Οι λαοί της Μέσης Γης

Οι λαοί της Μέσης Γης

Όπως κάθε κόσμος ο οποίος… σέβεται τον εαυτό του, έτσι και η Μέση Γη του Τόλκιν είναι γεμάτη από λαούς, ο καθένας από τους οποίους χωρίζεται σε εκάστοτε φυλές. Συνολικά, υπάρχουν τέσσερεις κύριοι λαοί: τα Ξωτικά, οι Νάνοι, τα Χόμπιτ και οι Άνθρωποι. Και οι τέσσερεις αυτοί λαοί, εμφανίζονται στην κινηματογραφική τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μέσα από διαφορετικούς πρωταγωνιστές, ενώ τους ίδιους λαούς θα δούμε και στο επερχόμενο «Χόμπιτ».

Ξωτικά

Τα Ξωτικά αποτελούν τους πρώτους κατοίκους της Μέσης Γης και της Άρντα. Σε αντίθεση με τους Ανθρώπους, είναι απρόσβλητα από αρρώστιες και μπορούν να πεθάνουν μόνο από βίαιο θάνατο. Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να επιζήσουν από πληγές οι οποίες θα σκότωναν έναν Άνθρωπο. Όσα Ξωτικά πεθαίνουν, πάνε στα "Δώματα του Μάντος", του Βάλα των ψυχών, όπου θα μείνουν μέχρις ότου ο Υπέρτατος Θεός Ilúvatar αποφασίσει το Τέλος του Κόσμου. Τα Ξωτικά μπορούν να ζουν σε δύο κόσμους ταυτόχρονα, τον ορατό και τον αόρατο.

Μιλάνε διαφορετικές γλώσσες, έχουν συνήθως μαύρα, καφέ ή ξανθά μαλλιά, μυτερά αυτιά, ολόλευκο δέρμα, ενώ το ύψος τους δεν ξεπερνά τα 1,80 μέτρα. Οι αισθήσεις τους, και συγκεκριμένα η όραση και η ακοή, είναι πολύ πιο οξυμένες σε σχέση με τους Ανθρώπους, ενώ διακρίνονται για τις ικανότητές τους στην τοξοβολία. Επίσης, δεν κοιμούνται, αλλά μάλλον ξεκουράζουν το μυαλό τους σε «ξύπνια» όνειρα ή κοιτώντας όμορφα πράγματα.

Διάσημα Ξωτικά από τον κινηματογραφικό «Άρχοντα» είναι ο Legolas, η Arwen και η Galadriel.

Άνθρωποι

Η φυλή των Ανθρώπων είναι η δεύτερη φυλή που δημιούργησε ο Θεός, Ilúvatar. Επειδή ξύπνησαν στην έναρξη της Πρώτης Εποχής, σε αντίθεση με τα Ξωτικά τα οποία ξύπνησαν τρεις Εποχές νωρίτερα, ονομάζονται «Afterborn». Οι Άνθρωποι στην μυθολογία του Τόλκιν φέρουν το λεγόμενο Δώρο των Ανθρώπων, την θνησιμότητα δηλαδή, μιλούν αρκετές διαφορετικές γλώσσες, έχουν ύψος από 1,80 έως δύο μέτρα και ζουν από ογδόντα μέχρι εκατό χρόνια. Σε αντίθεση με τα ξωτικά, αρρωσταίνουν και πεθαίνουν.

Η φυλή των ανθρώπων εκπροσωπείται στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» μεταξύ άλλων από τον Aragorn II Elessar, τον Boromir και τον Theoden.

Νάνοι

Απ' όταν απέκτησαν πραγματική ζωή, οι Νάνοι βυθίστηκαν σε έναν βαθύ ύπνο από τον δημιουργό τους, τον Aüle. Τους έκρυψε ενώ ήταν κοιμισμένοι σε διάφορες βουνίσιες τοποθεσίες. Ο Ilúvatar τους ξύπνησε, μόνο μετά από το ξύπνημα των Ξωτικών. Οι Νάνοι εξαπλώθηκαν στο Νότιο Έντορ και τελικά ίδρυσαν συνολικά επτά βασίλεια. Πλάστηκαν με δυνατό σώμα και χαρακτήρα από τον δημιουργό τους, το ύψος τους δεν ξεπερνά το ενάμισι μέτρο (είναι λίγο πιο ψηλοί από τα Χόμπιτ), τα μούσια τους αποτελούν τιμή για εκείνους (γι’ αυτό και τα… προσέχουν τόσο), ενώ ο μέσος όρος ζωής τους είναι περίπου 250 χρόνια. Είναι πολύ πιο δυνατοί από τους Ανθρώπους, τα Χόμπιτ και τα Ξωτικά, μπορούν να μάθουν πολύ γρήγορα καινούργιες ικανότητες και διακρίνονται για το πείσμα και την μυστικοπάθειά τους.
Στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» γνωρίσαμε την φυλή των Νάνων μέσα από τον άκρως διασκεδαστικό χαρακτήρα του Gimli.

Χόμπιτ

Ο Τόλκιν θεωρεί την φυλή των Χόμπιτ ως παρακλάδι εκείνης των Ανθρώπων. Εγκαταστάθηκαν στις κοιλάδες του Μεγάλου Ποταμού Anduin στις αρχές της Τρίτης Εποχής, αλλά μετά από το πέρασμα μίας χιλιετίας, άρχισαν να μεταναστεύουν από τα Βουνά της Ομίχλης στα δυτικά, προς το Eriador. Τελικά εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Shire. Τα Χόμπιτ είναι ακόμα πιο μικρόσωμα από τους Νάνους, γι' αυτό και οι Άνθρωποι τους αποκαλούν Halflings, δηλαδή «Μισούς». Έχουν μυτερά αυτιά, γυμνά ανθεκτικά πόδια προστατευμένα από πυκνές τρίχες στα πέλματα, λατρεύουν το φαγητό, το ποτό και την καλοπέραση, μισούν την ακαταστασία, τις περιπέτειες και την αναστάτωση και μπορούν να κινούνται με απόλυτη ησυχία χωρίς να γίνονται εύκολα αντιληπτά.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην τριλογία του «Άρχοντα» έχει ένα Χόμπιτ, ο πασίγνωστος πλέον Frodo Baggins.

Ορκ

Δημιουργήθηκαν για να υπηρετούν το κακό, από τους σκοτεινούς άρχοντες Melkor, Sauron και Saruman, επομένως δεν αποτελούν αυθεντικές φυλές, αλλά περισσότερο μια διαστρέβλωση χαρακτηριστικών από άλλες φυλές της Μέσης Γης, όπως τα Ξωτικά και οι Άνθρωποι. Η λεπτομερής προέλευση των πλασμάτων αυτών πάντως, δεν είναι ξεκάθαρη στα βιβλία του Τόλκιν. Τα Ορκ αποδυναμώνονται στο φως του ήλιου και γι’ αυτό κινούνται μόνο όταν νυχτώσει. Η όψη τους είναι αποκρουστική, με σκούρο δέρμα, μεγάλο στόμα και μυτερά δόντια. Το αίμα τους είναι μαύρο, ενώ συνηθίζουν να τρέφονται με ζωντανή σάρκα, ακόμα και αν αυτή είναι από κάποιον της φυλής τους. Στην τριλογία του «Άρχοντα», εμφανίζεται μια δυνατότερη φυλή Ορκ, οι Uruk-hai, δημιούργημα του μάγου Saruman.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v