SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Παράλληλες εκδηλώσεις: Στο πνεύμα της γιορτής

Παράλληλες εκδηλώσεις: Στο πνεύμα της γιορτής

Ακριβώς όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 απλώθηκαν σε όλη την πόλη, έτσι και οι Special Olympics 2011 δεν «συμβαίνουν» μόνο στα γήπεδα, αλλά σκορπίζουν το πνεύμα της γιορτής σε διάφορα σημεία της Αθήνας, διαδίδοντας τις αξίες της συμμετοχής, της διαφορετικότητας και της ελπίδας.

Ιδού ορισμένα από τα highlights των μη αθλητικών εκδηλώσεων, που αξίζει να σημειώσετε στην ατζέντα σας.

Φεστιβάλ Special Olympics

Συναυλίες, χορευτικά, πάρκο ψυχαγωγίας, εργαστήρια κατασκευών, προβολές ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, ταχυδακτυλουργοί και μίμοι, καταλαμβάνουν από τις 26 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου (και ώρες 10.00-19.00) τον χώρο γύρω από το ΟΑΚΑ, ανάμεσα στο «Τείχος των Εθνών» και την «Αγορά». Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ το πρόγραμμα κάθε ημέρας είναι αφιερωμένο σε μια ξεχωριστή γεωγραφική περιοχή, που συμμετέχει στους Special Olympics. Συγκεκριμένα:

26 Ιουνίου: Ευρώπη & Ευρασία
27 Ιουνίου: Μέση Ανατολή & Νότια Αφρική
28 Ιουνίου: Ασία και Χώρες του Ειρηνικού
29 Ιουνίου: Βόρεια Αμερική
30 Ιουνίου: Ανατολική Ασία
2 Ιουλίου: Λατινική Αμερική
3 Ιουλίου: Αφρική

Πρεσβείες και διάφοροι φορείς των αντίστοιχων περιοχών συμμετέχουν παρουσιάζοντας κυρίως παραδοσιακές μουσικές των χωρών τους καθώς και χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις.

Έτσι, όσοι βρεθούν στο Φεστιβάλ θα γνωρίσουν την παραδοσιακή μουσική της Ελβετίας με το αλπικό κόρνο και το μικρό διατονικό ακορντεόν, θα χορέψουν με μουσικές και τραγούδια από τις περιοχές των Άνδεων μέχρι τις ακτές του Ειρηνικού, θα νοιώσουν από κοντά το πάθος του Αργεντίνικου Τάνγκο, θα βιώσουν τη μυσταγωγία των ιδιαίτερων ινδονησιακών χορών, θα διασκεδάσουν με παραδοσιακές ουγγαρέζικες μελωδίες αλλά και ολλανδικά παραδοσιακά τραγούδια, και θα λικνιστούν στους σουίνγκ και τζαζ ρυθμούς της αμερικάνικης μπάντας.

Κινηματογραφώντας την διαφορετικότητα

Όλοι οι επισκέπτες του Φεστιβάλ καλούνται να ανατρέψουν τις προκαταλήψεις μέσα από το αφιέρωμα «Έτσι Είμαι – Ανατρέποντας Προκαταλήψεις» του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα παρουσιάζεται καθημερινά στο Φεστιβάλ Special Olympics στην "τέντα των οικογενειών".

Το αφιέρωμα μας προσκαλεί μέσα από 22 ταινίες τεκμηρίωσης, να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους με αναπτυξιακά και νοητικά προβλήματα και να δούμε τον κόσμο με τα δικά τους μάτια. Οι ταινίες του αφιερώματος ρίχνουν φως στην προσωπικότητα και την καθημερινότητα των συγκεκριμένων ατόμων και των κοντινών τους ανθρώπων. Από τη μια, αναδεικνύονται οι δυσκολίες στην επικοινωνία, η πάλη για κοινωνική ενσωμάτωση και η ανεπάρκεια υποστηρικτικών πρακτικών. Από την άλλη όμως, δείχνουν, ότι η στήριξη από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, τα ταλέντα, η δύναμη ψυχής και οι επιθυμίες αυτών των ανθρώπων, υπερνικούν τόσο τα προβλήματα, όσο και τις προκαταλήψεις.

