Carl Sagan: Ο επιστήμονας των άστρων

Ποιος ήταν ο Carl Sagan; Οι επιστήμονες Διονύσης Σιμόπουλος, Δημήτρης Νανόπουλος, Θανάσης Οικονόμου και ο μπλόγκερ Zyklone Beta μιλούν για μια εξέχουσα προσωπικότητα.
Carl Sagan: Ο επιστήμονας των άστρων
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το σύμπαν είναι όλα όσα υπάρχουν ή έχουν υπάρξει ή θα υπάρξουν. Οι προβληματισμοί μας για το σύμπαν μας προκαλούν σύγχυση. Υπάρχει ένα μούδιασμα στην ράχη, ένα κόμπιασμα στην φωνή μια αχνή αίσθηση, σαν μακρινή ανάμνηση πτώσης από μεγάλο ύψος. Γνωρίζουμε ότι πλησιάζουμε το μεγαλύτερο από όλα τα μυστήρια. Το μέγεθος και η ηλικία του σύμπαντος ξεπερνούν την συνηθισμένη ανθρώπινη αντίληψη. Χαμένο κάπου μεταξύ της απεραντοσύνης και της αιωνιότητας είναι το μικρό πλανητικό μας σπίτι, η Γη. Για πρώτη φορά έχουμε την δύναμη να αποφασίσουμε την μοίρα του πλανήτη, αλλά και την δική μας. Είναι μια εποχή μεγάλου κινδύνου. Αλλά το είδος μας είναι νέο και περίεργο και γενναίο. Είναι πολλά υποσχόμενο. Τις τελευταίες χιλιετίες, κάναμε τις πιο εκπληκτικές και απρόσμενες ανακαλύψεις σχετικά με το σύμπαν και την θέση μας σε αυτό. Πιστεύω ότι το μέλλον μας εξαρτάται έντονα από το πόσο καλά καταλαβαίνουμε το σύμπαν, στο οποίο επιπλέουμε όπως ένας κόκκος σκόνης στον πρωινό ουρανό.

- Carl Sagan (9 Νοεμβρίου 1934-20 Δεκεμβρίου 1996), απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ Cosmos.

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 προβλήθηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ Cosmos: A Personal Voyage του Carl Sagan, κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί ότι τριάντα (και βάλε) χρόνια μετά τα λόγια και οι ιδέες του θα συνέχιζαν να διαμορφώνουν συνειδήσεις και να αποτελούν σημείο αναφοράς στην εκλαΐκευση μιας πολύπλοκης για το ευρύ κοινό επιστήμης.

Όμως η κληρονομιά αυτού του χαρισματικού αμερικάνου αστρονόμου και αστροφυσικού, οι προφητικές του απόψεις για τα μυστήρια του Σύμπαντος (του ‘Cosmos’ όπως το αποκαλούσε) και η αγάπη του για την επιστήμη φαίνεται πως θα συντροφεύουν για… έτη φωτός όλους εκείνους που κοιτούν τα άστρα και αναρωτιούνται: «Ποιοι είμαστε και από πού ερχόμαστε;».

Η 9η Νοεμβρίου, είναι μια μέρα γιορτής για την ζωή και την διδασκαλία του Sagan, του οποίου οι τηλεοπτικές εκπομπές, τα δεκάδες βιβλία και τα projects στη NASA - με αποκορύφωμα τα δύο Voyager – επηρέασαν και επηρεάζουν γενιές σκεπτόμενων ανθρώπων. Όμως είναι και μια ημέρα αφιερωμένη στην ομορφιά της επιστήμης, στην έρευνα και στον σκεπτικισμό. Μια ημέρα αφιερωμένη στην φαντασία, στο όνειρο της εξερεύνησης, στο πάθος για την ανακάλυψη άλλων πολιτισμών και στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος, μέρος του οποίου είναι και αυτή η «χλωμή μπλε κουκίδα», ο πλανήτης μας. Συμπτωματικά, μια ημέρα μετά, η 10η Νοεμβρίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη, μιας ιδέας που επίσης πρέσβευε η διδασκαλία του Sagan.

Στο πνεύμα αυτό λοιπόν, ζητήσαμε από ανθρώπους είτε γνώρισαν προσωπικά είτε επηρεάστηκαν σημαντικά από τον Carl Sagan να μοιραστούν με εμάς τις σκέψεις τους για την συνεισφορά του «επιστήμονα των άστρων» στην σύγχρονη επιστήμη.

Διαβάστε τα κείμενα του Διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Π. Σιμόπουλου, του Καθηγητή Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δημήτρη Β. Νανόπουλου, του Καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου Θανάση Οικονόμου και του επιστημονικού blogger Zyklone Beta στα Υποθέματα δεξιά ή κάνοντας κλικ πάνω στα ονόματά τους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v