SPECIALSΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η χρονιά της ερήμου

Η χρονιά της ερήμου

Pentro Mairal
Εκδόσεις Πόλις

Η οικονομική κρίση της Αργεντινής διήρκησε συνοπτικά από το 1998 έως και το 2002, με την ισχυρότατη ύφεση των ετών 1998-1999 να ακολουθείται από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (2001-2002). Την περίοδο αυτή, το ΑΕΠ της Αργεντινής μειώθηκε κατά 21%, το ποσοστό φτώχειας άγγιξε το 57%, η ανεργία έφτασε στο 23% και η αξία του χρήματος έπεσε κατά 75%. Η Αργεντινή περιήλθε στα όρια της εξαθλίωσης.
 
Στο πρόσφατο μυθιστόρημά του, ο Pentro Mairal, ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους της νέας λογοτεχνικής γενιάς στη Λατινική Αμερική, χρησιμοποιεί την κρίση της Αργεντινής ως το πλαίσιο μέσα στο οποίο ξετυλίγεται η υπόθεση, στήνοντας ένα σκηνικό τρόμου μέσα σε μια διαλυμένη και χαοτική πόλη. Ο συγγραφέας παρακολουθεί την πορεία μιας νέας γυναίκας η οποία πλήττεται από την κρίση και δίνει τη μάχη της επιβίωσης μέσα σε ένα περιβάλλον όπου οι κανόνες έχουν αλλάξει. Θα δεχθεί να μοιράζεται το σπίτι της με πολλούς, θα μάθει πώς να βρίσκει τροφή, θα ακολουθήσει νονούς της νύχτας, θα εμπλακεί στα αδιάκοπα πήγαινε-έλα διάφορων κοινωνικών ομάδων. Οι αντιμαχόμενες ομάδες, τα κατεστραμμένα κτήρια και οι διαλυμένες ανθρώπινες υπάρξεις, συνθέτουν έναν κόσμο που θυμίζουν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας. Η κάθαρση έρχεται μόνο όταν η καταστροφή φτάνει στο αποκορύφωμά της.

Το μυθιστόρημα κερδίζει τον αναγνώστη όχι μόνο με την πρωτοτυπία του θέματός του, αλλά και με τις γλαφυρότατες περιγραφές που προδίδουν το συγγραφικό ταλέντο του Mairal. Πέρα όμως από ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, το βιβλίο λειτουργεί κυρίως ως σήμα κινδύνου για τις συνέπειες της κατάρρευσης όχι μόνο των οικονομιών αλλά του ίδιου του ανθρώπινου είδους.

άρθρα αφιερώματος

SPONSORED LINKS

"Η λογική στους ερωτευμένους είναι σαν τον δαυλό μέσα στην ομίχλη. Φωτίζει, αλλά δεν διαλύει."

Φραγκίσκος Βάκων, Άγγλος φιλόσοφος

 • 1095 - Την τελευταία ημέρα του Συμβουλίου του Κλερμόν, ο Πάπας Ουρβανός Β΄ ορίζει τον επίσκοπο Αντεμάρ του Πουί και τον κόμη Ραϊμόνδο Δ' της Τουλούζης ως επικεφαλής της Α' Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους.
  1520 - Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
  1582 - Ο 18χρονος Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και η 26χρονη Ανν Χάθαγουεϊ πληρώνουν 40 αγγλικές λίρες για να βγάλουν άδεια γάμου.
  1814 - Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
  1821 - Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
  1895 - Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
  1910 - Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
  1964 - Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2

v