Παιχνίδι για όλους στον προαύλιο χώρο του ΟΑΚΑ

Καθημερινά οι μικροί επισκέπτες μπορούν να παίζουν στο μεγάλο Πάρκο Ψυχαγωγίας της Ecoland που αποτελείται από μεικτό γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου, καθώς και παιχνίδια αναρρίχησης και ταλάντωσης. Παράλληλα θα διοργανώνονται καθημερινά ομαδικά κινητικά παιχνίδια όπως γιγάντιο Jenga, συγχρονισμένο σκι, σφουγγαροδρομίες, τρισδιάστατο παιχνίδι μνήμης και πολλά άλλα. Κάτω από τις ειδικά διαμορφωμένες τέντες θα πραγματοποιούνται εργαστήρια ζωγραφικής, σκίτσου, πυλού, χάρτινων αντικειμένων, τα οποία υποστηρίζονται από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Το Λούνα Πάρκ της Ανακύκλωσης που οργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης είναι μία ψυχαγωγική, αλλά και ενημερωτική δράση για τους μικρούς… φεστιβαλιστές, με γνωστά παιχνίδια που έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα με μηνύματα ανακύκλωσης, ώστε τα παιδιά ενώ διασκεδάζουν, παράλληλα, να εκπαιδεύονται στα υλικά που ανακυκλώνονται στον μπλε κάδο αλλά και στο πώς συμμετέχουμε σωστά στην ανακύκλωση.

Εργαστήρια σκίτσου και δημιουργίας animation με πλαστελίνη θα πραγματοποιηθούν από τους σπουδαστές και τους καθηγητές της Σχολής Ορνεράκη με σκοπό να μεταδώσουν τη χαρά της δημιουργίας στους αθλητές και στο κοινό του Φεστιβάλ και να τους παρασύρουν σε ένα δημιουργικό παιχνίδι.

Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Kosmos 93,6 θα βρίσκονται καθημερινά εκεί για να σκορπίσουν τα χρώματα της μουσικής σε μικρούς και μεγάλους αλλά και να δώσουν τη δυνατότητα σε αθλητές και κοινό να γίνουν για λίγα λεπτά μουσικοί παραγωγοί και να μεταδώσουν ζωντανά από το χώρο του Φεστιβάλ τα μηνύματα των αγώνων.

Η Διεθνής Επιτροπή Special Olympics θα βρίσκεται στο Φεστιβάλ για να διασκεδάσει τους παρευρισκόμενους με ποικίλες διαδραστικές εκδηλώσεις καθώς και για να μας ενημερώσει για την ιστορία των αγώνων Special Olympics.

Οι χορηγοί και οι επίσημοι υποστηρικτές των αγώνων θα υποδέχονται μικρούς και μεγάλους με πρωτότυπες δράσεις και εκδηλώσεις. Τα παιδιά θα αγωνιστούν με Hot Wheels, θα φωτογραφηθούν με την Barbie και θα παίξουν με τα παιχνίδια της Fisher-Price μέσα στην τέντα της Mattel. Όλοι οι συμμετέχοντες θα απολαύσουν τις "γωνιές ευτυχίας" μέσα στις τεράστιες "φούσκες αφρού" της Coca Cola.

Παιχνιδοκονσόλες X-Box με πρωτότυπα ηλεκτρονικά παιχνίδια θα βρίσκονταο στο περίπτερο της Microsoft. Ένα πρωτότυπο αυτοκινούμενο ταχυδρομείο των ΕΛ.ΤΑ θα μας ταξιδέψει στον κόσμο της έντυπης επικοινωνία. Θα μυηθούμε στον σύγχρονο κόσμο της καινοτομίας και της τεχνολογίας αλλά και της ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας. Τέλος, ο ΟΠΑΠ επιφυλάσσει διάφορες εκπλήξεις με την παρουσία του στον χώρο του Φεστιβάλ.

Μουσικές νότες και θέατρο

Ξεχωριστή θέση στο καθημερινό πρόγραμμα έχει το μουσικό όργανο βιόλα-κλαρινέτο-μπάντζο-τρομπέτα-κιθάρα-ντραμς…ή απλά, το Skoog. Δεν είναι παιχνίδι. Δεν είναι μόνο ένα μουσικό όργανο, αλλά πολλά όργανα μαζί μέσα σ' ένα πολύχρωμο κουτί γεμάτο τεχνολογία. Πιέζοντας, τσιμπώντας, κυλώντας και χτυπώντας μπορείς εύκολα να παίξεις νότες και συγχορδίες. Το Skoog κάνει τη μουσική προσιτή σε όλους: από μουσικούς που θέλουν να πειραματιστούν, μέχρι και παιδιά που πιθανόν δεν μπορούν ή δεν ξέρουν να παίξουν κλασικά μουσικά όργανα. Εργαστήρια Skoog θα πραγματοποιούνται καθημερινά και θα κορυφωθούν με μια μεγάλη συναυλία με συνοδεία μεγάλης μπάντας.

