο βίντεο κλιπ του “Once”

Αν στα 90s έλεγες στον Liam πως κάποια στιγμή θα καλέσει το μεγαλύτερο αστέρι της μισητής Manchester United να παίξει σε video clip του, μπορεί να σε άρχιζε στις γροθιές. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε όμως. Η παρουσία του Γάλλου σε ένα απ’ τα καλύτερα τραγούδια της σόλο καριέρας του Gallagher, είναι μια πραγματικά μεγάλη στιγμή.



Από μικρό και από τρελό…

Τελευταίο και καλύτερο. Όποια ή όποιος σκέφτηκε να βάλει μια χούφτα παιδάκια να πάρουν συνέντευξη απ’ τον Liam Gallagher, αξίζει συγχαρητήρια, προαγωγή και ότι άλλο επιθυμεί στη ζωή του. Απ’ τα βίντεο που βλέπεις συνέχεια όταν θέλεις να γελάσει το χειλάκι σου.



Το Release Athens θα υποδεχτεί τον Iggy Pop και τον Liam Gallagher, το Σάββατο 2 Ιουλίου, στην Πλατεία Νερού. Μαζί τους, οι φοβεροί Sleaford Mods, οι ανερχόμενοι The K’s και οι δικοί μας, The Noise Figures.

Όλες οι πληροφορίες (lineup, τιμές, πρόγραμμα, πρόσβαση) στο www.releaseathens.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v