Περιήγηση και αγορές

Περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, το Βερολίνο απαιτεί... βόλτες. Ψάχνοντας για τις αγορές σας επισκεφτείτε κάποιο από τα περισσότερα των 200 μουσεία της πόλης και γνωρίστε τις γκαλερί. Μην παραλείψετε τους περιπάτους στο Ανατολικό Βερολίνο.

Όπως είπαμε, το Βερολίνο είναι ”απλωμένη” πόλη. Ετσι ακόμη και αν είστε του... περπατήματος, θα αναγκαστείτε να επιλέγετε τους προορισμούς του περιπάτου σας, αφού οι αποστάσεις ανάμεσα στα ενδιαφέροντα σημεία της πόλης είναι υπολογίσιμες.

Το μετρό είναι σε γενικές γραμμές δύσχρηστο και απευθύνεται στο γνώστη της γερμανικής, ενώ τα δρομολόγια των λεωφορείων (καταλληλότερο σαφώς μέσο για να δει κανείς την πόλη) θα είναι δύσκολο να ανακαλυφθούν. Ωστόσο στα θετικά των συγκοινωνιών, πρέπει να αναφερθεί η συχνότητα των δρομολογίων και η ακρίβεια άφιξής τους. Τα ταξί είναι σχετικά φθηνά, αν και λίγο ακριβότερα από της Αθήνας, με την ταρίφα να ξεκινά από 2,5 ευρώ.

Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε 3 τουλάχιστον μέρες πριν μπορέσετε να κινείστε άνετα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για γενικότερες περιηγήσεις η γραμμή ”100”, την οποία εξυπηρετούν μόνο διώροφα ”λονδρέζικα” λεωφορεία, περνά από σχεδόν όλα τα αξιοθέατα μέσα σε 45- 50 λεπτά.

Ενδιαφέρουσα θα βρείτε πιθανότατα και μια βόλτα στην Potsdamer Platz, το επίκεντρο της άλλοτε ”no man’s land”. Το εντυπωσιακό με τη συγκεκριμένη περιοχή είναι πως οικοδομήθηκε από το μηδέν σε χρόνο ρεκόρ, μόλις σε πέντε χρόνια. Στη θέση των εγκαταλειμμένων κτιρίων του ’50 φιγουράρουν τώρα πανύψηλοι ουρανοξύστες και το διάσημο για το θόλο του Sony Center.

-----Ψώνια

Τα εμπορικά κέντρα του Βερολίνου είναι διάσπαρτα: πλησίον της Unter den Linden, στην Kurfurstendam στο Charlotternburg και στην Potsdamer Platz (Δυτικό Βερολίνο). Οι τιμές είναι χαμηλότερες από τις αθηναϊκές, αν και στις γνωστές φίρμες δεν θα βρείτε διαφορά μεγαλύτερη των 10- 15 ευρώ. Η αγορά του Βερολίνου, περισσότερο ίσως από αυτή άλλων πόλεων θέλει ”ψάξιμο”. Οι πλέον φιλότιμοι θα ανταμειφθούν.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των πιο ”ανήσυχων” αγοραστών, μια βόλτα στο Ανατολικό Βερολίνο επιβάλλεται: στην Oranienstrasse, αλλά κυρίως στην Frankfurt Alee και στους κάθετους δρόμους. Εκεί θα βρείτε φθηνά αντικείμενα του στρατού της ΛΔΓ, ρούχα από δεύτερο χέρι, αλλά και σχεδιαστικά ανήσυχα ρούχα, τα οποία αγγίζουν συχνά τα όρια της τέχνης και σχεδόν πάντα είναι ”τσιμπημένα”.

Μεγάλη εντύπωση προξενούν οι βιτρίνες (πανέμορφες συλλήψεις και πρωτότυπο design) ακόμα και των πιο ασήμαντων μαγαζιών. Το εσωτερικό των καταστημάτων είναι εξίσου καλαίσθητο, δελεάζοντας τον υποψήφιο αγοραστή. Οι σπάταλοι θα πρέπει να επιδοθούν σε ασκήσεις... αυτοσυγκράτησης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υπαίθριες αγορές, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι αφιερωμένες στα είδη παλαιοπωλείου. Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε την πολύβουη αγορά στην Arkonaplatz (Κυριακές από τις 10.00 έως τις 16.00) στο Mitte, όπως και την διασημότερη αγορά παλαιών ειδών Trodelmarkt στο Charlottenburg. Η τελευταία είναι αρκετά ακριβή, αλλά θα εντυπωσιαστείτε με τα κάθε λογής και προελεύσεως αντικείμενα που τίθενται προς πώληση.

-----Αξιοθέατα

Το Βερολίνο είναι ”η πόλη των μουσείων”. Αν και λείπει το... highlight στυλ Λούβρου, μικρά ή μεγαλύτερα μουσεία ανοίγουν σχεδόν κάθε μήνα, ενώ τα 200 και πλέον υπάρχοντα θα σας φανούν υπέρ-αρκετά.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Bauhaus Archiv, όπου φιλοξενούνται τα πρωτότυπα των ιδεών του διάσημου καλλιτεχνικού ρεύματος, αλλά και το Pergamon Museum, στο οποίο έχει μεταφερθεί ολόκληρος (!) αρχαίος ναός από την Πέργαμο.