Θεατρικές παραστάσεις και θέατρο σκιών συμπληρώνουν το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Το "Θέατρο του Παπουτσιού πάνω στο δέντρο" παρουσιάζει την παράσταση "Αμυγδαλοτσακίσματα" σε αφήγηση Βαλεντίνας Παπαδημητράκη. Με αφορμή τον αρχαιοελληνικό μύθο, η Αμυγδαλένια, η ψυχή της αμυγδαλιάς, μας ταξιδεύει σε λαϊκά παραμύθια από τη Μ. Ασία, τη Χίο, τη Θράκη. Οι ιστορίες ξεπηδούν μέσα από τα μαγικά της αμύγδαλα και σμίγουν με παραδοσιακά τραγούδια, σε μια παράσταση σαν συναυλία. Οι μικροί θεατές μπορούν να τραγουδήσουν μαζί με την Αμυγδαλένια και τον μουσικό, αλλά και να συμμετάσχουν στη δράση, να βρουν τρόπους για να βοηθήσουν τον ήρωα να ολοκληρώσει το σκοπό του ή να ξεφύγει από τον κίνδυνο.

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος θα διασκεδάζει τους συμμετέχοντες με το έργο "Ο Καραγκιόζης Πρωταθλητής" καθώς και με άλλες μικρής διάρκειας παραστάσεις με αφορμή τους ολυμπιακούς αγώνες Special Olympics 2011.

"Κούκλες" και "κούκλοι" θα γιορτάζουν καθημερινά μαζί μας τη διαφορετικότητα. Ο "Ούπς", η κούκλα της Αννέτας Στεφανοπούλου, εμφανίζεται στη σκηνή του Φεστιβάλ. Εκεί βλέπει μια κατασκευή- γλυπτό από ξύλινα τουβλάκια. Την επεξεργάζεται, αποφασίζει να την αγγίξει και την γκρεμίζει. Στην προσπάθειά του να επαναφέρει το αρχικό γλυπτό, δημιουργεί άλλα αντικείμενα (μια κιθάρα, ένα παράθυρο, μια γυναίκα) τα οποία του προκαλούν ποικίλα συναισθήματα. Κάθε φορά όμως που ξεχνάει ότι είναι εφήμερες κατασκευές και επιθυμεί να τα αντιμετωπίσει σαν πραγματικότητα τα γκρεμίζει. Αρχικά περνάει από την μια κατασκευή στην άλλη, αλλά στο τέλος κουράζεται από το πλασματικό παιχνίδι που παίζει στον εαυτό του και αποφασίζει να εγκαταλείψει τον ξύλινο κόσμο που τον ταλαιπωρεί. Όμως, αυτός ο ξύλινος κόσμος έχει άλλα σχέδια για τον Ούπς!... Ένα παιχνίδι όπου φαντασία και πραγματικότητα γεννούν έναν μοναδικό κόσμο, τον κόσμο του Ούπς.

Η Λίτα Ασλάνογλου παρουσιάζει την μαριονέτα "Ιβάν", που μπορεί να φαίνεται τρομερός αλλά είναι μόνο διασκεδαστικός. Η Σωτηρία Καραπατάκη θα διασκεδάσει μικρούς και μεγάλους σε μια παράσταση δρόμου με τη μαριονέτα "Σαλταπίδης", ο οποίος είναι ένας σαλτιμπάγκος που ζει σ'ένα χαρτόκουτο. Όταν ξυπνάει βγαίνει από το σπιτάκι του και το ρίχνει στο χορό.

Αθλητές και θεατές σε (δια)δράση

Για πρώτη φορά στους Special Olympics της Αθήνας διοργανώνονται οι «Διαδραστικές Αθλητικές Δραστηριότητες», ή αν προτιμάτε USE, από το Unity Sports Events. Αυτές είναι ανοιχτές διοργανώσεις, στις οποίες αθλητές των Special Olympics, μεγάλα ονόματα του διεθνούς αθλητισμού, καλλιτέχνες και φίλαθλοι δοκιμάζουν το ταλέντο και τις επιδόσεις τους σε αθλήματα όπως η ποδηλασία, το γκολφ και η ιστιοπλοΐα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης αγώνες επίδειξης ανάμεσα σε διάσημους αθλητές, για να… μάθετε από τους καλύτερους. Η είσοδος είναι, και εδώ, ελεύθερη. Το πρόγραμμα των αθλημάτων θα το βρείτε εδώ.


άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2