Bebook: Το hit της ελληνικής αγοράς

To Bebook προτιμάται από αρκετούς αθηναϊκούς εκδοτικούς οίκους οι οποίοι το διαθέτουν σε έκδοση προφορτωμένη με βιβλία τους -σε συμφωνία με Έλληνες λογοτέχνες- και προσφορές / εκπτώσεις στις τιμές του περιεχομένου του. Αν και όχι τόσο “αστραφτερό” όσο άλλοι αναγνώστες ηλεκτρονικών βιβλίων που μπορείτε να βρείτε στην αγορά, πρόκειται για τίμια συσκευή, με σχέση τιμής - επιδόσεων που την αδικεί.

Συγκεκριμένα, η συσκευή με μια ματιά αξίζει την προσοχή σας για τον σχεδιασμό της, τις αντοχές που φέρεται να έχει η μπαταρία της και την υποστήριξη πολλαπλών μορφών αρχείων κειμένου. Εντούτοις η τιμή του είναι πολύ υψηλή αν αναλογιστεί κανείς ότι η εμφάνιση και οι διαστάσεις του δεν είναι ιδιαίτερα “προσεγμένες”, ενώ, αν ο κατασκευαστής θα ήθελε να αυξήσει τις πωλήσεις του, μάλλον θα έπρεπε να κάνει το μενού εντολών της συσκευής πολύ πιο εύχρηστο και διαισθητικό (δηλαδή αυτό να ακολουθεί μία λογική σειρά, ώστε ο χρήστης να ξέρει χωρίς να έχει ξαναχρησιμοποιήσει τη συσκευή τι βρίσκει και πού με μια λογική σειρά).

Η 600 x 800 6" Vizplex οθόνη του δεν έχει τη ποιότητα του Nook με έγχρωμη απεικόνιση, αλλά, αξιοποιώντας την εξέλιξη της αρχικής τεχνολογίας οθόνης της "ηλεκτρονικής μελάνης" (eINK) στη προαναφερόμενη ανάλυση, αναπαράγει πραγματικά την κοντινότερη εικόνα στο τυπωμένο χαρτί στην οθόνη του. Ωστόσο οι διαστάσεις 18,4 x 12 x 1 εκατ. του μηχανήματος επιδέχονται βελτίωσης αλλά όχι και το βάρος του το οποίο περιορίζεται στα 220 γραμ.

Η συσκευή δεν χρησιμοποιεί backlit οθόνη με αποτέλεσμα η ποιότητα προβολής του κειμένου να παραμένει αμετάβλητη ακόμα και σε πολύ σκληρό και δυνατό φως, όπως ακριβώς συμβαίνει με το τυπωμένο χαρτί. Αν και με τρία μεγέθη γράμματος μόνο, η συσκευή χρησιμοποιεί πολλές γραμματοσειρές για να διευκολύνει τον χρήστη της, ενώ ακολουθεί εύκολα τα στυλ που επιβάλλουν άλλα αρχεία κειμένου προκειμένου αυτά να απεικονίζονται σωστά, όπως θα επιθυμούσε ο εκδότης τους.

Μεγάλο μειονέκτημα του Bebook είναι η εξαιρετικά περιορισμένη μνήμη του: μονάχα 512 ΜΒ εσωτερική μνήμη με μόλις 4GB δυνατότητα επέκτασης με τη χρήση SD καρτών (ακόμα και αν ο χρήστης αγοράσει SD κάρτα μεγαλύτερης χωρητικότητας η συσκευή δεν την “βλέπει”!). Για να είμαστε ειλικρινείς, τα ηλεκτρονικά βιβλία καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο, με αποτέλεσμα η μνήμη που προαναφέραμε να μπορεί να σηκώσει κατά μέσο όρο γύρω στα 1000 βιβλία, αλλά σε κάθε περίπτωση, όταν μία συσκευή κινείται οριακά σε μία μάλλον ακριβή τιμή, αναμένει κανείς να έχει ανώτερα χαρακτηριστικά από φθηνότερα μοντέλα και όχι κατώτερα.

