SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Κτήμα Αϊβαλή – Χρήστος Αϊβαλής: Ο Παραδοσιακός

Πολλών γενεών αμπελουργός, αλλά πρώτης γενιάς οινοποιός, ο Χρήστος Αϊβαλής είναι αυτοδημιούργητος και αφοσιωμένος στην παραγωγή ποιοτικού Αγιωργίτικου για μακρά παλαίωση, αλλά και για πραγματική απόλαυση.

Κτήμα Αϊβαλή – Χρήστος Αϊβαλής: Ο Παραδοσιακός

Πολλών γενεών αμπελουργός, αλλά πρώτης γενιάς οινοποιός, ο Χρήστος Αϊβαλής είναι αυτοδημιούργητος και αφοσιωμένος στην παραγωγή ποιοτικού Αγιωργίτικου για μακρά παλαίωση, αλλά και για πραγματική απόλαυση.

Μιλάει για τα κρασιά του με την αφοσίωση και την περηφάνεια του πατέρα που μιλάει για τα παιδιά του. Είναι, χωρίς υπερβολή, πηγή γνώσης για την τέχνη (και την αγάπη) του κρασιού, αλλά και εξαιρετικός οικοδεσπότης.

Επίσης είναι γλαφυρότατος και ιδιαίτερα φιλικός, κι ας μας υποδέχτηκε νωρίς το πρωί, έχοντας περάσει την προηγούμενη νύχτα (και μέρα) φιλοξενώντας μία επιτροπή βουλευτών από την Αυστραλία, που ταξίδεψαν μέχρι τη Νεμέα για να δοκιμάσουν τα κρασιά του.

Μας εξηγεί τον πατροπαράδοτο τρόπο αμπελουργίας και οινοποίησης που ακολουθεί, αλλά και την αξία και τη δύναμη που δίνουν στη γεύση και την ποιότητα των κρασιών του τόσο οι κλιματολογικές συνθήκες όσο και η εδαφική ιδιομορφία των πραγματικά αρχαίων αμπελώνων της περιοχής.

Στο μικρό οινοποιείο του τα κρασιά του ζυμώνονται σε μικρές ανοξείδωτες δεξαμενές και ωριμάζουν σε καινούργια γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια.

Δοκιμάσαμε τη Νεμέα ΟΠΑΠ Αϊβαλής 2004 (ενδεικτική τιμή 13 ευρώ), από τις πιο αρωματικές και περίτεχνες, καθώς και το φημισμένο ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2004 (ενδεικτική τιμή 24 ευρώ), μία Νεμέα ΟΠΑΠ που παράγεται από σπάνιο Αγιωργίτικο μεγαλωμένο σε παλαιά, ορεινά κλήματα.

Όσο για το στέμμα του, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει, το φημισμένο ”4” (ενδεικτική τιμή 50 ευρώ), μία premium Νεμέα ΟΠΑΠ που παράγεται σε έναν απομακρυσμένο, αρχαίο αμπελώνα έκτασης μόλις 4 στρεμμάτων, αυτό θα το βρούμε σε πολύ επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια με πολύ εκλεκτικές λίστες κρασιών.

Το Οινοποιείο Αϊβαλή βρίσκεται στην περιοχή Πετρί και είναι επισκέψιμο κατόπιν συννενοήσεως στο τηλέφωνο 27520-29641.

άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2