Πολυμηχανήματα: Πέντε προτάσεις κάτω από 100€

Αναλαμβάνουν να εκτυπώσουν, να σαρώσουν, να αποκαταστήσουν τις φωτογραφίες σας και να στείλουν φαξ, και όλα αυτά μόλις με 50 έως 100 ευρώ. Πέντε οικονομικά πολυμηχανήματα που θα σας λύσουν τα χέρια.
Πολυμηχανήματα: Πέντε προτάσεις κάτω από 100€
του Πάρη Καπράλου

Το βασικό αίτημα όσων αξιοποιούν τις διευκολύνσεις που προσφέρει ένας προσωπικός ηλεκτρονικός υπολογιστής και στο οικιακό τους περιβάλλον όχι μόνο για ψυχαγωγία, αλλά και για εκτυπώσεις, ψηφιοποίηση εγγράφων και παλιών φωτογραφιών που είναι τυπωμένες, αποστολή φαξ, φωτοτυπίες, κλπ. ικανοποιείται από ένα μικρό και οικονομικό «όλα-σε-ένα» πολυμηχάνημα.

Η κατηγορία συσκευής αυτή έχει φτιαχτεί για να παρέχει διευκολύνσεις. Παράλληλα, η πτώση της τιμής της συγκεκριμένης οικογένειας προϊόντων βοήθησε πολλούς χρήστες Η/Υ να αναθεωρήσουν θετικά την πιθανότητα αγοράς μιας τέτοιας συσκευής. Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι καλό να ξέρετε.

Τα περισσότερα πολυμηχανήματα σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε σε μία συσκευή σαρωτή φωτογραφιών που δίνει τη δυνατότητα και για παραγωγή φωτοαντίγραφων, εκτυπωτή ασπρόμαυρο και έγχρωμο, και σε ορισμένες περιπτώσεις fax, αν και αυτή η επιλογή τείνει να εκλείψει. Πριν καταλήξετε σε ένα μηχάνημα θα πρέπει βεβαίως να γνωρίζετε ποιες είναι οι ανάγκες σας ώστε να εκτιμήσετε αναλόγως τα μοντέλα που θα σας προταθούν.

Περεταίρω, θα πρέπει να ρωτήσετε τις τιμές (τις ακριβείς τιμές, διότι αν ρωτήσετε πωλητή σε πολυκατάστημα θα σας απαντήσει ότι είναι “φθηνά”) των μελανιών και των αναλωσίμων της συσκευής. Θα πρέπει να ξέρετε ότι μπορείτε να βρείτε ένα πολυμηχάνημα με πολύ λίγα χρήματα, αλλά αυτό συνήθως σημαίνει ότι τα αναλώσιμα του είναι ακριβά, κι από εκεί είναι που κερδίζουν πλέον οι κατασκευαστές. Αν το καλοσκεφτείτε, πολυμηχάνημα θα αγοράσετε μία φορά, ενώ αναλώσιμα πολλές...

Γύρω από την εν λόγω κατηγορία συσκευών υπάρχουν αρκετοί μύθοι. Πρώτα και κύρια ένα πολυμηχάνημα δεν είναι απαραίτητα πιο ευπαθές από έναν εκτυπωτή, ένα φαξ, ένα φωτοτυπικό και έναν σαρωτή (scanner), όταν κάποιος προμηθεύεται αυτές τις συσκευές μεμονωμένα. Απλώς, στην προσπάθεια τους να μειώσουν το κόστος κατασκευής, οι εταιρείες πληροφορικής που κατασκευάζουν τα πολυμηχανήματα, κατέληξαν να παράγουν μάλλον πολύπλοκα μηχανήματα, οπότε η προσπάθεια του ανιψιού / εξάδελφου / φίλου / συμφοιτητή κλπ. “που ξέρει από αυτά” να παρέμβει για να φτιάξει μία βλάβη ανοίγοντας το μηχάνημα, θα αποβεί καταστροφική ίσως και μοιραία. Αν το μηχάνημά σας χαλάσει, το πάτε στο σέρβις.

Στα πολυμηχανήματα επίσης είναι κρίσιμης σημασίας να σέβεστε τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Αν π.χ. στο εγχειρίδιο χρήσης -το οποίο καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμία όρεξη να διαβάσετε, αλλά στη προκειμένη περίπτωση επιβάλλεται- ο κατασκευαστής γράφει ότι η συσκευή πρέπει να έχει απόσταση 30 εκατοστά από τον τοίχο ή κάποιο άλλο ογκώδες αντικείμενο, καλό είναι να το κάνετε, διότι υπό όρους η συσκευή μπορεί να παράγει ικανή θερμότητα, η οποία θα πρέπει να φεύγει κάπως από αυτή για να μην πάθει κάποια βλάβη.

Μία τελευταία παρεξήγηση που θα πρέπει να λύσουμε είναι αυτή της ακτινοβολίας. Πράγματι, τα πολυμηχανήματα, όπως και κάθε συσκευή που τη διέρχεται ηλεκτρικό ρεύμα, εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Αν αναλογιστούμε πόσες ηλεκτρικές συσκευές έχουμε στο σπίτι μας, καταλαβαίνουμε ότι αυτό μοιάζει με μια παγίδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Ευτυχώς όλες οι συσκευές περνούν από ευρωπαϊκή πιστοποίηση αναφορικά με τις εκπομπές τους (στάθμη ήχου λειτουργίας, μηχανικούς κραδασμούς, διαρροή ρεύματος, τοξικών και καρκινογόνων ουσιών και εκπομπή ακτινοβολίας), αλλιώς δεν κυκλοφορούν νομίμως στην ελληνική αγορά. Συνεπώς η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν δεν είναι τέτοια ώστε να αποτελεί πρόβλημα.

Το μοναδικό ίσως πραγματικά επικίνδυνο υλικό είναι -σε κάποιες περιπτώσεις- το μελάνι, όσο αυτό βρίσκεται σε μεγάλη πυκνότητα μέσα στο δοχείο του. Γι αυτό τον λόγο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τρυπάτε το δοχείο ή να το αφήνετε στα χέρια μικρών παιδιών.

Τέλος, ακριβώς όπως ισχύει και για τους εκτυπωτές, έτσι ισχύει και για τα πολυμηχανήματα ότι πρέπει να αγοράζετε μονάχα γνήσια αναλώσιμα, εφόσον επιθυμείτε να είστε βέβαιοι ότι αφενός θα συνεχίσουν να λειτουργούν καλά, αφετέρου ότι η όποια δυσλειτουργία του εκτυπωτή δεν οφείλεται σε ακατάλληλη μελάνη. Αυτό το ζήτημα είναι καίριο και αναφορικά με τη διεκδίκηση της εγγύησης για την οποιαδήποτε δυσλειτουργία ίσως παρουσιαστεί στον εκτυπωτή, αφού, σε ορισμένου τύπου βλάβες που είναι φανερό και αποδείξιμο ότι οφείλονται σε κακή ροή ή χρήση ακατάλληλου μελανιού επειδή χρησιμοποιήθηκε από τον χρήστη κάποια άλλη μάρκα, εκπίπτει η εγγύηση. Προσοχή λοιπόν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v