Σπάνια βιβλία: Διευθύνσεις για συλλέκτες… σελίδων

Σπάνια βιβλία: Διευθύνσεις για συλλέκτες… σελίδων
Παμπάλαιοι τόμοι που περνούν από χέρι σε χέρι από εποχές που η έννοια της τυπογραφίας ήταν ακόμη φρέσκια και ο Γουτεμβέργιος εν ζωή, αποτελούν το όνειρο κάθε συλλέκτη. Δερματόδετες εκδόσεις, σπάνια χειρόγραφα με αφιερώσεις, λευκώματα και εξώφυλλα απαράμιλλης χαρακτικής ή εικονογραφικής τέχνης ή, αλλά και βιβλία με συναισθηματική αξία αποτελούν τα «βαριά χαρτιά στο χρηματιστήριο» των εκδόσεων. Υπάρχει συλλεκτικό ενδιαφέρον στην χώρα μας; Δείτε πού μπορείτε να αναπτύξετε και να μοιραστείτε την αγάπη σας για το συλλεκτικό βιβλίο και τι μας λένε οι ιδιοκτήτες των πιο «σπάνιων» παλαιοβιβλιοπωλείων της Αθήνας.

*Βιβλιοπωλείο των Βιβλιόφιλων 
(Ιπποκράτους 23, τηλ: 210 3614332)
Με βαριά ιστορία 82 ετών, οι Εκδόσεις Σπανός ασχολούνται με το σπάνιο βιβλίο από το 1929 μέχρι σήμερα, που μεταξύ άλλων διατηρούν ένα από τα κυριότερα «στέκια» των Ελλήνων συλλεκτών, το «Βιβλιοπωλείο των Βιβλιόφιλων». Ο κ. Γιώργος Σπανός, της τέταρτης γενιάς που συνεχίζει το βιβλιοφιλικό έργο των εκδόσεων, μας μιλάει για το τι κάνει ένα βιβλίο συλλεκτικό, πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες γι’ αυτό και ποιες είναι οι πιο «περιζήτητες» κατηγορίες στις τάξεις των συλλεκτών.

«Η παλαιότητα, το αρχικό τιράζ, η αξία αυτού καθ’ αυτού του έργου, οι πρώτες εκδόσεις και η μορφή ενός βιβλίου (η εικονογράφηση και η χαρακτική τέχνη του) είναι μερικοί από τους παράγοντες που καθιστούν ένα βιβλίο συλλεκτικό», μας λέει. «Από το ελληνικό κοινό εισπράττουμε διαχρονικό ενδιαφέρον, με κάποιες διαφοροποιήσεις ανάλογα την εποχή, καθώς κάποια έργα δεν ήταν συλλεκτικά πριν μισό αιώνα αλλά πλέον είναι», συμπληρώνει, μιλώντας μας για την περίπτωση ενός Έλληνα συλλέκτη που συγκέντρωνε κατά την δεκαετία του ’50 λαϊκές λιθογραφίες που κόστιζαν ελάχιστα, αλλά πλέον έχουν αποκτήσει τεράστια χρηματική αξία».

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, οι πιο περιζήτητες κατηγορίες συλλεκτικών βιβλίων είναι τα ταξιδιωτικά και περιηγητικά, τα παλαιότυπα (εκδόσεις του 16-18ου αιώνα) και, τα τελευταία χρόνια, τα έργα του Νεοελληνικού διαφωτισμού, που προέκυψαν από λόγιους στις ελληνικές παροικίες του 17ου-18ου αιώνα. Για τους Έλληνες συλλέκτες, ο υπεύθυνος της Βιβλιοφιλίας μας δηλώνει: «Μπορούμε να διακρίνουμε δύο κατηγορίες, αυτούς που ενδιαφέρονται ακραιφνώς για το περιεχόμενο των βιβλίων, που συνήθως είναι επιστήμονες, ερευνητές τοπικών ιστοριών και ιδρύματα, αλλά και αυτούς που κοιτάζουν κυρίως την “τέχνη του βιβλίου”, την αισθητική του και την συλλεκτική του ιδιότητα».

