Η ελληνική τζαζ σκηνή στο in2life

Τα μεγαλύτερα ονόματα του εγχώριου τζαζ στερεώματος μας μιλούν για τη δουλειά τους, τις μουσικές τους αναζητήσεις και το κοινό της τζαζ στην Ελλάδα.
Η ελληνική τζαζ σκηνή στο in2life
των Νικόλα Γεωργιακώδη, Γιώργου Κόκουβα

Από την αφρικανική «ψυχή» της Νέας Ορλεάνης και τους παριζιάνικους πειραματισμούς μέχρι τους πρώτους αθηναϊκούς τζαζ ήχους και τα στέκια που μετατράπηκαν σε «φωλιές» της τζαζ, το ιδιαίτερο αυτό μουσικό είδος διέγραψε μια πορεία κατευθείαν προς τις καρδιές των φανατικών φίλων του και έχει χτίσει μια δυνατή ελληνική κοινότητα. Πόσο μεγάλη είναι όμως;

Το ερώτημα αν «υπάρχει τζαζ σκηνή στην Ελλάδα» τίθεται στους μουσικούς του είδους εδώ και δεκαετίες. Η απάντηση δεν είναι εύκολο να δοθεί λεκτικά. Δίνεται με το πιάνο, το σαξόφωνο, την τρομπέτα, τους αυτοσχεδιασμούς που ακούγονται στα λίγα αλλά καλά αθηναϊκά στέκια της τζαζ. Δίνεται με κάθε live, με κάθε δίσκο που κυκλοφορεί, με κάθε δημιουργικό μπόλιασμα άλλων ειδών που επιχειρούν με τις νότες.

Έτσι προτιμούν να μιλάνε οι καλλιτέχνες της τζαζ – σαν το μουσικό όργανο να ήταν η φωνή τους. Για το in2life, κάνουν μια εξαίρεση και απαντούν… με λέξεις στα ερωτήματά μας, περιγράφοντάς μας την σημερινή πραγματικότητα στο ελληνικό τζαζ στερέωμα.

Οι σπουδαίοι έλληνες τζαζίστες Γιώργος Κοντραφούρης, Δημήτρης Καλαντζής, Μάριος Στρόφαλης και Τάκης Μπαρμπέρης και ο ιθύνων νους πίσω από το Jazz Corner85, σημείο δημιουργικής συνάντησης των τζαζ καλλιτεχνών της Αθήνας, Δημήτρης Μήτσης, μας εξηγούν πώς κόλλησαν το «μικρόβιο» της τζαζ, πώς μπορεί να ζήσει ένας καλλιτέχνης από την μουσική του και αν, τελικά, υπάρχει κοινό στην Ελλάδα που εκτιμά τα ιδιαίτερα μονοπάτια του είδους.

Διαβάστε τις μίνι-συνεντεύξεις που μας παραχώρησαν, κάνοντας κλικ στα αντίστοιχα υποθέματα του αφιερώματος, που θα βρείτε ακριβώς δεξιά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v