Εξάλλου, σχεδόν πάντα φιλοξενούνται στο Βερολίνο καταπληκτικές εκθέσεις. Αν βρεθείτε εκεί μέχρι τον Ιανουάριο, περάστε μια βόλτα από το Kulturforum (το καταπληκτικό κτιριακό συγκρότημα- περιοχή που φιλοξενεί πολλές από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης), ώστε να δείτε την εντυπωσιακή έκθεση ”Ο ιδιώτης Picasso” με έργα και φωτογραφίες του μεγάλου ζωγράφου από την ιδιωτική του ζωή.

Ακόμη, μια επίσκεψη αξίζει η Nationalgalerie, όπου φιλοξενείται ο εικαστικός πλούτος της Γερμανίας, ενώ ενδιαφέρον σίγουρα θα βρείτε το μουσείο τηλεπικοινωνιών (Museum fur Kommunikation) και το εβραϊκό μουσείο (Judisches Museum) που αποτελεί ταυτόχρονα και αρχιτεκτονικό ”διαμάντι”.

Οι λάτρεις της ιστορίας θα απογοητευτούν από την απουσία οποιουδήποτε σχεδόν μουσείου που να σχετίζεται με κάποιον από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, καθώς ”οι Γερμανοί δεν θέλουν να θυμούνται”.

Αν βρεθείτε στο Βερολίνο χειμώνα -που είναι και το πιθανότερα στατιστικά-, θα έχετε να αντιμετωπίσετε το κρύο. Η θερμοκρασία συχνά πέφτει κάτω από το μηδέν και δημιουργεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα την ανάγκη για ξεκούραση και λίγη ζεστασιά. Κανένα πρόβλημα: Το Βερολίνο είναι γεμάτο από καλόγουστα καφέ και μικρά μπαρ όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα καλό κονιάκ και να συνεχίσετε την περιήγησή σας.

Περισσότερο από την Πύλη του Βραδεμβούργου και το διάσημο ανακατασκευασμένο Raichstag (τη γερμανική Βουλή), θα σας προτείναμε να περπατήσετε στο Ανατολικό Βερολίνο της Karl Marx Alee, κατά μήκος των προσόψεων των άλλοτε σοσιαλιστικών μπλοκς, πολλά εκ των οποίων τώρα ρημάζουν ακατοίκητα. Μπορεί η συγκεκριμένη βόλτα να μην πληροί τις προϋποθέσεις της ”τουριστικής ατραξιόν”, αλλά θα σας δώσει μια ιδέα για το πώς ήταν η ζωή στο Ανατολικό Βερολίνο πριν από 10-15 χρόνια και πώς είναι σήμερα. Στην περιοχή θα βρείτε και αναρίθμητα ”εναλλακτικά” καφέ με avant garde διακόσμηση και μουσική.

Βέβαια, μην παραλείψετε την βόλτα στο υπάρχον μέρος του τείχους. Σε περίπου 1,5 χιλιόμετρο τείχους, φιλοξενείται έκθεση γκράφιτι με σύγχρονα αλλά και προ της πτώσης έργα.

Στην Alexander Platz, το αλλοτινό κέντρο του ανατολικού τμήματος της πόλης ορθώνεται ο ψηλότερος πύργος παρατήρησης στην Ευρώπη, ο Fernsehturn, με ύψος 365 μέτρα. Εκεί στα 200 και πλέον μέτρα μπορείτε να πάρετε μια πλήρη άποψη του Βερολίνου, ενώ λίγα μέτρα ψηλότερα, στο Telecafe, μπορείτε να πιείτε τον καφέ σας ή να φάτε. Το καταπληκτικό είναι πως όση ώρα κάθεστε σε κάποιο από τα τραπέζια του Telecafe, δίπλα στις τεράστιες τζαμαρίες, αυτό περιστρέφεται αργά φέρνοντας μπροστά σας ολόκληρη την πόλη! Η είσοδος στον πύργο κοστίζει 7,5 ευρώ, ενώ το φαγητό περίπου 10-15 ευρώ.

-----Βραδινή Διασκέδαση

Είπαμε: Το Βερολίνο είναι πόλη ολοζώντανη και λογικά δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα να βρείτε οποιουδήποτε είδους διασκέδαση σας ενδιαφέρει. Από συναυλίες συμφωνικής μουσικής και Jazz έως VIP clubs. Αν είστε περισσότερο ανήσυχοι προτιμείστε clubs όπως το Watergate, στις όχθες του ποταμού Spree.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή τα προγράμματα των κέντρων διασκέδασης δεν είναι σταθερά, προμηθευτείτε το περιοδικό Zitty (εάν μιλάτε γερμανικά) ή το Exberliner (για τους γνωρίζοντες την αγγλική). Είναι και τα δύο σαν τα ”δικά μας” Αθηνόραμα και Έξοδος και θα σας κατατοπίσουν πλήρως για το συμβαίνει στην πόλη τις ημέρες που θα είστε εκεί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v