Κριτικοί κινηματογράφου: Φώτα, κάμερα, γράφουμε!

Τι είναι αυτό που κάνει μια ταινία καλή; Γιατί η γνώμη του κοινού διαφέρει τόσο συχνά από τις κριτικές; Και πώς είναι η ζωή μέσα σε άδειες αίθουσες κινηματογράφου; Τέσσερις κριτικοί απαντούν δύσκολες ερωτήσεις.
Κριτικοί κινηματογράφου: Φώτα, κάμερα, γράφουμε!
των Ηρώς Κουνάδη, Νικόλα Γεωργιακώδη

Πώς θα ήταν η ζωή αν πληρωνόσουν για να βλέπεις ταινίες; Απαντήσατε «ονειρεμένη»; Ωραία. Τώρα σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή αν έπρεπε να βλέπεις 3-4 ταινίες την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα, συνήθως πρωί, με καφέ αντί για μπύρα, και μετά να γράφεις μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική γνώμη γι’ αυτές. Τι σκεφτήκατε πρώτα: ότι τώρα καταλαβαίνετε γιατί η γνώμη του κοινού συχνά διαφωνεί με τις κριτικές, ή ότι το «αντικειμενική γνώμη» είναι σχήμα οξύμωρο;

«Η ζωή είναι πολύ μικρή για να σπαταλάς δύο ώρες σε μια ταινία που τελικά δεν θα σου αρέσει» έγραφε πριν από δεκαετίες ο Roger Ebert, ένας από τους πιο διάσημους –και πλέον αμφιλεγόμενους– κριτικούς κινηματογράφου παγκοσμίως. «Γι’ αυτό, διαβάστε τις κριτικές. Μην εμπιστεύεστε τα trailer. Τα trailer του Mr. Jones, μιας πολύ σοβαρής ταινίας για έναν μανιοκαταθλιπτικό, έδειχναν απλά έναν πολύ χαρούμενο τύπο» συνέχιζε.

Και κάπως έτσι, παρακινούμενος από αυτήν την συμβουλή ή απλώς πέφτοντας όλο και συχνότερα επάνω σε στήλες κινηματογράφου, ο κόσμος άρχισε να διαβάζει τις κριτικές. Και το «μάγεψε κοινό και κριτικούς» (με την έμφαση στο «και») έγινε η στάνταρ διαφήμιση κάθε ταινίας που φιλοδοξούσε να σπάσει ταμεία χωρίς να απεκδυθεί τον μανδύα της τέχνης. Ήταν, όμως, τόσο ελάχιστες φορές αληθινή, όσες και οι ταινίες που όντως μάγεψαν κοινό και κριτικούς –με την έμφαση πάντα στο «και».

Τι είναι, αλήθεια, αυτό που κάνει μια ταινία καλή, όταν βλέπεις 3-4 ταινίες την εβδομάδα, κάθε εβδομάδα, επί πέντε/δέκα/είκοσι χρόνια; Πόσο εύκολο είναι να πέσεις στην παγίδα που με απλά λόγια θα περιγράφαμε ως δε-μου-αρέσει-πια-τίποτα-γιατί-έχω-σιχαθεί-τη-δουλειά-μου; Και τι είναι αυτό που κάνει «καλό» έναν κριτικό κινηματογράφου;

Ζητήσαμε από τους ανθρώπους που υπογράφουν κάθε εβδομάδα τις κριτικές των ταινιών, συμβουλεύοντάς μας, διασκεδάζοντάς μας, ενίοτε εκνευρίζοντάς μας (όταν δεν συμφωνούμε) και συχνά αποτρέποντάς μας (από το να σπαταλήσουμε δύο ώρες σε μια ταινία που δεν θα μας αρέσει) να μας απαντήσουν σε όλα αυτά. Και σε κάτι ακόμα: Ποιες είναι οι τρεις αγαπημένες τους ταινίες, όλων των εποχών.

Διαβάστε τις απαντήσεις, που ποικίλλουν από τον Πολίτη Κέιν μέχρι την Υπολοχαγό Νατάσσα, στη δεξιά στήλη, στα Υποθέματα του Αφιερώματος.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v