Camcorders: 4 μίνι βιντεοκάμερες με λιγότερα από 180€

Μικρά, εύχρηστα και φορητά, τα camcorders είναι η οικονομική απάντηση στις μεγάλες βιντεοκάμερες. Δείτε τέσσερις από τις καλύτερες προτάσεις της αγοράς.
Camcorders: 4 μίνι βιντεοκάμερες με λιγότερα από 180€
του Πάρη Καπράλου

Το ερώτημα είναι παλιό αλλά αξίζει περισσότερο σήμερα, καταμεσής της εποχής της φορητότητας: τα camcorders είναι μία υποβαθμισμένη βιντεοκάμερα ή μία αναβαθμισμένη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή; Η απάντηση είναι “τίποτα από τα δύο”. Τα camcorders είναι ένας τύπος συσκευής που καλύπτει απλές ανάγκες βιντεοσκόπησης με τίμιο τρόπο, σε πολύ λογική τιμή κτήσης, με φορητό τρόπο.

Με διαστάσεις που ελάχιστα ξεφεύγουν από αυτές ενός μεγάλου σε μέγεθος κινητού, συχνά διαφημίζονται με υπερβολικό τρόπο και χωρίς να εξηγούν στους καταναλωτές τι πραγματικά προσφέρουν. Η "αμαρτία" των συσκευών αυτών είναι ότι λανσάρονται από εξειδικευμένα καταστήματα και κατασκευαστές ως μικρές εύχρηστες και φορητές βιντεοκάμερες, πράγμα που ακριβώς είναι.

Eντούτοις, δεν είναι λογικό να συγκρίνει κανείς τη στιβαρότητα του αποτελέσματος μιας ακριβής μεγάλης βιντεοκάμερας με αυτό μίας HD camcorder. Οι συσκευές που παρουσιάζουμε σήμερα κινούνται όλες στην περιοχή των 120 - 180 ευρώ, τιμή που ο γράφων θεωρεί λογική επί τη βάση -αν μη τι άλλο- των ευκολιών που αυτές παρέχουν.

Παρ' όλα αυτά, εφόσον θα θέλατε να είστε σε θέση να αποθανατίζεται τις στιγμές ενός ταξιδιού, ή κάθε στιγμή δυνητικά, αν είστε μανιώδεις συλλέκτες στιγμιοτύπων ή επιθυμείτε γρήγορα και εύκολα να μοιράζεστε με τους φίλους σας αρχεία, να επεξεργάζεστε βιντεάκια χωρίς να χρειαστεί καλά - καλά να διαβάσετε το συνοδευτικό φυλλάδιο οδηγιών και να ανεβάζετε video clips στο διαδίκτυο, στο blog σας, στο facebook κλπ. μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι ένα αξιόπιστο και σχετικά φθηνό camcorder θα σας προσφέρει ό,τι ακριβώς χρειάζεστε.

Καθώς η τεχνολογία της λήψης ψηφιακής εικόνας έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια πολύ, η αλήθεια είναι ότι τα camcorders -τα οποία παρελκυστικά στα ελληνικά μεταφράζονται απλώς ως “κάμερες”- πλέον μπορούν να περνούν τα τεστ ως Full HD παρά τα 5 – 10 Mp, δίνοντας σας τη δυνατότητα να καταγράψετε HD βίντεο (ανάλυσης 720p).

Βασική αρετή που πρέπει να επιζητήσετε στη συσκευή είναι κάποιου είδους σταθεροποιητή εικόνας, καθώς λόγω της κατατομής της συσκευής όσο σταθερό και να είναι το χέρι σας, είναι αδύνατον να μην υπάρξουν κραδασμοί. Άλλο ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να επικεντρώσετε είναι η σχέση εσωτερικής μνήμης και καρτών μνήμης που παίρνει η συσκευή. Η εσωτερική μνήμη σε αυτό τον τύπο συσκευής σπάνια ξεπερνά τα 40GB και πολύ συχνά κινείται πολύ χαμηλότερα. Όσο χαμηλότερη είναι η εσωτερική μνήμη τόσο καλύτερα είναι η συσκευή να δέχεται πολλαπλές μορφές εξωτερικών καρτών μνήμης.

Ακριβώς όπως συμβαίνει σε κάθε συσκευή, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί αναφορικά με την εγγύηση, καθώς και με το τι εγγυάται. Σε κάποιες από τις συσκευές και για περιορισμένο χρονικό διάστημα ίσως υπάρχει πολιτική αντικατάστασης της συσκευής εφόσον αυτή χαλάσει, ενώ σε αυτή την κατηγορία συσκευής ο συνηθισμένος χρόνος της εγγύησης κυμαίνεται απο 1 έως 3 χρόνια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v