Τα αθλήματα των Special Olympics

Τα αθλήματα των Special Olympics
Οι 7.500 αθλητές από 185 χώρες που θα συμμετέχουν στους φετινούς Special Olympics, θα λάβουν μέρος συνολικά σε 21 εντυπωσιακά αθλήματα Ολυμπιακού τύπου και δύο αθλήματα επίδειξης, τα οποία στην προκειμένη περίπτωση θα είναι το άκρως δημοφιλές τα τελευταία χρόνια Beach Volley και η Κολύμβηση Ανοικτής Θαλάσσης.
|-ad- |
Αρκετά είναι παρόμοια με τα αντίστοιχα των Ολυμπιακών Αγώνων, άλλα διεξάγονται με ορισμένες τροποποιήσεις, ενώ υπάρχουν και προσθήκες που δεν θα τις βρούμε στην λίστα των Ολυμπιακών Αθλημάτων, όπως το Μπότσε, το Γκολφ και το Πατινάζ επί Δαπέδου. Πάρτε μια γεύση από τα πιο εντυπωσιακά και μην χάσετε την ευκαιρία να παρευρεθείτε στην ιδιαίτερη αυτή γιορτή θέλησης, ψυχικής και σωματικής δύναμης.

*Τένις
Θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ και διαχωρίζεται σε Μονό, Διπλό και Μεικτό διπλό. Στους Special Olympics της Αθήνας οι αγώνες θα γίνουν αποκλειστικά σε γήπεδα σκληρής επιφάνειας, ενώ τα σκορ σε αυτή την διοργάνωση θα καθορίζονται από short sets. Ο παίκτης που θα κερδίσει τέσσερα παιχνίδια προηγούμενος με δύο παιχνίδια διαφορά κερδίζει το σετ.

*Μπάντμιντον
Το πιο γρήγορο άθλημα ρακέτας παγκοσμίως θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι περάσουν από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου. Θα συμμετέχουν 160 αθλητές σε τρεις κατηγορίες αγωνισμάτων: Μονό, Διπλό και Μεικτό Διπλό, όπως ακριβώς και στο τένις. Οι αγώνες θα τελειώνουν στα δύο κερδισμένα games των 21 πόντων.

*Γκολφ
Από τις… ειδικές προσθήκες των φετινών Special Olympics το άθλημα του γκολφ θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουνίου μέχρι τις 2 Ιουλίου στη Γλυφάδα, φιλοξενώντας 135 αθλητές σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός.

*Δυναμική Άρση Βαρών
Προσπάθεια, επιμονή και αφοσίωση. Τρεις λέξεις που χαρακτηρίζουν πλήρως τo άθλημα της Άρσης Βαρών στους Special Olympics, το οποίο θα διεξαχθεί από 27 Ιουνίου μέχρι 3 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο. Με αρκετές αλλαγές σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στους Ολυμπιακούς, θα περιλαμβάνει τρεις κατ’ εξοχήν δυναμικές ασκήσεις: Βαθύ Κάθισμα, Πιέσεις Πάγκου και Άρσεις Θανάτου. Οι αθλητές λαμβάνουν μέρος και στα τρία αγωνίσματα και βραβεύονται για το καθένα ξεχωριστά καθώς και για το σύνολό τους.

*Γυμναστική (Ενόργανη και Ρυθμική)
Η γυμναστική στους Special Olympics είναι ατομικό άθλημα και περιλαμβάνει την ενόργανη γυμναστική ανδρών και γυναικών και την ρυθμική γυμναστική γυναικών. Όπως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχουν έξι αγωνίσματα για τους άντρες (ασκήσεις εδάφους, πλάγιος ίππος, κρίκοι, άλμα, δίζυγο και μονόζυγο) και τέσσερα για τις γυναίκες (άλμα, ασυμμετρικό δίζυγο, δοκός ισορροπίας και ασκήσεις εδάφους). Στον τομέα της ρυθμικής γυμναστικής συμπεριλαμβάνονται το σχοινάκι, το στεφάνι, η μπάλα, οι κορύνες και η κορδέλα. Ο κάθε αθλητής ή αθλήτρια, θα μπορεί να συμμετέχει σε όλα τα αγωνίσματα ή σε ένα ή και περισσότερα από αυτά. Οι αγώνες Γυμναστικής θα φιλοξενηθούν από 30 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Κλειστό Γυμναστήριο Ελληνικού με την συμμετοχή 290 αθλητών και αθλητριών.

