GPS: Βρείτε το δρόμο σας με λιγότερα από 150 ευρώ

Ξεχάστε τις ατέρμονες αναζητήσεις διευθύνσεων εντός και εκτός Αθήνας με 38 βαθμούς υπό σκιάν. Τέσσερα GPS υπόσχονται να σας βάλουν στον... σωστό δρόμο με λιγότερα από 150€.
GPS: Βρείτε το δρόμο σας με λιγότερα από 150 ευρώ
Του Πάρη Καπράλου

Οι δέκτες GPS (Global Positioning System) είναι συσκευές βασισμένες στη τεχνολογία SiRFstarIII. Χάρη στο μικρό μέγεθός τους μπορούν να ενσωματωθούν σε διάφορες κατηγορίες συσκευών, από κινητά τηλέφωνα και PDAs μέχρι εξειδικευμένες συσκευές πλοήγησης για το αυτοκίνητο. Η λειτουργία τους αφορά τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης σας, της ταχύτητας, της κατεύθυνσης και του χρόνου, με στοιχεία που αντλούν από τέσσερεις τουλάχιστον δορυφόρους ευρισκόμενους σε τροχιά σε ύψος 20.000 χλμ. από τη Γη.

Το παγκόσμιο σύστημα πλοήγησης GPS χρησιμοποιεί τριάντα δύο δορυφόρους και αναπτύχθηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου προκειμένου να κατευθύνει με ακρίβεια τους αμερικανικούς πυραύλους, σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου. Παρόμοια συστήματα είναι το ρωσικό GLONASS (Global Navigation Satellite System) και το ευρωπαϊκό Galileo.

«Φυλές» του GPS
Με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες συσκευών με δυνατότητα πλοήγησης, τις οποίες μπορεί να βρει κανείς στη χώρα μας και στο μεγαλύτερο μέρος του Δυτικού Κόσμου:

Car Navigation. Εξειδικευμένες συσκευές πλοήγησης αυτοκινήτου, με συνδυασμό άλλων λειτουργιών πέρα από τη πλοήγηση, όπως εύκολη χρήση κινητού τηλεφώνου και λειτουργίες αναπαραγωγής ήχου, εικόνας, βίντεο, τηλεόρασης, κ.α.
PDAs (Personal Digital Assistants) με δέκτη GPS
Κινητά τηλέφωνα με ενσωματωμένο ή εξωτερικό δέκτη GPS.

Ωστόσο, η ονοματολογία η οποία χρησιμοποιείται στον ειδικό αυτό χώρο της καταναλωτικής τεχνολογίας διαφέρει ελαφρώς. Ως PNAs (Personal Navigation Assistants) χαρακτηρίζονται οι συσκευές πλοήγησης για χρήση εντός ή εκτός αυτοκινήτου, με σταθερή βάση ή φορητές και αποσπώμενες. Τα PDAs (Personal Digital Assistants) είναι οι κλασσικές ηλεκτρονικές ατζέντες με ενσωματωμένο δέκτη GPS και εγκατεστημένη εφαρμογή πλοήγησης. Ο δέκτης GPS μπορεί να είναι αποσπώμενος και εξωτερικός ή εσωτερικός. Στη σημερινή εποχή πλέον, είναι συνήθως εσωτερικός. Τέλος, υπάρχουν τα PDA - Mobile που είναι κινητά τηλέφωνα ή smart phones με ενσωματωμένο ή εξωτερικό δέκτη GPS και εγκατεστημένη εφαρμογή πλοήγησης. Προσφέρουν όλες τις λειτουργίες ενός PDA και ενός κινητού τηλεφώνου. 

Eστιάζουμε σε λύσεις PNA με γνώμονα τη καλύτερη δυνατή σχέση κόστους / χαρακτηριστικών. Οι συσκευές που μπορείτε να συναντήσετε γενικά στο εμπόριο σε αυτή τη κατηγορία ξεπερνούν τις είκοσι και το κόστος τους ξεκινά από τα 90 ευρώ και κλιμακώνεται μέχρι τα 450. Σήμερα, θα ασχοληθούμε με συσκευές με τελική ενδεικτική τιμή λιανικής μέχρι 150 ευρώ.

