Tηλεοράσεις Plasma: Και 40'' και οικονομικά

Εσείς στις πόσες ίντσες υψηλής ευκρίνειας θα δείτε το Μουντιάλ; Και πόσα χρήματα σκοπεύετε να διαθέσετε γι αυτό; Δείτε τι επιλογές έχετε στις 40+ ίντσες, σε Full HD και με πραγματικά αξιόλογη σχέση τιμής - απόδοσης και μη συμβιβαστείτε με τίποτα λιγότερο.
Tηλεοράσεις Plasma: Και 40 και οικονομικά
του Πάρη Καπράλου 

Γκολ, θεαματικές φάσεις, μονομαχίες γιγάντων γύρω από την στρογγυλή θεά σε οικονομική full high defiition σαράντα ιντσών; Γιατί όχι; Το φετινό Μουντιάλ δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τα προηγούμενα και εσείς έχετε ουκ ολίγες επιλογές για να το παρακολουθήσετε όπως του... αρμόζει: αραχτοί στον καναπέ, με τα απαραίτητα συνοδευτικά εδέσματα, καλή παρέα και μια τηλεόραση Plasma αντάξια των προσδοκιών. Και αν νομίσατε ότι θα ξοδέψετε μια περιουσία για την τελευταία, ξανασκεφτείτε το.

Τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά προϊόντα είναι πλέον αρκετά φθηνά, αλλά συχνά υπάρχει το ζήτημα της σχέσης τιμής - απόδοσης, αφού η ποιότητα συναρτάται στις περισσότερες περιπτώσεις με τη τιμή. Από αυτόν τον κανόνα δεν ξεφεύγουν οι τηλεοράσεις. Εντούτοις, ο λόγος για τον οποίο είναι ακριβή μία τηλεόραση συνήθως εξαρτάται -εκτός από τις τεχνολογικές της δυνατότητες- και από τη διαγώνιο, δηλαδή από το μέγεθος της. Σε ίντσες πολύ ανώτερες από τις 40 οι τηλεοράσεις Full HD θα παραμείνουν ακριβές για πολύ καιρό ακόμη, καθώς τα υλικά που αποτελούν την επιφάνεια προβολής και τα βασικά μέρη του μηχανισμού είναι εξαιρετικά ακριβά, ευπαθή και δύσκολα διαχείρισιμα σε μεγάλο εμβαδό.

Κανείς δεν αντιλέγει πως είναι ελκυστική η ιδέα μια προβολής στις 50 ίντσες και με τις αρετές της υψηλής ευκρίνειας, αλλά το σπορ μάλλον θα παραμείνει ακριβό για πολύ καιρό. Με τις τρέχουσες τιμές των αξιόπιστων μοντέλων των 50+ ιντσών, παραμένει ελκυστική η αγορά ενός τίμιου προβολέα για home cinema, αν και ποτέ η προβολή δεν θα μπορέσει να συγκριθεί με μιά πραγματικά καλή 50άρα Plasma/LCD υψηλής ανάλυσης. Με βάση τα μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά η συμφερότερη διάσταση είναι η 40+. Όπως θα διαπιστώσετε στη συνέχεια κάποια από τα προτεινόμενα μοντέλα -τα οποία είναι όλα διαφορετικών μαρκών- είναι 42'' και φθηνότερα από άλλα που είναι 40''.

Οι μικρές διαφορές στην τιμή μεταξύ διαφορετικών μαρκών σε αυτή τη κατηγορία προϊόντος δεν υποδηλώνει απαραίτητα διαφορά στη ποιότητα, όσο μικροδιαφορές στις επιλογές του κατασκευαστή, ή πιθανώς στη χρήση κάποιας πατενταρισμένης από τρίτο μέρος τεχνολογίας, για την οποία η κατασκευάστρια εταιρεία πληρώνει δικαιώματα της χρήσης της. Βεβαίως, θα αντιτείνετε ότι κάποιες από αυτές τις επιλογές επηρεάζουν με τη σειρά τους την ποιότητα, ωστόσο επισημαίνω ότι διαφορές +/-100 ευρώ σε αυτή τη κατηγορία ίσως να μην επηρεάζουν καίρια τη ποιότητα.

Παρ' όλα αυτά, σ' αυτή τη κατηγορία και το μέγεθος μπορείτε να βρείτε καλά μοντέλα τόσο HD όσο και HD ready, οπότε θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όσο πιο συνοπτικά γίνεται τι αγοράζετε σε κάθε περίπτωση. Και στις δύο περιπτώσεις αγοράζετε μία τηλεόραση με αξιόπιστη αναπαραγωγή. Τα δύο αρκτικόλεξα αντιστοιχίζονται σε δυο διαφορετικά πρότυπα, τα οποία πιστοποιούν την ποιότητα προβολής με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Τα δύο αυτά πρότυπα είναι διακριτά και δεν αποτελούν το ένα διαβάθμιση του άλλου ως προς όλα τα χαρακτηριστικά τους.