Ο υπεύθυνος των εκδόσεων μας ενημερώνει πως εδώ και 35 χρόνια εκδίδεται το περιοδικό «Βιβλιοφιλία» (δείτε τις σχετικές φωτογραφίες στο photogallery), το οποίο μεταξύ άλλων ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις δημοπρασίες σπάνιων εκδόσεων που διοργανώνουν οι εκδόσεις Σπανός τέσσερις φορές τον χρόνο (διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ). 

*Παλαιοβιβλιοπωλεία Γκεζερλής 
(Σόλωνος 19 και Τζωρτζ 18, τηλ: 210 3834381)
Ένα ταξίδι στο παρελθόν υπόσχονται τα δύο καταστήματα της οικογενειακής επιχείρησης, που συγκέντρωσαν εκατοντάδες παλιές εκδόσεις, σπάνια χειρόγραφα, ντοκουμέντα και εφημερίδες του 19ου αιώνα. Στην ερώτησή μας, τι είναι αυτό που κάνει ένα βιβλίο συλλεκτικό, ο κ. Γκεζερλής μας απαντά: «Συλλεκτικό σημαίνει και ακριβό. Επομένως, θα πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που κάνει ένα βιβλίο ακριβό. Ένας παράγοντας είναι η παλαιότητα, αλλά δεν είναι ο μόνος. Ποιος το έγραψε, ποιος το εξέδωσε, σε πόσα αντίτυπα, αν αυτά είναι αριθμημένα ή εικονογραφημένα, ακόμη και λεπτομέρειες όπως σε τι χαρτί τυπώθηκαν καθορίζουν το πόσο συλλεκτικό είναι».

Όπως μας λέει ο κ. Γκεζερλής, στην χώρα μας το ενδιαφέρον του κοινού για συλλεκτικές εκδόσεις δεν είναι ευκαταφρόνητο. «Βλέπουμε ανταπόκριση από κάθε ηλικία, ακόμη και από τους νεότερους που έχουν μικρότερες οικονομικές δυνατότητες. Άλλοι το κάνουν μόνο και μόνο για χάρη της συλλογής τους, χωρίς καν να ενδιαφέρονται να διαβάσουν το βιβλίο, κάτι σαν τους συλλέκτες πινάκων ζωγραφικής. Άλλοι για να βρουν πρωτογενείς πηγές που δεν μπορούν να εντοπίσουν αλλού», σημειώνει. Η τιμή ενός συλλεκτικού βιβλίου μπορεί να ξεκινάει από τα 15-20 ευρώ για μια έκδοση του 1900 και φθάνει μέχρι χιλιάδες ευρώ. Δείτε την πλούσια συλλογή των παλαιοβιβλιοπωλείων Γκεζερλή εδώ.

*Παλαιοβιβλιοπωλείο Νίκος Χρυσός 
(Ιπποκράτους 135, τηλ: 210 3631821)
Μέσα στον second hand παράδεισο του παλαιοβιβλιοπωλείου στην οδό Ιπποκράτους, θα βρείτε πολλές σπάνιες εκδόσεις. «Το βιβλίο παρά τη φθαρτή του φύση καταφέρνει να διατηρεί στις σελίδες του κατά την παλαίωση του, κομμάτια ιστορίας πέραν εκείνης που φυλά εντός του έντυπου κειμένου. Συχνά εξαντλημένο χρόνια από τις προθήκες των σύγχρονων βιβλιοπωλείων περιμένει στα ράφια έτοιμο να αποκαλύψει τον κόσμο του σ’ όποιον το αναζητήσει», αναφέρει ο Νίκος Χρυσός σχετικά με το βιβλιοπωλείο του.