*Ιππασία
Κατά κοινή ομολογία, ένα από τα πιο συναρπαστικά αθλήματα των Special Olympics, η Ιππασία απαιτεί ισορροπία, ευστάθεια και σωστή επικοινωνία και «συνεργασία» μεταξύ αλόγου και αναβάτη. Στο πρόγραμμα των αγώνων θα διεξαχθούν συνολικά πέντε αγωνίσματα: ιππική δεξιοτεχνία, υπερπήδηση εμποδίων, εκτέλεση συγκεκριμένων ασκήσεων, ασκήσεις επίπεδης εργασίας και σκυταλοδρομία δύο ατόμων. Οι αγώνες της ιππασίας θα διεξαχθούν από 27 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2011 στις Εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο.

*Beach Volley
«Δυναμική» είσοδος για το δημοφιλές άθλημα στους θερινούς Special Olympics για πρώτη φορά στην ιστορία ως άθλημα επίδειξης. Οι αγώνες θα διεξαχθούν την Πέμπτη 30 Ιουνίου και θα συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν και στο αγώνισμα του κανονικού βόλεϊ. Οι ομάδες που θα αποτελούνται από τρεις αθλητές Special Olympics και έναν συνοδό και θα έχουν μέχρι δύο αναπληρωματικούς. Οι κανονισμοί των αγώνων θα είναι ίδιοι με αυτούς του βόλεϊ, ενώ θα διεξάγονται σε ομίλους με ένα σετ των 21 πόντων. Το άθλημα θα φιλοξενηθεί στο Προπονητήριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, στο Φάληρο.

* Κολύμβηση Ανοιχτής Θαλάσσης
Ακόμα ένα άθλημα που κάνει την παρθενική του εμφάνιση στους Special Olympics ως άθλημα επίδειξης. Το αγώνισμα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα αθλήματα του Υγρού Στίβου, θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου στην ιστιοπλοϊκή Ακαδημία Σχινιά στο Μαραθώνα και θα συμμετέχουν 44 αθλητές, οι οποίοι θα διανύσουν διαδρομή 1.500 μέτρων παράλληλα της ακτογραμμής.

*Μπότσε
Ακόμα ένα… αποκλειστικό αγώνισμα των Special Olympics, το Μπότσε θυμίζει σε αρκετά σημεία τους «βώλους» που παίζαμε μικροί. Βασική αρχή του είναι η ρίψη μιας μπάλας σε έναν στόχο με σκοπό να φτάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτόν. Το παιχνίδι απαρτίζεται από δύο ομάδες και παίζεται με οκτώ μπάλες - τέσσερεις για κάθε ομάδα – και ένα μικρότερο μπαλάκι/ στόχο που ονομάζεται «παλίνα». Κάθε ομάδα ρίχνει με συγκεκριμένη σειρά τις τέσσερεις μπάλες προς τον στόχο και όταν αυτές εξαντληθούν τον πόνο κερδίζει η ομάδα της οποία η μπάλα είναι πλησιέστερα στην παλίνα. Οι αγώνες θα διεξαχθούν από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

* Bowling
Αν και ούτε αυτό ανήκει στα Ολυμπιακά Αθλήματα, δεν παύει να θεωρείται το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο των Special Olympics αφού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα άτομα με διανοητική αναπηρία. Τα βοηθάει στο να αθληθούν και ταυτόχρονα να ενταχθούν ομαλότερα στο κοινωνικό σύνολο. Το άθλημα του μπόουλινγκ θα διεξαχθεί από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στο αθλητικό πάρκο Μπλάνος (1ο χλμ. Λεωφ. Πικερμίου, Σπάτα-Αττικής).

* Ποδόσφαιρο
Η λάμψη της στρογγυλής θέας δεν θα μπορούσε να λείπει από την διοργάνωση των Special Olympics. Μάλιστα, το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα με τους περισσότερους συμμετέχοντες στους φετινούς αγώνες. Εκτός από το «παραδοσιακό» ποδόσφαιρο, οι Special Olympics θα περιλαμβάνουν διαγωνισμούς επιμέρους δεξιοτήτων, οι οποίοι επιτρέπουν στους αθλητές να εκπαιδευτούν και να διαγωνισθούν σε βασικές δεξιότητες του ποδοσφαίρου όπως η ντρίμπλα, το σουτ και το τρέξιμο. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα φιλοξενηθούν από 26 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου στην περιοχή του Αγίου Κοσμά/Ελληνικού και στο Κορωπί.
Στα υπόλοιπα αγωνίσματα των φετινών Special Olympics βρίσκουμε την Κολύμβηση, τον Στίβο, τον Μαραθώνιο, το Μπάσκετ, την Ποδηλασία , την Χειροσφαίριση, το Τζούντο, το Καγιάκινγκ, το Σόφτμπολ, την Επιτραπέζια Αντισφαίριση και την Ιστιοπλοΐα. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα αθλήματα των φετινών Special Olympics εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v