Ο κατάλογος με τα μειονεκτήματα συνεχίζεται με το ιδιαίτερα... αναποφάσιστο λογισμικό αναπαραγωγής ήχου που ενσωματώνει η συσκευή, το οποίο διαθέτει ισοσταθμιστή με πρότυπα που προσαρμόζονται -θεωρητικά τουλάχιστον- ανάλογα με το είδος της μουσικής που ακούτε, αυτόματα. Έτσι λοιπόν αν ακούτε ένα τζαζ κομμάτι, που σε ορισμένα σημεία έχει σόλο σαξόφωνο, όπου μπαίνει το συγκεκριμένο όργανο ξαφνικά θα απαξιώνεται ο ήχος του διότι το λογισμικό αυτόματα θα ενισχύει τα μπάσα για να διατηρήσει αυτό που αντιλαμβάνεται ως “ισορροπία” και θα ρίχνει την ένταση, ενώ στα σιγανά σημεία του σαξόφωνο θα στριγγλίζει αφού θα ενισχύονται τα “πρίμα” για να το ακούσετε καλύτερα.

Άλλη πραγματικά παράξενη επιλογή του κατασκευαστή είναι η σύνδεση με τον υπολογιστή μέσω θύρας USB 1.1. Η τρέχουσα -εδώ και πολλά χρόνια- επιλογή σύνδεσης με USB θύρα είναι η έκδοση 2.0, πρότυπο που τηρούν οι θύρες του υπολογιστή σας αν τον αγοράσατε μέχρι 5 χρόνια πριν. Αν είναι παλιότερος ίσως το Bebook να μπορεί να συνδεθεί μέσω USB θύρας με αυτόν. Βεβαίως, ακόμη κι αν έχετε USB 2.0 θύρες, μπορείτε να συνδέσετε το καλώδιο του Bebook σε αυτές, απλώς η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων θα είναι εκνευριστικά αργή, οπότε ένας συνιστώμενος τρόπος για να περάσετε γρήγορα μεγάλα αρχεία στον ηλεκτρονικό σας αναγνώστη θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μία συσκευή ανάγνωσης καρτών με την οποία θα “φορτώσετε” τα αρχεία που επιθυμείτε να διαθέτετε στον αναγνώστη σας στην εξωτερική κάρτα μνήμης του (η οποία πωλείται ξεχωριστά) και στη συνέχεια να την επανατοποθετήσετε στη συσκευή. Επιπρόσθετα, η συσκευή δεν διαθέτει δυνατότητες συνδεσιμότητας με ασύρματο ή/και κινητό δίκτυο για απευθείας σύνδεση στο internet, οπότε αρκείται για την όποια φόρτωση της με αρχεία στη σύνδεση με τον υπολογιστή σας,

Αντιλαμβάνομαι ότι όλα αυτά ακούγονται εξαιρετικά πολύπλοκα για έναν χρήστη που απλώς θέλει να διαβάσει μεγάλη ποσότητα βιβλίων και άλλων εγγράφων όπου και να βρίσκεται, και όχι να απεργάζεται έξυπνους τρόπους για να διαχειριστεί μία αξιόλογη μεν, ασυνεννόητη και δύστροπη δε, συσκευή ανάγνωσης ηλεκτρονικών αρχείων, αλλά το Bebook είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα eBook Readers της ελληνικής αγοράς.

Η συσκευή είναι διαθέσιμη λοιπόν στην ελληνική αγορά τόσο από καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών και ειδών πληροφορικής όσο και από ορισμένους εκδοτικούς οίκους (κυρίως στην Αθήνα), σε μια ποικιλία τιμών. Παρόλα αυτά η τελική ενδεικτική τιμή λιανικής του προϊόντος, όταν αυτό δεν είναι μέρος κάποιας προσφοράς περιεχομένου, βρίσκεται στα 300 ευρώ, τιμή που συμπεριλαμβάνει φόρο. Η συσκευή συνοδεύεται από έναν χρόνο εγγύηση κατασκευαστή, και, συνήθως, από πολιτική αντικατάστασης της αν παρουσιάσει βλάβη εντός 7 εργάσιμων ημερών.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v