SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Nτοκυμαντέρ: Πώς γεννιέται ένα βιβλίο; [video]

Οι περισσότεροι από όσους έχουν περάσει καλά με ένα βιβλίο έχουν πιθανότατα αναρωτηθεί πως πραγματικά φτιάχνεται αυτή η κιβωτός ιστοριών και πληροφορίας. Η κάμερα του In2life παρακολούθησε την γέννηση ενός βιβλίου και μίλησε με τους ειδικούς  

Nτοκυμαντέρ: Πώς γεννιέται ένα βιβλίο; [video]

Οι περισσότεροι από όσους έχουν περάσει καλά με ένα βιβλίο έχουν πιθανότατα αναρωτηθεί πως πραγματικά φτιάχνεται αυτή η κιβωτός ιστοριών και πληροφορίας.

Το In2life παρακολουθεί όλη την πορεία της δημιουργίας ενός βιβλίου από τη στιγμή που φτάνει στον εκδοτικό οίκο έως τη στιγμή που περιμένει τους αγοραστές στα ράφια του βιβλιοπωλείου.Μiλά με ανθρώπους του βιβλίου για το κάθε στάδιο της επεξεργασίας του και κινηματογραφεί τα θεαματικότερα σημεία της δημιουργίας του.

Μιλάμε με έναν από τους σημαντικότερους εκδοτικούς οίκους, τις Εκδόσεις Ψυχογιός όπου ο Εμπορικός Διευθυντής κ. Νίκος Ψυχογιός μας ξεναγεί στην περιοχή που δεν φτάνει το μάτι του αναγνώστη. Ο ίδιος εξηγεί με ποιον τρόπο αποφασίζεται ποιο βιβλίο θα εκδοθεί και ποιο όχι, τις διαδοχικές επεξεργασίες κειμένου και πλοκής που υφίσταται η συγγραφική «πρώτη ύλη», την ύψιστης σημασίας δουλειά του επιμελητή, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους καθορίζεται το κόστος ενός αντιτύπου.

Ο τυπογράφος κ. Χάρης Πέππας εξηγεί το πρώτο τεχνικό στάδιο της δημιουργία ενός βιβλίου, μας δίνει λεπτομέρειες για το χαρτί και για τις μεθόδους εκτύπωσης και μας ξεναγεί στις αντίστοιχες μηχανές.

Ο βιβλιοδέτης κ. Παντελής Ροδόπουλος, συνιδιοκτήτης του βιβλιοδετείου Ηλιόπουλος- Ροδόπουλος μάς δείχνει τι περιλαμβάνει το πιο εντυπωσιακό στάδιο της γέννησης ενός βιβλίου και μας μαθαίνει τα πάντα από την σύνθεση των τυπογραφικών και το ράψιμο, έως το κόλλημα, το κόψιμο και την κατασκευή των εξωφύλλων και το πακετάρισμα.

Τέλος, ο κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος των βιβλιοπωλείων Ευριπίδης μας μιλά για την πορεία του ελληνικού βιβλίου τα τελευταία χρόνια, αλλά και για τις προτιμήσεις του ελληνικού αναγνωστικού κοινού.


 

άρθρα αφιερώματος

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY