Γιώργος Αλαχούζος: Ο μάγος του «Νησιού» μιλά στο In2life

Γιώργος Αλαχούζος: Ο μάγος του «Νησιού» μιλά στο In2life
Γιώργος Αλαχούζος: Ο μάγος του «Νησιού» μιλά στο In2life
Οι αδελφοί Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος είναι πιθανότατα ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Ελλάδα όσον αφορά τα ειδικά εφέ –τόσο για τον κινηματογράφο, όσο και για το θέατρο και πρόσφατα για την τηλεόραση. Τα δύο αδέλφια γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αυστραλία και όταν τελειώνοντας το σχολείο ήρθαν στην πατρίδα τους, αποφάσισαν ότι η δημιουργία ειδικών εφέ ήταν ο χώρος που τους ενδιέφερε περισσότερο από κάθε άλλον –τα πράγματα όμως δεν ήταν τόσο εύκολα.

Η Ελλάδα, κατά τα τέλη της δεκαετία του ’70, ήταν πολύ πίσω σε ό,τι είχε να κάνει με κινηματογραφικές καινοτομίες και ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψουν οι αδελφοί Αλαχούζοι τα τρικς των πρώτων «εφετζήδων» του εξωτερικού ήταν από πληροφορίες που διέρρεαν σε σπάνια βιβλία ή έντυπα, όταν κάποιος από αυτούς αποχωρούσε από το studio στο οποίο εργαζόταν και έτσι έπαυαν οι όροι εχεμύθειας που τον δέσμευαν.

Αυτοδίδακτοι μεν με περίσσιο ταλέντο δε, ο Γιώργος και ο Ρούλης Αλαχούζος έχουν μέχρι σήμερα διαγράψει σημαντική πορεία τόσο στα ελληνικά όσο και στα αμερικανικά πλατό: Τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια έχουν συνεργαστεί με τον Κώστα Φέρρη, στην ταινία «Oh Babylon», με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο «Μετέωρο βήμα του πελαργού», είναι αυτοί που δημιούργησαν τα κεφάλια των αγαλμάτων και τα φουστάνια για τις κόρες που είδαμε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ παράλληλα δούλευαν για την ταινία «Το Κακό». Tην δουλειά τους μπορεί κανείς να αναγνωρίσει ακόμα και στο σίριαλ «Γοργόνες» καθώς οι ίδιοι έχουν σχεδιάσει τις ουρές που φορούν οι πρωταγωνίστριες.

Όσο για την δουλειά τους στο εξωτερικό, αρκεί να πούμε πως οι αδελφοί Αλαχούζοι συμμετείχαν, μαζί με άλλα 140 άτομα, στο συνεργείο που χρειάστηκε για μία μόνο σκηνή της τελευταίας ταινίας Harry Potter –εμπειρία για την οποία μας μιλούν στο video που ακολουθεί, καθώς και σε μία ακόμα αμερικανική παραγωγή, το «Dark Moon Rising», η οποία τους χάρισε και το σχετικό βραβείο των ειδικό εφέ σε κινηματογραφικό φεστιβάλ της Φιλαδέλφεια.

Ωστόσο, δεν ήταν τίποτε από τα παραπάνω που να έκανε τον Γιώργο και τον Ρούλη Αλαχούζο τόσο γνωστούς στο ευρύ κοινό όσο η καθοριστική συμβολή τους στο σίριαλ «το Νησί», καθώς χωρίς τις σχεδόν πραγματικές «λέπρες» τους, η ιστορία της Σπιναλόγκας θα ήταν αδύνατο να εξελιχθεί.

Με αφορμή, λοιπόν, τη δημοφιλή σειρά και με πηγαία περιέργεια για το τι είναι τελικά τα ειδικά εφέ και πώς δημιουργούνται, βρεθήκαμε πρόσφατα στο εργαστήριο των αδελφών και μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Αλαχούζο για την δουλειά τους μέχρι σήμερα, η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη -ή κερδοφόρα- είναι. Δείτε το σχετικό video:


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v