Σπουδές στο εξωτερικό: Λονδίνο, Χρόνινχεν ή στο Ουρμπίνο;

Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Σουηδία, Ολλανδία. Έλληνες φοιτητές σε ξένα Πανεπιστήμια μιλούν για το κόστος ζωής στις κατ’ εξοχήν «ελληνικές» φοιτητούπολεις του εξωτερικού, το πόσο εύκολα προσαρμόστηκαν στην εκεί κουλτούρα και δίνουν συμβουλές επιβίωσης προς… ξενιτεμένους.
Σπουδές στο εξωτερικό: Λονδίνο, Χρόνινχεν ή στο Ουρμπίνο;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για τα πρωτοετή «ψάρια» στα εγχώρια Πανεπιστήμια, δώσαμε συμβουλές σε προηγούμενο άρθρο. Τι γίνεται όμως για όσους επέλεξαν να σπουδάσουν ή να κάνουν το μεταπτυχιακό τους σε κάποιο από τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού; Πόσο διαφορετικά είναι εκεί τα πράγματα όσον αφορά την εύρεση στέγασης, την προσαρμογή στην κουλτούρα και το κόστος ζωής; Τι θα πρέπει να επιδιώξουν και τι θα πρέπει να αποφύγουν;

Αναζητήσαμε νυν και… τέως φοιτητές σε μερικές από τις κατ’ εξοχήν «ελληνικές» φοιτητούπολεις στην Αγγλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία και τους βομβαρδίσαμε με ερωτήσεις για οτιδήποτε έχει να κάνει με τις σπουδές τους στα ξένα. Εύρεση σπιτιού ή εστίας, κόστος διαμονής, κόστος διαβίωσης, μετακίνηση με συγκοινωνίες, κουλτούρα και νοοτροπία του λαού, καθώς και τα εκάστοτε «πρέπει» και «μη» τις κάθε πόλης.

Επίσης, τους ζητήσαμε να επισημάνουν τις διαφορές ανάμεσα στην ελληνική καθημερινότητα και αυτή του εξωτερικού, να αναφέρουν τι τους λείπει και τι όχι από την Ελλάδα. Τα… αποτελέσματα της εκάστοτε «ανάκρισης» μπορείτε να δείτε στα Υποθέματα του Αφιερώματος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v