Tips & Tricks
Πρέπει να τονιστεί ότι καλό είναι οι ενσωματωμένες εφαρμογές οποίες περιλαμβάνουν λεπτομερείς χάρτες των περιοχών που σας ενδιαφέρουν θα πρέπει να είναι στα ελληνικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει διαρκώς –όταν αναζητάτε πληκτρολογώντας έναν δρόμο, ή ένα μέρος, να χρησιμοποιείτε τη... φαντασία σας αναφορικά με το πως μπορεί να έχει γράψει με λατινικούς χαρακτήρες ο αμερικανόφωνος προγραμματιστής το όνομα!

Σημαντικό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων συσκευών είναι αυτό της φωνητικής καθοδήγησης που θα σας επιτρέψει να μη χάνετε το δρόμο από τα μάτια σας, αλλά και η προσαρμογή στις ανάγκες σας αναφορικά με το είδος της διαδρομής που θέλετε να επιλέξετε. Ειδικότερα, οι νεότερες συσκευές σας παρέχουν τη δυνατότητα συνήθως να επιλέξετε μεταξύ της σύντομης διαδρομής ή της διαδρομής από κεντρικούς δρόμους -όταν βρίσκεστε μέσα σε αστικό κέντρο- ή της διαδρομής από κεντρικές οδικές αρτηρίες ή δευτερεύουσες, όταν βρίσκεστε εκτός.

Είναι ζωτικής σημασίας να επιλέξετε συσκευή που να σας ταιριάζει, αναφορικά με το ποιά είναι τα ζητούμενα από αυτή. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερο βάρος στον τρόπο εισαγωγής των πληροφοριών και βεβαίως στον τρόπο παρουσίασης της πληροφορίας. Συνήθως οι εν λόγω συσκευές επιτρέπουν τον προγραμματισμό νέων διαδρομών με την εισαγωγή του επιθυμητού προορισμού και παρέχουν φωνητικές και οπτικές οδηγίες και πληροφορίες για κοντινά σημεία ενδιαφέροντος (POI - Points Of Interest). Η εισαγωγή στοιχείων γίνεται μέσω της οθόνης αφής με ή χωρίς γραφίδα.

Επιπλέον, σημαντικό είναι οι διαστάσεις της οθόνης να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες και συνήθως είναι πιο εύχρηστο όταν αυτή να είναι μακρόστενη. Έτσι μπορείτε να εκμεταλλευτείτε καλύτερα την περιφερειακή σας όραση αν χρειαστεί να δείτε κάτι, αλλά και να έχετε καλύτερη αντίληψη του χώρου, σε περίπτωση που ο χάρτης έχει τη δυνατότητα (δηλαδή το λογισμικό) τρισδιάστατης απεικόνισης.

Εξάλλου, ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυνατότητα δωρεάν αναβαθμίσεων του λογισμικού -οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις συνίστανται στην ενημέρωση των ενσωματωμένων χαρτών. Εδώ βρίσκεται ίσως ένα μυστικό κόστος σε κάποιες εταιρείες. Ορισμένες εταιρείες διάθεσης των εν λόγω συσκευών δεν δίνουν τη δυνατότητα αναβάθμισης ως πακέτο με την αρχική αγορά, αλλά τη πωλούν ανεξάρτητα με τη μορφή συνδρομής. Να είστε προσεκτικοί όσον αφορά αυτό το θέμα.

Τέλος, προσοχή απαιτείται και με τους όρους της εγγύησης, καθώς είναι πιθανόν άλλος κατασκευαστής να εγγυάται για τη συσκευή και άλλος για το λογισμικό, κάτι που θα σας προκαλέσει προβλήματα. Συνιστούμε να μην επιλέξετε μία τέτοια συσκευή, καθώς η επίκληση της εγγύησης σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να πέσει στο κενό μεταξύ της ανάληψης ευθύνης των δύο διαφορετικών εταιρειών και των εταιρειών που τις αντιπροσωπεύουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v