Γι' αυτό τον λόγο θα παρατηρήσετε ότι συχνά η ετικέτα που αναγράφει το ένα ή το άλλο αρκτικόλεξο αναγράφει επίσης έναν αριθμό συνοδευόμενο από το ψηφίο “p”. Συνήθως αυτός ο αριθμός τόσο στις HD όσο και HD ready τηλεοράσεις είναι 720p ή 1080p. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το νούμερο, τόσο πιο ευκρινής είναι η εικόνα. Τα νούμερα αυτά εκφράζουν την ανάλυση της προβαλλόμενης εικόνας σε 720 ή εναλλακτικά σε 1080 “γραμμές”. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη κι αν μία τηλεόραση αναγράφει 1080p, το πιθανότερο είναι ότι δεν αποδίδει σε όλες τις περιπτώσεις αυτή την ανάλυση, εκτός αν το σήμα που δέχεται είναι σε ειδική μορφή που απαιτεί μονάχα αυτή την ανάλυση για να αναπαραχθεί.

Τυχαίνει μάλιστα συχνά, σε μεγάλα μεγέθη τηλεόρασης, οθόνες με δυνατότητα 1080p να αποδίδουν χειρότερα από μικρότερης δυνατότητας τηλεοράσεις την εικόνα τους, καθώς το λογισμικό που είναι προεγκατεστημένο στην τηλεόραση προσπαθεί να βελτιστοποιήσει πολύ κακό εισερχόμενο σήμα με αποτέλεσμα να χαλούν τα χρώματα ή να φαίνεται θαμπό το σήμα. Στην Ελλάδα, όπου το σήμα δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις Full HD, τόσο οι HD όσο και HD ready μπορούν να αποδώσουν αποτελέσματα πολύ κοντά σε ποιότητα, σε βαθμό που να μην σας απασχολεί αυτό, εφόσον μάλιστα θα προκρίνετε μοντέλα <47'' και μάλιστα με βασικό κριτήριο την τιμή τους.

Στοιχεία που απαραίτητα θα πρέπει να κοιτάξετε είναι η συμβατότητα με αναμετάδοση σήματος DVB-T χωρίς να απαιτείται επιπρόσθετος εξοπλισμός, όσο και η διάρκεια ζωής της οθόνης. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι οθόνες αυτού του τύπου έχουν συνήθως διάρκεια ζωής 100.000 ώρες τουλάχιστον -σχεδόν δύο φορές περισσότερο από τη μέση διάρκεια ζωής των τυπικών οθόνων- διάρκεια που μεταφράζεται σε περίπου 30 χρόνια χρήσης, με μέση διάρκεια χρήσης 8 ώρες την ημέρα.

Λεπτομέρεια που ίσως σας ενδιαφέρει εξίσου, αφορά τη δυνατότητα σύνδεσης άλλων συσκευών με την τηλεόραση σας. Καλό είναι το μοντέλο που θα επιλέξετε να έχει τόσο θύρες HDMI όσο και USB 2.0, ώστε -αν σε επόμενο βήμα το επιλέξετε- να είστε σε θέση με άνεση να στήσετε ένα home theatre ή να διασυνδέσετε πάνω άλλες συσκευές. Όσες περισσότερες θύρες έχει σε αριθμό μία συσκευή τόσο το καλύτερο. Άλλο μέγεθος που έχει σημασία είναι η λεγόμενη δυναμική αντίθεση, δηλαδή το contrast. Σε αυτήν την κατηγορία μεγέθους το συνηθισμένο μέγεθος είναι 50.000:1 ή ανώτερο.

Από το 2005 και εξής η ΕΕ κατέστησε υποχρεωτική την αναγραφή “HDCP” στις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας, ενός κριτηρίου της απόδοσης πιστοποίησης HD Ready, το οποίο δίνει τη δυνατότητα ως λειτουργία στη τηλεόραση να αναπαράγει αρχεία κρυπτογραφημένα κατά αυτό το πρότυπο εφόσον ο κάτοχος της τηλεόρασης είναι κάτοχος μιάς άδειας ανάγνωσης του περιεχομένου από την εταιρεία που παρέχει το περιεχόμενο. Πρόκειται για κάτι σαν ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή, σύστημα που είναι καλό να έχει η τηλεόραση σας, αλλά καθόλου απαραίτητο, καθώς τα τηλεοπτικά κανάλια της ψηφιακής τηλεόρασης δίνουν μαζί με τη συνδρομή δικούς τους αποκωδικοποιητές με μία ποικιλία από άλλα formats πέρα από αυτό.

Η συνήθης εγγύηση για συσκευές σαν αυτές που προτείνουμε είναι τα 2 χρόνια, αλλά ζητήστε να ενημερωθείτε από το κατάστημα από το οποίο θα προμηθευτείτε την τηλεόραση σας αναφορικά με το πώς αποδίδεται η εγγύηση σε περίπτωση βλάβης (π.χ. επιτόπια επισκευή, μεταφορά της τηλεόρασης κλπ.)

Δείτε στα Υποθέματα του Αφιερώματος ένα προς ένα τα μοντέλα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v