Όπως μας λέει ο κ. Χρυσός, τα σπάνια βιβλία φτάνουν στα ράφια του παλαιοβιβλιοπωλείου κυρίως από βιβλιοθήκες ιδιωτών που για κάποιο λόγο εκποιούνται. «Βέβαια, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τις έννοιες σπάνιο και συλλεκτικό», μας λέει ο ιδιοκτήτης, εξηγώντας πως ένα βιβλίο μπορεί να είναι σπάνιο αλλά όχι συλλεκτικό. Όπως μας ενημερώνει, οι ελληνικές σπάνιες εκδόσεις δεν είναι υπερβολικά ακριβές σε σχέση με αντίστοιχες ξενόγλωσσες εκδόσεις. «Οι τιμές του βιβλίου είναι “χρηματιστηριακές”. Όταν πέφτει η ζήτηση, πέφτει και η τιμή», μας εξηγεί για την κρίση που περνάει γενικότερα η αγορά. «Ωστόσο, η έρευνα, η εμμονή, η αγάπη του κοινού για το σπάνιο βιβλίο παραμένει ζωντανή ακόμη και σε δύσκολες εποχές», καταλήγει.

Στο Παλαιοβιβλιοπωλείο του Νίκου Χρυσού δεν θα βρείτε παλαιότυπα του 16ου αιώνα, αλλά η συλλεκτική αξία αγγίζει ακόμη και παλιές ταξιδιωτικές εκδόσεις, μέχρι και comics του 1950, που ξεκινούν από τα 10 ευρώ. Ο ζεστός χώρος προσφέρεται για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, ενώ ο πλήρως ενημερωμένος ιστότοπος OldBooks.gr σας κρατά ενήμερους για κάθε βιβλιοφαγικό νέο.

*Παλαιοβιβλιοπωλείο Ερατώ 
(Θησείου 9, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3311991)
Σε έναν χώρο στο Μοναστηράκι που «μυρίζει» παλιά εποχή, σας περιμένουν πολλοί σπάνιοι τόμοι και αφορμές για πολύωρες περιηγήσεις στα ράφια, αν είστε λάτρεις των παλιών εκδόσεων. Ελληνικές και ευρωπαϊκές εκδόσεις από τον 18ο αιώνα, γκραβούρες, λατινικοί τόμοι σε καλή κατάσταση, συλλεκτικές πρώτες εκδόσεις και σπάνιες εφημερίδες από την δεκαετία του ’20 είναι διαθέσιμα στην «Ερατώ». Παράλληλα, στο blog του βιβλιοπωλείου, έχει γίνει προσπάθεια να ψηφιοποιηθεί μέρος των πολύτιμων εκδόσεων. Εκεί μπορείτε επίσης να δείτε πληροφορίες για το κάθε αντίτυπο, όπως η κατάστασή του, η ημερομηνία έκδοσης, η τιμή του κλπ.

*SpaniaVivlia.gr 
Η αγάπη και η αναζήτηση σπάνιων βιβλίων πέρασε στην νέα εποχή, μέσω της πρώτης ελληνικής προσπάθειας να εντοπιστούν συλλεκτικές εκδόσεις και να «ανέβουν» στο διαδίκτυο. Στο Spaniavivlia.gr παρουσιάζονται εκδόσεις από κάθε είδος βιβλίου που πάντα θέλατε να αποκτήσετε και υπάρχει η επιλογή για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Αρχαιοελληνική γραμματεία, βιογραφίες, επιστημονικά βιβλία, λευκώματα και εξαντλημένα τεύχη περιοδικών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις ηλεκτρονικές σελίδες του site. Οι υπεύθυνοι του e-store επιβεβαιώνουν την διαθεσιμότητά του σε κάποιο παλαιοβιβλιοπωλείο και σας απαντούν για την τιμή και την κατάστασή του, ώστε να το παραγγείλετε αν το επιθυμείτε. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο δικτυακός τόπος του SpaniaVivlia.gr εδώ

*Βέργος - Δημοπρασίες σπάνιων βιβλίων 
Ένας ακόμη τρόπος για να εμπλουτίσετε την συλλογή σας με δυσεύρετες εκδόσεις είναι οι δημοπρασίες. Ο Πέτρος Βέργος διοργανώνει δύο τέτοιες δημοπρασίες κάθε χρόνο, στις οποίες διατίθενται για προσφορές σπάνια βιβλία, έγγραφα και χαρακτικά. Οι τιμές που «πιάνουν» οι έντυποι θησαυροί ποικίλουν από διψήφια ως… πενταψήφια νούμερα. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες και μείνετε ενημερωμένοι για τις ημερομηνίες των δημοπρασιών εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v